Jero García, Carme Chaparro, Lucía Galán i Sara Carbonero participen en el projecte.

La Fundació ColaCao crea una plataforma online contra l’assetjament escolar

El projecte 'Educant contra el bullying' busca donar eines als pares per prevenir aquesta problemàtica social i ofereix continguts audiovisuals amb testimonis de víctimes i assetjadors i consells d'experts com pediatres i psicòlegs

Donar als pares i mares, eines per educar els fills en contra de l’assetjament escolar. Aquest és l’objectiu d’Educant contra el bullying, el nou projecte que acaba de activar la Fundació ColaCao amb motiu del Dia Mundial Contra l’Assetjament Escolar, celebrat aquest dimarts. La iniciativa consisteix en una plataforma online on s’ofereixen de forma totalment gratuïta continguts audiovisuals dissenyats per prevenir l’assetjament a les aules.

“El nostre objectiu és aportar continguts de rigor i qualitat”, explica Javier Coromina, membre de patronat de la Fundació Colacao, que assenyala que “hi ha molt de soroll al voltant d’aquests temes, i per això les famílies ens traslladen que necessiten llum entre tanta incertesa”. En aquest sentit, a la web educandocontraelbullying.com es podran trobar continguts interactius que permeten aprendre totes les claus al voltant de l’assetjament escolar i educar els fills en l’autoconfiança i l’apoderament.

“Jo sóc aquella persona que va patir bullying i ho va passar molt malament de jove en un temps en què eren coses de nens. Jo crec que avui estic viva perquè aleshores no hi havia xarxes socials”, afirma la periodista Carme Chaparro, víctima d’assetjament a la seva infància, en un dels vídeos que formen part de la plataforma. També es recull el dur testimoniatge de Jero García, exboxejador, que reconeix que va ser assetjador, encara que “no ho sabia”. “Mai a la meva vida vaig pensar que podria estar cometent tant de dolor”, reflexiona. Una altra de les protagonistes que han alçat la veu contra el bullying en aquest projecte és la també periodista Sara Carbonero, que parla com a mare preocupada per l’avenç d’aquesta problemàtica social. “M’agradaria que passés amb el bullying el que està passant amb la salut mental, que fa molt poc temps era un gran tabú i ara ja no ho és tant”, afirma Carbonero.

Educant contra el bullying convida els usuaris a reflexionar a través de situacions quotidianes sobre les dinàmiques que s’estableixen amb els seus fills, i incorpora vídeos amb testimonis de pares i mares amb fills que han patit experiències d’assetjament escolar i el testimoni dels quals pot ajudar altres persones a abordar un cas de bullying. La plataforma, a més, incorpora experts com la pediatra Lucía Galán o els psicòlegs Rafa Guerrero o Claudia Pradas, que aporten els seus coneixements per donar claus a les famílies per empoderar els seus fills i lluitar contra l’assetjament escolar des de l’educació emocional i l’escolta activa.

“Quan el nostre fill o filla pateix bullying, alguns dels seus comportaments poden ser una baixada de les seves notes de forma generalitzada, o, al contrari, veiem com es refugia en els estudis i treu molt bones notes. En l’àmbit social, una cosa que ens pot posar en alerta és que deixi de sortir amb els amics de sempre, i prefereixi quedar-se a casa. En definitiva, en casos d’assetjament escolar les víctimes perden l’interès per tot allò que abans els apassionava”, exposa Lucia Galán sobre els senyals de comportament que ens han de posar en alerta com a pares.

La iniciativa de la Fundació ColaCao busca abordar aquesta problemàtica des de tots els prismes, incorporant la visió de les víctimes, però també dels testimonis —els companys de classe que no denuncien aquestes situacions— i dels assetjadors. Així, es reflectiran diferents temàtiques, com els senyals de l’assetjament escolar, el ciberassetjament, les diferències entre bullying i altres conflictes, les seqüeles a la vida adulta o l’autoestima i l’apoderament. Cada setmana s’estrenarà un nou vídeo a la plataforma, que aprofundirà en una de les temàtiques que conformen el contingut del projecte.