Judith Estrella, propietària de Charter & Dreams. ©Eva Sanz

La generadora de felicitat a la mar

Amb Charter & Dreams, empresa nascuda a Barcelona, Judith Estrella gestiona i lloga grans iots a clients de tot el món

Si diem que Judith Estrella va néixer i es va criar entre iots, el primer que podríem pensar és que aquesta barcelonina llicenciada en Químiques el 2007 és filla d’uns pares milionaris i que la seva infància va transcórrer entre illes, ports esportius i vacances. Tot i que podria ser així… aquesta història va per una altra banda. Judith és la filla de’n José Estrella Marín, empresari tèxtil profundament enamorat del mar, que en un canvi de rumb professional es va convertir en un dels pioners en el negoci de la nàutica esportiva a Espanya: fa gairebé mig segle va fundar una marca que és un clàssic del sector, Marina Estrella, firma que va arribar a tenir 18 delegacions entre la península i les illes.

Alguns dels seus primers records són a fires nàutiques i també recorda que els escassos períodes de vacances que passava amb el seu pare eren en molts casos per acompanyar-lo a salons internacionals i ajudar-lo com a intèrpret d’anglès. Així, gairebé sense adonar-se’n, es va capbussar de ple en el sector i després, bona part dels seus estius d’estudiant passava el seu temps de vacances treballant a temps parcial a les botigues familiars.

Amb aquesta trajectòria entre velers, iots i llanxes de tota mena, el més lògic hauria estat que la Judith hagués seguit vinculada al negoci que va ser la seva primera experiència laboral… i no obstant això, com va fer el seu pare passant del món tèxtil al marítim, ella també va variar de rumb sortint del món del mar com a negoci per centrar-se en el de la química. Així, de 2002 a 2007 va estudiaar a la facultat de Química de la UB. “Els vaixells m’agradaven molt, tot i que en aquells temps la meva fixació, que arrossegava des de petita era trobar una cura al càncer. Sempre crec que cal pensar en gran”, indica Estrella, que tenia com aspiració treballar en un centre d’investigació.

Estrella, que gestiona quinze iots de més de 20 metres, pateix les conseqüències de la pandèmia.

L’experiència de treballar en laboratoris no era el que havia pensat i no la va satisfer, de manera que va virar cap al màrqueting farmacèutic després d’estudiar un màster sobre la matèria a la Pompeu Fabra, per després entrar a treballar a Novartis, la gran multinacional farmacèutica i de biotecnologia. Més tard va fitxar per Zimmer Biomet, una quasi centenària empresa dedicada als dispositius mèdics. Immersa de ple en tots aquests projectes, va estar totalment allunyada i desconnectada del món marítim uns anys, tot i que el mar i els vaixells d’esbarjo van seguir rondant-li pel cap.

Amb els pensaments marítims, el pes del seu cognom i vivint a Barcelona, un nou canvi de rumb va ser inevitable: es va associar amb un bon amic i també enamorat de la nàutica, en Joan Farell, per crear l’any 2010 un negoci propi: Charter & Dreams, empresa nascuda 100% a Barcelona.

Aquell any, una nova normativa sobre el sector del xàrter de iots va fer possible arrencar amb força la seva empresa: la Judith i en Joan van trobar un nínxol de negoci interessant gràcies a la manca d’empreses professionals de lloguer de iots de luxe al mercat nacional. Van arribar en el moment oportú per centrar-se en un mercat molt determinat en què una cosa molt important (com tantes vegades passa) és tenir una bona agenda de contactes tant de proveïdors com de clients i conèixer profundament els secrets del sector. La filla de’n José Estrella era la persona més adequada tant per atendre els propietaris que busquen posar el seu iot al mercat com les possibles persones que busquen la millor experiència llogant un vaixell d’esbarjo.

L’empresa opera al Port Vell de Barcelona i a altres destinacions com Eivissa. ©NYBA

Amb seu central a Barcelona, ​​la seva empresa treballa als mercats del Carib i la Mediterrània, especialment a les illes Balears. “Ens movem a cavall entre la Barceloneta i allà on hàgim d’estar, tot i que des de fa anys Eivissa continua sent una destinació tan desitjada com imbatible, on també hi tenim una presència permanent”, indica.

Charter & Dreams gestiona 15 vaixells de manera directa. Aquests anaven originalment des dels 15 fins als 40 metres d’eslora, i als darrers anys ja han pujat l’eslora mínima a 20 i per la part superior gairebé no hi ha límits: depenent de les necessitats dels clients, poden llogar superiots de fins a 100 metres d’eslora, com ara el Chakra, un singular iot de 86 metres d’eslora i capacitat per a fins a 40 hostes, atesos per 30 tripulants on el lloguer setmanal ronda el mig milió d’euros, o l’O’Mega, de gairebé 83 metres i amb capacitat per 28 hostes i el mateix nombre de tripulants. En aquest cas el seu preu setmanal puja als 550.000 euros.

El iot, un lloc segur per passar les vacances

“La possibilitat de llogar vaixells enormes hi és, però també ens movem en altres rangs, com iots a motor i vela de 25 metres on passar setmanes de vacances fantàstiques. Gestionem el temps lliure i de felicitat dels nostres clients, que sol ser escàs. Cal tractar-los bé i per això nosaltres tenim cura de tots els detalls a bord, que és el nostre punt fort”, aclareix.

També hi ha un mercat molt interessant que és, no el purament de vacances, sinó el de lloguer de vaixells per a esdeveniments, presentacions de productes, reunions d’empresa, filmacions o programes d’incentius. “Aquest segment ha funcionat molt bé durant anys i de manera especial a Barcelona, cosa que va disminuir en els últims anys i que en aquest 2020 ha caigut”, reconeix, tot i que té l’esperança que quan hi hagi certa recuperació, algunes iniciatives puguin remuntar.

 
 

Pel que fa a aquest últim i absolutament any estrany, Estrella reconeix que els xàrters d’estiu han aguantat, amb un públic nacional sostingut, tot i que la majoria dels seus clients han estat internacionals que han vist en el lloguer de iots de diferents capacitats un lloc segur per passar les vacances d’estiu o de tardor d’una manera tranquil·la en un món sacsejat per la covid-19, una pandèmia que confia es vagi atenuant gràcies a les vacunes, al llarg d’aquest 2021.

És temptador preguntar a la copropietària de Charter & Dreams per qui són les persones que lloguen els seus serveis i també qui està darrere de la propietat d’alguns dels espectaculars vaixells amarrats a Marina Port Vell, Marina Eivissa, o aquells ports esportius en els quals estan basats els vaixells que gestiona. Sabent que té la confiança de propietaris i hostes ocasionals, somriu i simplement diu: “Aquestes informacions són confidencials. Cada vaixell té una història, com la que hi ha darrere del seu nom… i també poden tenir moltes històries més, tot i que sempre si el propietari i o el llogater ho vol, han de quedar a bord. El nostre negoci consisteix a ser els millors en el nostre àmbit i això inclou ser molt conscients que la privacitat és sagrada”, conclou.