premi millor croissant
El croissant de mantega de Canal és aquest any el millor d'Espanya.

La pastisseria Canal de Barcelona guanya el premi al millor croissant artesà de mantega

La capital catalana torna a endur-se el guardó, després que l'any passat la distinció anés a parar a Panem, de Madrid

La pastisseria Canal de Barcelona revalida la qualitat d’un dels seus productes estrella: el croissant de mantega. L’establiment, que compta amb punts de venda al carrer Muntaner i al carrer Calvet, ha estat el guanyador del XV Concurs Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat 2022, un guardó que ja va aconseguir en les edicions de l’any 2016 i 2019. El premi recau de nou en una pastisseria de la capital catalana, ja que l’any passat el guanyador va ser Panem, un dels millors obradors de Madrid.

Els croissants elaborats pel pastisser de Canal, Toni Vera, s’han imposat als presentats per un total de 54 participants. Tots ells han hagut de lliurar a les 8 del matí els croissants acabats de fornejar al jurat, que ha començat a degustar-los i a fer les deliberacions a partir de les 10:30 h, a les instal·lacions de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. I quins criteris han fet servir per triar el millor croissant de l’any? El gust és el vector que més puntuació atorga, amb 40 punts. Els altres aspectes que ha valorat el jurat són les característiques tècniques de la massa del croissant, especialment l’alveolat (15 punts) i el fullat (15 punts). La votació es completa amb un tercer bloc que premia l’aspecte més visual i, en concret, el color (10 punts), la forma (10 punts) i l’acabat final (10 punts).

Fundada l’any 1970 per Xavier Canal, la pastisseria Canal està dirigida actualment pel seu nebot, Lluís Estrada, que en els últims anys ha introduït innovació en la tradició, combinant l’aposta per la brioixeria i la pastisseria clàssica amb creacions més contemporànies. El seu jove pastisser, Toni Vera, va néixer a Badalona l’any 1980 i va entrar en aquest món gairebé per casualitat, ja que, inicialment, va estudiar la carrera de Química. Es va formar durant cinc anys al Forn Bertran Mar i abans d’incorporar-se a Canal i convertir-se en un especialista en croissants va treballar també a Bubó i a la pastisseria Comas.

En altres edicions, a més a més de Panem també han estat premiats com millors croissants de mantega d’Espanya els elaborats per les pastisseries Brunells, Sant Croi by Albert Roca, Prat Can Carriel, Vallflorida Xocolaters, Oriol Balaguer i Ochiai, entre altres.

El pastisser Toni Vera, recollint el premi.