A l'esquerra, Lluís Costa, acompanyat per Eric Ortuño (L’Atelier) i Gerard Costa.

La pastisseria Vallflorida fa doblet i guanya els dos premis al millor panettone de 2023

Lluís Costa, de Sant Esteve de Palautordera, s'endú per primera vegada el premi al millor panettone de fruites i també de xocolata

Fet insòlit en el concurs al Millor Panettone Artesà de l’Estat 2023. Per primera vegada, un mestre pastisser s’ha alçat vencedor en les dues categories en què es divideix el certamen: millor panettone tradicional o de fruites i millor panettone de xocolata. El doblet l’ha aconseguit Lluís Costa, de la pastisseria Vallflorida Xocolaters de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), un jove professional nascut l’any 1987 que ja havia guanyat amb anterioritat el premi al Millor Croissant Artesà de Mantega, en l’edició de 2015.

Costa s’ha mostrat profundament emocionat durant l’acte de recollida dels dos guardons, que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre en el marc del Gastronòmic Forum Barcelona. “Vull agrair a la meva família i al meu equip tot l’esforç que han realitzat durant tots aquests anys per arribar fins aquí; sense equip no és possible fer res. Ara se’ns gira molta feina, lluitarem i farem tot el que faci falta per poder arribar a tothom amb els nostres panettones”, ha destacat Costa després de rebre el doble premi.

Vallflorida Xocolaters s’ha imposat als prop de 80 mestres artesans que enguany han participat en el concurs, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB). En les passades edicions han estat premiats L’Atelier Barcelona i Panes Creativos (2022), Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021), Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç Par Yann Duytshche (2016).

Lluís Costa (1987) va néixer en una família de pastissers i, amb 16 anys, ja treballava al negoci familiar, la pastisseria Vallflorida. Fundada pel seu pare, és, des de fa més de 30 anys, un referent a El Montseny per les seves creacions artesanals de xocolata en teules i torrons de sabors innovadors, pels seus pastissos tradicionals modernitzats amb noves tècniques i decoracions, i per la línia de xocolates bean to bar, creades de forma artesanal directament de la fava del cacau fins a la tauleta. I, també, pels seus croissants artesans de mantega o farcits amb xocolata, mascarpone, gerds, crema pastissera amb canyella, vainilla i llimona, etc.

Costa es va formar a l’Escola de Pastisseria de Barcelona i al costat de grans noms com Carles Mampel (Pastisseries Bubó) o el mestre xocolater Lluís Morera (Chocolates Brescó de Benabarre) i ha col·laborat amb els germans Adrià. També és membre del Col·lectiu 21 Brix, una associació de joves pastissers amb propostes innovadores. La seva creativitat i la passió per la pastisseria artesana li han valgut diversos premis: 2on Millor jove pastisser de l’Estat (2010), 2on Millor xocolater espanyol (2010), Millor jove artesà alimentari 2012, Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat 2015 i Millor Pasta de Te d’Espanya 2018.

El jurat del VIII Concurs Millor Panettone Artesà de l’Estat 2023 ha tingut en compte aspectes com el sabor, l’olor, l’estructura de la molla i la forma del panettone. Entre els seus membres figuren destacats professionals del sector com Iban Yarza, Xavier Barriga, Georgina Crespo o els guanyadors de l’edició 2022: Eric Ortuño (L’Atelier Barcelona) i Daniel Jordà (Panes Creativos). Per presentar-se al concurs, els panettones havien de pesar entre 1.050 i 1.150 grams.

Els panettones de Vallflorida que han guanyat el concurs.