© Job Vermeulen

La Zona Franca accelera amb una incubadora en impressió 3D, un projecte pioner a Europa

A la mateixa seu del Consorci de la Zona Franca, les startups disposaran d'unes instal·lacions de 600 metres quadrats on podran establir les seves unitats de desenvolupament en les dependències de la incubadora per a un termini màxim de cinc anys i un accés avantatjós a maquinàries i materials 3D / AM (manufactura Additiva i Nous Materials)

És el primer dels quatre projectes d’economia 4.0 que el Consorci de la Zona Franca anunciarà al llarg del 2018. Un pas de gegant per a la Zona Franca de Barcelona, ​​que s’avança així als seus referents europeus promovent un espai privilegiat per a sectors fonamentals com el biotecnològic, automoció, indústria metal·lomecànica, química i aeroespacial entre d’altres. En les properes setmanes es publicarà l’oferta d’accés a les empreses i emprenedors interessats que tinguin projectes rellevants. A la mateixa seu del Consorci de la Zona Franca, disposaran d’unes instal·lacions de 600 metres quadrats on podran establir les seves unitats de desenvolupament en les dependències de la incubadora per a un termini màxim de cinc anys i un accés avantatjós a maquinàries i materials 3D / AM ( manufactura Additiva i Nous Materials).

El projecte té com a objectiu la prestació de serveis al col·lectiu científic, tecnològic i empresarial susceptible de l’aplicació 3D / AM, una tecnologia transversal que reforçarà la competitivitat del teixit empresarial i emprenedor a Catalunya dels sectors consolidats i que permetrà la transferència tecnològica en el àmbit empresarial de les micropimes i startups.

© Job Vermeulen

Es tracta d’una excel·lent oportunitat per a l’univers empresarial innovador de Catalunya, que s’ha fet possible gràcies a la col·laboració del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ​​amb l’Institut Tecnològic Leitat i la Fundació INCYDE. El president del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, ha impulsat un gir estratègic de primer ordre per al parc logístic de Barcelona, que es reorienta a la indústria tecnològica i l’economia 4.0. Cornet va anunciar una inversió inicial de 2,9 milions d’euros, efectuada entre els fons FEDER i l’aportació del Consorci. La posada en marxa de la incubadora implicarà invertir dos milions d’euros en equipament tecnològic. Per Cornet és fonamental que el sector públic “ajudi les petites i mitjanes empreses a entendre i entrar a la quarta revolució industrial”. El Consorci, titular de la incubadora és responsable de posar en marxa la infraestructura, adquirir l’equipament bàsic i donar d’alta els serveis. Leitat és el soci tecnològic per desenvolupar l’estratègia d’innovació de la incubadora. Fundació INCYDE aporta el projecte de la incubadora aprovat per la Comissió Europea amb una inversió en total de fons FEDER, per al conjunt de projectes europeus de 32,5 milions d’euros.

Els projectes que es presentin a la convocatòria i que resultin seleccionats disposaran d’una oficina de gestió i recepció dels serveis bàsics, una zona de disseny, producció i postprocessat, una zona de coworking amb espais flexibles, una zona d’oficines dirigides a les empreses que requereixin més de 15 metres quadrats. Disposaran també de sales de reunions modulars, espais comuns, així com un espai showroom sobre la tecnologia de la fabricació additiva, àrea d’exposició i divulgativa que se situarà als baixos de la seu corporativa del Consorci de la Zona Franca.

El Consorci és una empresa pública que es finança íntegrament amb fons propis dels arrendaments industrials del polígon de la Zona Franca i la seva gestió patrimonial. Dedicada a la promoció econòmica, és una entitat que busca la concertació i compta amb un plenari format per representants del govern espanyol, l’ajuntament de Barcelona i les principals entitats econòmiques de la ciutat. Leitat és un Institut Tecnològic amb més de 100 anys d’història i 300 professionals. Té cinc seus: Terrassa, Barcelona, ​​Vilanova del Camí, València i Xile i un pressupost de més de 30 milions d’euros. La Fundació INCYDE és una institució creada el 1999 per totes les cambres de comerç d’Espanya per al foment de l’esperit empresarial i la consolidació de les empreses a través de la innovació.

© Job Vermeulen