Des d’aquest divendres fins al diumenge, un enorme cub s’ha plantat a Plaça Universitat per reivindicar i apropar a la ciutadania el Corredor Mediterrani, “una infraestructura d’una envergadura tan gran i amb tants entroncaments, ramificacions i obres sense sortida que sembla un laberint”. L’interior del cub segueix un recorregut que va desgranant els detalls d’un projecte que fa 25 anys que suma oblits i retards, pensat per a tots els públics, amb jocs per als més petits i informació per als acompanyants. No falta el sarcasme acumulat durant tants anys perduts. Es comença amb un “A Espanya, tenim vies d’ample ibèric, i no és que siguin de pernil, sinó que són diferents de la resta d’Europa” i s’acaba amb un contundent “Canvia l’ample de via o aquí no avança ni la teva tieta”.
La instal·lació, de més de 140 metres quadrats, anima a cridar a través d’uns tubs que amplifiquen el missatge que s’aposti pel Corredor Mediterrani, s’expliquen les diferències entre l’Espanya radial actual i una Espanya circular que posi en valor les capitals mediterrànies, i es planteja una puzzle més exigent del que sembla en un principi. Fins i tot, es posa a prova el pols descobrint els beneficis d’aquesta infraestructura, recordant com era de difícil el joc de taula Operación, amb un sistema similar, fent saltar les alarmes quan no s’aconsegueix mantenir ferma la mà. Ah i, òbviament, hi ha l’opció d’emportar-se una fotografia de record.
Aquesta iniciativa és una idea de l’Associació Valenciana d’Empresaris. “L’any 2016 vam començar el moviment Vull corredor. Hi havia una anomalia: com podia ser que la segona i la tercera ciutat d’Espanya no estiguessin connectades amb alta velocitat sent el país que més quilòmetres tenia després de la Xina? A més, hem d’afegir que estem en un territori, l’arc mediterrani que va des d’Algesires fins a la frontera francesa, que engloba gairebé el 50% del PIB, el 50% de les exportacions, el 63% tràfic marítim portuari i el 50% de turistes estrangers, i no hi ha un ferrocarril que connectés tot el Mediterrani”, sosté Diego Lorente, director de l’associació. “Des de llavors, s’han donat grans passos de gegant, tot i que hi ha molts endarrerriments”.
A la inauguració del “laberint de retards” a Barcelona, han assistit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, el secretari general de CC.OO. de Catalunya, Javier Pacheco, el president de la Cecot, Xavier Panès, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, el president de la patronal catalana de distribució CEDAC, Roger Gaspa, i directius com Josep Tarradellas (Casa Tarradellas), Núria Bassi (Bassi) i Marc Puig (Puig). També ha participat l’enginyer en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Oriol Altisench.
El laberint ha arribat a Barcelona després de passar per Cartagena i Antequera, on ha sumat més de 1.200 suports per accelerar les obres. L’horari de la instal·lació va des de les 12.00 hores fins a les 21.30 hores, i l’entrada és gratuïta. La pròxima parada serà Alacant. Després d’aquest petit tast, el gran acte de l’associació empresarial serà a Madrid el pròxim 16 de novembre, on s’espera reunir a més de 2.000 directius.