A la depuradora del riu Ripoll, a Sabadell, s'ha instal·lat un parc solar.

L’Agència Catalana de l’Aigua promou 90MW d’energia solar i duplicarà la producció de biogàs

Incentivar l'autosuficiència energètica amb fonts renovables pròpies de les instal·lacions de gestió de l'aigua. Aquest és l'objectiu de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ha posat en marxa un programa d'estalvi i eficiència energètica que preveu una inversió global de 159 milions d'euros.

L’agència encarregada de la supervisió i bon funcionament del cicle de l’aigua a Catalunya vol contribuir també amb aquest pla al procés de descarbonització de l’economia i ser un agent que contribueixi a la lluita contra l’emergència climàtica reduint les emissions de CO i fomentant l’autosuficiència energètica de les plantes depuradores.

S’ha de tenir en compte que totes les estacions de tractament d’aigua que hi ha repartides per les comarques catalanes sumen un consum energètic equivalent a l’1% de l’electricitat consumida anualment a Catalunya, un volum que la Generalitat considera molt elevat i al que ara vol donar resposta amb aquest programa per incentivar l’autoconsum.

El pla contempla tres vies d’actuació: una aposta decidida per la generació fotovoltaica, duplicar la producció de biogàs i incrementar l’eficiència energètica de les instal·lacions de tractament. Aquests tres eixos han de permetre aquest mateix any incrementar del 14% al 18% la producció energètica amb fonts pròpies renovables, amb l’objectiu que més endavant aquesta xifra cobreixi el 78% del consum de les depuradores catalanes.

Una gran part de la inversió prevista de 159 milions d’euros es destinarà a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les plantes de tractament d’aigües residuals. Concretament, l’ACA vol arribar a tenir una potència instal·lada de més de 90 MW i ja ha licitat un primer contracte de 3,3 milions d’euros per implantar l’energia solar a 29 depuradores.

Així, per assolir aquest 18% d’energia pròpia renovable en el cicle de l’aigua, es preveu que aquest 2021 unes 65 depuradores ja disposin d’instal·lacions fotovoltaiques. En aquesta primera licitació, distribuïda en sis lots, s’instal·laran 2.4 MWpic de potència que permetran generar uns 3.000 MWh/a d’energia solar per autoconsum. Les plaques es posaran a les depuradores sota gestió de l’ACA que més consum tenen: Igualada, Martorell, Masquefa, Piera, Vallbona d’Anoia, Abrera, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, Vacarisses, Viladecavalls, Gelida, Montornès, Rubí, Terrassa, Móra d’Ebre, Torredembarra, Vila-seca i Salou, Agramunt, Alcarràs, Balaguer, Bellpuig, Les Borges Blanques, Solsona, Cassà de la Selva, La Bisbal, La Jonquera i Santa Coloma de Farners.

Les plaques fotovoltaiques han de generar bona part de l’energia que consumeixen les depuradores.

Prèviament, l’ACA ja havia adjudicat una inversió superior al milió d’euros per posar en marxa dos parcs solars a les dues depuradores de Sabadell (Riu Sec i Ripoll), amb una producció prevista de 1.350 MWh/a. Es tracta d’un volum equivalent al consum anual de 200 habitatges i que evitarà l’emissió de 625 tones de CO₂. Els dos parcs de Sabadell ocuparan una superfície d’11.500 metres quadrats i disposaran de 1.873 mòduls solars.

Un altra depuradora que es dotarà d’una planta solar és la de Valls, que disposarà de 250 panells que permetran garantir el 20% de les seves necessitats energètiques. Aquest projecte requerirà una inversió de 110.300 euros i es produiran 186.405 KWh/any.

Nous motors de cogeneració amb biogàs

El segon gran eix del pla d’eficiència energètica de l’ACA és la generació i ús de biogàs fruit dels processos de depuració de les aigües residuals. Actualment, la xarxa de depuradores ja genera amb biogàs uns 44GWh/any, xifra que representa un 14% del consum renovable i es tradueix en un estalvi de 4,3 milions d’euros l’any en la factura elèctrica.

En els pròxims set anys el repte és duplicar aquesta producció de biogàs, passant del 14% al 37%.Entre les actuacions destacades figura la posada en marxa d’un nou motor de cogeneració a la depuradora de Girona i noves instal·lacions per aprofitar el biogàs a Vilafranca del Penedès i a la planta de tractament de Navarcles-Sant Fruitós de Bages.

Finalment, el pla de descarbonització i reducció de la despesa energètica implica aconseguir un descens del consum del 10% amb la introducció de noves mesures d’eficiència energètica als centres de sanejament. Així, es volen impulsar les certificacions ISO 50.001 en totes les EDAR que són grans consumidores d’electricitat i consumeixen més de 200.000 kWh/any (137 depurad0res).

Unes 65 plantes de tractament d’aigües residuals ja produiran aquest any energia solar.