QR Verse

Les compres de Verse i Strands impulsen al sector ‘fintech’ barceloní

La compra de l'empresa de pagaments Verse per part del fundador de Twitter ha omplert d'optimisme a l'ecosistema fintech de Barcelona, que compta amb empreses consolidades com Kantox i firmes emergents com Goin, NoviCap i el neobanc Bnc10.

[dropcap letter=”E”]

l col·lapse de Wirecard ha posat en alerta les autoritats reguladores i a la comunitat inversora, especialment la vinculada amb l’ecosistema fintech, un dels àmbits tecnològics més emergents i que concentra bona part de les operacions, tant en matèria de compravendes com de noves rondes de finançament.

No obstant això, experts inversors com Carlos Blanco asseguren que l’escàndol Wirecard no és extensible a tota la comunitat fintech i que estem davant d’un cas de delicte societari i de frau comptable, encara que tem que pugui aprofitar-se aquesta estafa per intentar frenar un sector molt dinàmic que amenaça bona part dell negoci de la banca tradicional, de manera que hi ha molts interessos creats. Només a Espanya es calcula que hi ha unes 400 start up que proporcionen nous serveis financers gràcies a un ús intensiu de tecnologia i la seva capacitat per desenvolupar solucions que aporten valor afegit all client i que cobreixen noves necessitats. El sector fintech ja ha creat més de 5.000 llocs de treball al nostre país, si bé és cert que el Regne Unit i Alemanya concentren el 70% de la inversió en aquest emergent sector, que va sumar 8.300 milions d’euros l’any 2019. Espanya se situa en cinquena posició, amb una inversió de 245 milions.

Barcelona, ​​gràcies a la seva potent comunitat emprenedora, se situa com a punta de llança del fintech espanyol i s’acaba d’anotar dos grans èxits que donen confiança a l’ecosistema i li donaran sens dubte un nou impuls. Es tracta de les recents vendes de Verse i Strands, dues firmes amb quarter general a la capital catalana liderades per Bernardo Hernández i Erik Brieva, respectivament. Les dues operacions s’han signat durant la pandèmia, el que demostra que el sector segueix en ebullició, a l’espera de veure com acaba afectant la crisi de Wirecard.

Amb un milió d’usuaris, Verse és una aplicació de pagaments mòbils entre particulars que aquest mes de juny ha estat adquirida per Square, una fintech americana propietat del fundador i conseller delegat de Twitter, Jack Dorsey. La transacció supera els 30 milions d’euros i permetrà a Square créixer en el mercat europeu de les transferències entre particulars. Verse va néixer a Barcelona el 2015 i fins ara havia aconseguit aixecar uns 37 milions d’euros gràcies a un sistema de pagaments vàlid per a tot Europa, a diferència de Bizum, que opera només a Espanya.

Uns mesos abans, al març, la companyia italiana d’informació creditícia Crif va comprar Strands, una fintech especialitzada en solucions avançades en banca digital amb oficines centrals a Barcelona.

ID Finance és una altra de les fintech de major pes a Barcelona. La signatura liderada per dos empresaris d’origen rus, Boris Batine i Alexander Dunaev, està especialitzada en préstecs en línia i creix duplicant el seu negoci cada any. Així, el 2019 va facturar 81 milions d’euros, davant els 41 milions de l”exercici anterior. Encara que la seva seu principal està a la capital catalana, ID Finance té també oficines a Minsk (Bielorússia), Mèxic i el Brasil.

En l’ecosistema fintech català va ser, sens dubte, pionera Kantox, una empresa d’intercanvi i gestió de divises amb seu a Londres i regulada per la FCA britànica però que manté la seva oficina principal a la planta 22 de la flamant Torre Mapfre de Barcelona. Amb més de 4.000 clients empresarials a 70 països, Kantox va ser fundada el 2011 per Phillipe Gelis i Toni Ramis i des de llavors ha intercanviat a través de la seva plataforma més de 10.000 milions de dòlars.

Equip de Kantox

LA MÉS EMERGENT

El dinamisme del sector a Barcelona també té com a gran protagonista a Goin, considerada com la fintech de major creixement a Europa. El seu equip fundador, Gabriel Esteban, David Ruidor i Carlos Rodríguez, ha estat reconegut per Forbes i forma part de la selecta llista de joves emprenedors 30 under 30 d’Europa. Nascuda el març de 2018, Goin (abreviatura de gain with each coin) és una aplicació que ajuda als millennials a estalviar de forma senzilla i a invertir sense disposar de molts coneixements financers.

NoviCap és una altra de les fintech fundada a Londres per emprenedors catalans i amb quarter general a Barcelona. La signatura liderada per Marc Antoni Macià ocupa la 75 posició en el rànquing d’empreses europees de major creixement elaborat per Financial Times. Està especialitzada en el finançament de circulant per a pimes a través de l’avançament de factures via factoring i confirming. El 2019 va superar la barrera de 210 milions d’euros finançats, el triple que l’any anterior, amb 35.000 factures finançades en 35 països. L’empresa acaba d’anunciar l’obertura d’unes noves oficines a Barcelona que triplicaran l’espai actual i permetran fer front al creixement, a més, s’establirà a Amsterdam.

Equip de Novicap

Una altra fintech barcelonina amb potencial de creixement és el robo-advisor inbestMe, immers ara en la seva segona ronda de finançament i participat pel grup GVC Gaesco, presidit per la veterana Maria Àngels Vallvé. En un any, la firma d’inversió automatitzada ha duplicat el seu volum de clients i el patrimoni gestionat i ara el seu objectiu més immediat passa per triplicar aquestes xifres.

ELS NEOBANCS APOSTEN PER BARCELONA

La capital catalana i el seu potencial tecnològic i d’atracció de talent ha despertat també l’interès dels dos majors neobancs europeus, el britànic Revolut i l’alemany N26. Tots dos han apostat per obrir a Barcelona les seves oficines per a Espanya, un mercat on ja sumen 600.000 i 400.000 clients, respectivament.

Però Barcelona ha desenvolupat també el seu propi neobanc, Bnc10, una fintech que compta amb més, de 35.000 clients i que va començar a funcionar al setembre de 2019. Fundat per Manel Vallet (d’Hotels Catalonia), David Montanyà i William McCahey i dirigida per Albert Llorens (ex CaixaBank), Bnc10 vol ser una alternativa digital a la banca tradicional i aquest any s’ha proposat arribar als 100.000 usuaris. S’han finançat amb capital llavor i una ronda pont i ara prepara la seva primera ronda sèrie A.

LA INICIATIVA DE LA BANCA TRADICIONAL

CaixaBank i Banc Sabadell, els dos grans bancs amb seu operativa a Barcelona, ​​impulsen també a el sector fintech. El primer acaba de rellançar Imagin, el seu banc mòbil per a joves, amb el repte d’assolir els 4 milions d’usuaris el 2024 i elevar en un 70% la rendibilitat del segment jove en el grup financer.

Per la seva banda, Banc Sabadell va apostar per crear la seva pròpia plataforma d’innovació financera amb la creació d‘Innocells, una llançadora que ha creat fintechs com Nomo i ha adquirit altres com Instant Credit. Nomo és una aplicació mòbil que facilita la feina als treballadors autònoms i professionals freelance, ja que els permet calcular l’IVA i escanejar factures i tiquets. La start up del banc, dirigida per Xavier Capellades, ja compta amb més de 60.000 usuaris.

Unnax, Coverfy i Flanks són altres de les fintech catalanes en creixement i que poden aportar noves alegries per contribuir a consolidar el sector en els propers anys.