Pavellons Güell
Els Pavellons Güell, un dels secrets de Les Corts. © V. Z. González

Les Corts posa en valor els seus atractius turístics més enllà del Camp Nou

El districte barceloní reivindica el seu patrimoni històric i cultural amb un guia que descobreix aquells punts d'interès que queden amagats rere els partits de futbol

Hi ha molt a veure a Les Corts més enllà del Camp Nou. Aquesta és la premissa que persegueix l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi d’Hotels amb el mapa turístic que estan distribuint entre els turistes que pernocten en algun dels establiments del districte. “No volem que tothom s’emporti la mateixa fotografia de Barcelona”, sosté Joan Ramon Riera, regidor de Les Corts. El socialista considera que s’ha d’aprofitar la tirada que té el gran emblema blaugrana situat en el districte per reconduir als visitants cap a altres destins i enriquir la seva experiència turística. “Hauríem d’aconseguir que algú que visita el museu del Barça després s’interessi també pel Palau i el Monestir de Pedralbes, i el memorial de les Catorze Roses al Parc de Cervantes”, defensa.

Per això, el consistori ha editat un mapa turístic de la mà del Gremi d’Hotels, amb l’objectiu de posar en valor les altres atraccions turístiques del districte. Finançat amb l’impost turístic, es tracta d’una adaptació especial per a Les Corts del Barcelona City Map, el mapa turístic que l’associació empresarial edita cada any i reparteix als hotels de la ciutat, amb un milió d’exemplars.

La nova guia de Les Corts inclou una breu història del districte i punts d’interès, com l’espai de memòria de la Presó de Dones, l’abans ja esmentat memorial de les Catorze Roses, i el Pati Geològic de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB). Com no podia ser d’una altra manera, també marca els espais imprescindibles, com els Pavellons Güell, el Monestir de Pedralbes, el Camp Nou, el recinte de la Maternitat o el Cementiri de Les Corts.

Es distribuiran un total de 20.000 exemplars, principalment als hotels que hi ha en el districte. Pensat també per als locals, la guia es pot trobar en els equipaments municipals del districte i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Així mateix, la informació es pot consultar online.

Tots aquells que s’animin amb aquesta proposta, han de saber que el consistori també ha creat diverses rutes per recórrer els seus carrers, amb recorreguts que van des dels dos quilòmetres fins als tretze quilòmetres. Hi ha opcions per a tots els gustos. Es pot descobrir el cor del districte o aïllar-se enmig de la naturalesa.

Els que busquin art, han de tenir en compte que l’Avinguda Diagonal amaga sorpreses. Una d’elles: l’escultura d’Andreu Alfaro, a l’entrada de l’edifici Talaia, dels arquitectes Alfons Milà Sagnier, Federico Correa Ruiz i José Luis Sanz Magallón.

El consistori també ha creat diverses rutes per recórrer els seus carrers i descobrir la seva història i art

Els que vulguin conèixer la història del districte es poden desplaçar fins al Passatge Tubella, testimoni del procés d’urbanització que va viure la zona a principis del segle XX. El passat gairebé es pot tocar a les cases de dues plantes que van ocupar els treballadors de les empreses que es van instal·lar aquí. També es pot seguir una ruta que reivindica el paper moltes vegades invisibilitzat de les dones, posant en valor a la Reina Elisenda de Montcada, que va promoure el Monestir de Pedralbes.

Els recorreguts s’allunyen en algun moment de les principals atraccions turístiques i convergeixen amb la comunitat del districte. Els veïns, les botigues, els mercats, els parcs infantils o els edificis públics són sempre una parada indispensable per introduir al visitant en la vida quotidiana de qualsevol ciutat. I és que la iniciativa de l’Ajuntament no només ha de servir per posar en valor espais que acostumen a passar desapercebuts en les rutes turístiques i descongestionar el centre de la ciutat, sinó que també suposarà un baló d’oxigen per al comerç i la restauració de proximitat.

Cases Passatge de Tubella
Cases acolorides del Passatge Tubella. © V. Z. González