La terminal de contenidors de la companyia Hutchison Ports BEST al Port de Barcelona. ©ACN

Les exportacions catalanes assoleixen un nou rècord el 2022, fins als 93.500 milions

Les vendes a l'exterior creixen un 16% i equivalen al 33% del PIB català, una ràtio que es troba per sobre de països com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia

La Generalitat preveu que les exportacions catalanes creixin un 16% aquest 2022 i assoleixin un nou rècord històric, fins als 93.500 milions d’euros. Segons l’agència Acció, es tractaria de la xifra més elevada de la sèrie històrica, que es remunta al 1993. L’augment previst del 16% per aquest 2022 és significativament superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%. Pel Departament d’Empresa les exportacions de les empreses catalanes es consoliden com el principal motor de creixement de l’economia catalana i demostren la “robustesa” del sector exterior. Les dades definitives de tot el 2022 es coneixeran a mitjans de febrer.

“El sector exterior català és la punta de llança de la nostra economia, un dels trets que ens defineix com a país i una de les grans fortaleses del teixit productiu”, ha destacat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en un comunicat, en què també ha constatat que les empreses catalanes estan “plenament inserides” als fluxos de comerç internacional i s’han adaptat a “una nova manera de fer negocis” després de la pandèmia.

El conseller també ha avisat que ara el repte de les empreses a mig termini serà diversificar o escurçar les cadenes de valor per fer-les més “resilients i segures”. “Ens trobem en un context de redefinició de l’ordre internacional amb un món cada vegada més polaritzat i on el comerç exterior es farà servir com a estratègia geopolítica”, ha afegit, informa ACN.

Segons el Departament d’Empresa i Treball, les exportacions equivalen al 33% del PIB català, una ràtio que es troba per sobre de països com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. En els darrers deu anys, les vendes a l’exterior han crescut ininterrompudament i acumulen un creixement del 59%, amb l’única excepció del 2020 com a conseqüència del confinament causat per la pandèmia.

Evolució de les exportacions catalanes en els darrers deu anys. Xifres en milions d’euros. @Acció