Treballadors xinesos construint noves vies de ferrocarril a Xangai, Xina, 2010. (Foto de In Pictures Ltd)

Les noves rutes de la seda i l’estratègia xinesa

La Xina s’ha anat ressituant com a eix mundial, fins al punt que la seva geoestratègia dona indicis d’una nova era. El seu ancoratge principal és la reformulació contemporània de la històrica Ruta de la Seda, factor vertebrador del que coneixem com el ‘cor del món’ —és a dir, Euràsia—, del qual ens parlaven els mestres de la geopolítica, com Harold John Mackinder, fa més d’un segle

[dropcap letter=”D”]

esprés d’un segle d’humiliació i mig segle d’aïllament, la Xina torna a estar al seu lloc “natural”. És a dir, on va estar durant mil·lennis: al “centre” del món, entre el cel i la terra —això és el que significa la Xina en la seva llengua—. Els actuals dirigents xinesos —el Partit Comunista, entès no com un dipositari i transmissor d’ideologia, sinó com un instrument de jerarquia social i de poder polític— estan “recuperant” la història. I ho fan, com no pot ser d’una altra manera, des de la seva posició geogràfica. La història sempre torna i la geografia sempre hi és. La Xina, igual que Rússia, com a potència fonamentalment terrestre, ha contemplat la seva seguretat en l’ampliació del seu perímetre fins a fronteres més fàcils de defensar i com més lluny del nucli dur del país, millor. Una zona que podem identificar amb la “Xina del Nord”, una immensa plana —d’una extensió semblant a la d’Espanya— entre les conques dels rius Groc i Iangtsé, i que marca, des de fa mil·lennis, la seva política exterior.

Per aquesta raó, la Xina va dirigir la seva expansió cap al nord després de les invasions mongoles, cap al desert del Gobi; cap al nord-est amb la incorporació de Manxúria i establint fronteres amb Rússia; cap al sud, fins a arribar a les actuals fronteres amb Vietnam, Laos i Myanmar —l’antiga Birmània—; i cap a l’est, amb les annexions de Sinkiang —de majoria musulmana i amb seriosos problemes de secessionisme— i del Tibet, antic estat “tap” amb l’Índia, i per tant, element essencial de la política exterior de la Xina. En tots dos casos, la determinació xinesa per mantenir aquests territoris és total i absoluta, perquè són d’importància vital per a la seva percepció de seguretat. I més cap a l’est, ens topem amb les antigues repúbliques soviètiques de l’Àsia central, avui independents i amb complexes relacions geopolítiques i econòmiques amb la Xina, Rússia i Turquia.

ONE BELT, ONE ROAD

D’aquí la transcendental importància de la iniciativa xinesa One Belt, One Road (OBOR), la nova Ruta de la Seda. Una iniciativa que convé emmarcar en una nova política exterior molt més agressiva, orientada, no a la voluntat d’estendre el seu projecte polític de convivència, sinó a ampliar la seva influència geoestratègica global. I que respon a una gran transformació, inèdita en la seva història: la Xina ha assumit que —i així ho ha exterioritzat en les resolucions del recent XIX Congrés del Partit Comunista— si vol ser la gran potència global a mitjans d’aquest segle, ha d’esdevenir una gran potència terrestre —com ho ha estat històricament—, però també aeronaval i en l’espai. Per això ens haurem d’anar acostumant a veure vaixells de guerra xinesos en qualsevol mar o oceà del planeta, bases militars a altres continents —com Àfrica—, i un desplegament satel·lital espectacular que està vinculat a la gran aposta estratègica per ser una gran potència tecnològica, basada en el capital humà i un enorme esforç en educació i formació.

En aquest context, una de les iniciatives més ambicioses és OBOR. Parlem de la reformulació contemporània de la històrica Ruta de la Seda, factor vertebrador del que coneixem com el cor del món —és a dir, Euràsia—, del qual ens parlaven els grans pensadors de la geopolítica, començant pel gran Harold John Mackinder, fa més d’un segle. La Ruta de la Seda es va encunyar com a concepte a finals del segle XIX, per descriure l’extraordinària història dels intensíssims intercanvis comercials entre la Xina i Europa al llarg de molts segles, i a través de grans imperis, com el persa, l’otomà o el bizantí, i les grans potències europees, com la Rússia dels tsars, l’Imperi austrohongarès, el Sacre Imperi Romanogermànic, o les monarquies hispànica, francesa, portuguesa, holandesa o britànica.

Òbviament, es tracta d’un magnífic exemple dels avantatges d’un intercanvi comercial cooperatiu —i que desmenteix, avant la lettre, els arguments obsolets i rancis favorables al proteccionisme comercial, que avui hem de suportar—. Però en la seva configuració actual, i per iniciativa xinesa, també constitueix una extraordinària mostra d’una suma de projectes estratègics basats en les infraestructures de transport, tant per carretera com, sobretot, per ferrocarril —que, per definició, també suposen intercanvi d’idees i transmissió de soft power— i que impliquen realitats econòmiques mútuament beneficioses.

És un projecte que, en la seva perspectiva terrestre, consolida la posició de la Xina a l’Àsia central, i en la seva perspectiva marítima, a l’oceà Índic. Cal pensar que parlem d’un finançament inicial que es fixa en uns 800.000 milions d’euros —tres quartes parts del PIB espanyol— i que ens remet a una cosa tan extraordinària com el que va ser en el seu dia, en finalitzar la Segona Guerra Mundial, el Pla Marshall per a Europa occidental. S’han unit a aquest projecte —amb el component marítim inclòs— uns seixanta països, entre ells, Alemanya, França, el Regne Unit, Espanya o el Brasil, i més recentment, el Japó, inicialment reticent per raons històriques i per la pressió dels Estats Units.

Els territoris recorreguts per la nova Ruta de la Seda afecten un terç del comerç internacional mundial, el 70% de la població, i el 55% del PIB global. I cal afegir que inclou territoris que acumulen tres quartes parts de les reserves energètiques d’origen fòssil de tot el planeta i això al marge de l’oceà Àrtic, encara que aquest és un altre tema, la rellevància del qual en el futur immediat serà crucial.

Tot això, evidentment, no és en absolut intranscendent des del punt de vista geoestratègic, tant a l’Àsia central com a l’Índic perquè Àsia central —les antigues repúbliques avui independents de l’extingida Unió Soviètica— té una relació natural i històrica amb Rússia, però també, per moltes raons d’índole religiosa, lingüística i ètnica, amb Turquia, i són frontera natural amb l’Iran, és a dir, l’antic Imperi dels Perses. I a l’Índic, perquè parlem de la relació, gairebé sempre tensa i, en alguns moments, bel·ligerant, amb l’altra gran potència asiàtica —ara per ara només regional, però cada vegada més rellevant a escala global— que és l’Índia, i a la relació no sempre amistosa amb els països del Sud-Est Asiàtic.

Va íntimament lligat a l’extraordinària significació estratègica de l’estret de Malacca.

COLLAR DE PERLES

L’estret de Malacca està situat a l’equador del món i és la connexió natural ineludible entre l’Índic i el Pacífic. L’autor d’aquest article fa molts anys que defensa que és el punt on se situa el centre de gravetat del planeta, el que ens porta a altres consideracions que esmentarem només de passada.

Una d’elles és que fins i tot la terminologia habitual ha quedat obsoleta: encara parlem del Japó, de la Xina o d’Indonèsia com de l’Extrem Orient. Greu error d’apreciació: ells són al centre i el que està llunyà o a l’extrem som nosaltres: Europa, des d’aquesta perspectiva, és el nou Far West, des d’un punt de vista geopolític. I una altra és que, per a la Xina, el lliure trànsit per Malacca — entre Singapur, Malàisia i Indonèsia— és absolutament vital per a la sostenibilitat del seu sistema econòmic i per seguir alimentant adequadament el seu intens procés de creixement. D’aquí l’esforç xinès, també militar, per assegurar la seva presència al mar del Sud de la Xina, i per mantenir relacions amistoses amb els països de la riba de l’Estret i, particularment, amb Singapur, de majoria ètnica xinesa. Però això explica, així mateix, la projecció marítima d’OBOR, alguna cosa completament nova en la història.

Així, de la mateixa manera que l’Índia està consolidant una relació estratègica amb l’Iran, per fonamentar una via marítima alternativa al pas terrestre pel Pakistan, la Xina ha establert una relació no menys estratègica amb Bangla Desh, per “pontejar”, a través de Myanmar —d’aquí el suport permanent de la Xina al règim birmà—, l’estret de Malacca i disposar d’una sortida alternativa a l’Índic. A partir d’aquí, l’estratègia xinesa que es coneix de manera comuna com la del collaret de perles, perquè els punts de connexió d’una nova Ruta de la Seda marítima poden dibuixar en la seva connexió una cosa semblant. I que no té només sentit econòmic i comercial, sinó també militar i estratègic.

El punt de partida és al port més important de Bangla Desh, prop de Dacca, al delta del Ganges. Des d’aquí, l’altre punt de connexió és a Sri Lanka —l’antiga Ceilan—. El següent se situa al Pakistan —enemic ancestral de l’Índia i tradicional aliat de Beijing—, amb el finançament d’un enorme port —que pot ser també base militar xinesa— a Gwadar. I d’aquí, el pas següent és Djibouti, garant de la lliure circulació per l’estret de Bab al-Mandeb i, per tant, connexió natural de l’Índic amb el mar Roig, i mitjançant el canal de Suez, amb la Mediterrània. I no és casual que la Xina hagi establert allí una enorme base militar, amb capacitat per a uns 6.000 efectius, més gran que la major base militar nord-americana a l’Àfrica, situada en aquest mateix petit país. I el punt final —de moment— és el port del Pireu, a Grècia, literalment comprat per capitals xinesos. Però aquesta presència xinesa a Europa anirà més enllà. I ja no és casual veure corbetes o fragates xineses per diversos ports de la Mediterrània, entre els quals alguns espanyols.

EL NOU GRAN JOC

Òbviament, tota aquesta estratègia no és vista amb indiferència, més aviat amb inquietud i oberta hostilitat, pels Estats Units o per l’Índia, que estan desenvolupant una visió estratègica conjunta —que inclou països com el Japó o també Austràlia— que incorporen una aproximació “indopacífica” clarament oposada als interessos estratègics de la Xina: el nou Big Game, un nou Gran Joc del qual parlaven els britànics en la seva pugna amb la Rússia dels tsars, pel seu domini al subcontinent asiàtic regat per l’Índic. Ara la gran pugna és entre la Xina i la resta d’actors presents a la regió, inclosos els Estats Units.

Tornem de nou a la història i a la geografia. Com a imperi del centre i gran potència terrestre, la Xina ha practicat històricament dues coses. En primer lloc, la política orientada a disposar de pobles sotmesos, vassalls i “bàrbars” o enemics. Només cal recordar la carta de resposta de l’emperador Qianlong al rei britànic Jordi III, el 1793, a la seva petició d’establir relacions diplomàtiques i comercials entre els dos imperis. És una resposta entre displicent, desdenyosa i humiliant, pròpia d’una civilització amb milers d’anys d’història i que ha estat, fins a mitjans del segle XIX, la nació més poderosa del món i la més poblada. I que vol tornar-lo a ser en l’àmbit econòmic i en el polític (en l’àmbit demogràfic, aviat es veurà superada per l’Índia).

I, en segon lloc, la Xina ha necessitat un accés cap a Occident, que per terra es va materialitzar històricament amb la Ruta de la Seda, que la connectava amb les Índies orientals, Àsia central, el Pròxim Orient i, finalment, amb Europa. Però també va sentir sempre la necessitat de projectar-se a la resta del món a través del seu accés lliure al Pacífic i a l’Índic. Igual que els Estats Units, la Xina vol ser una potència bioceànica. Els Estats Units ho van aconseguir cap al Pacífic, amb el seu “destí manifest” cap a tot l’oest de les primitives tretze colònies, i la guerra amb Mèxic, a més de la compra d’Alaska als russos —quantes vegades s’hauran penedit d’això! Ara tindrien el ple domini de l’estret de Bering—, i la incorporació de les illes Hawaii, fa tot just seixanta anys. Però per a la seva projecció atlàntica, es va haver de garantir el control del Carib, en un procés que els espanyols coneixem bé, amb la pèrdua de Cuba i Puerto Rico. Doncs bé, per a la Xina “el seu Carib” és el mar del Sud de la Xina, perquè el seu control li permet l’accés lliure al Pacífic i, sobretot, l’accés a l’Índic, a través de Malacca.

Tot és, doncs, complementari en una clara estratègia de la Xina per ser i garantir-se ser una gran potència global, enfront dels Estats Units. I les noves rutes de la seda són una peça essencial en la mateixa estratègia, però no l’única. El primer pas del “imperialisme americà” va ser l’anomenada Doctrina Monroe. Amèrica per als americans, la qual cosa significava un rebuig a la ingerència europea al continent i, al mateix temps, una clara voluntat hegemònica en el mateix territori per part dels Estats Units. I el pas següent va ser convertir-se en la gran potència global que és avui.

ÀSIA PER ALS ASIÀTICS

De forma semblant, la Xina pretén que l’Àsia sigui per als asiàtics, és a dir, rebutjant la ingerència nord-americana al continent, i, sobretot, projectant una voluntat hegemònica de la Xina en aquest territori, com a primer pas per constituir-se en una gran potència global, en disputa estratègica amb els Estats Units. I si això contribueix a afeblir el vincle atlàntic en què es basa el concepte d’Occident, ho farà sense complexos. D’aquí la importància vital per a Europa de dibuixar la seva pròpia estratègia com a projecte polític percebut com a tal des de l’exterior. Però aquest és un altre tema. La veritat és que, en qualsevol cas, el principal escenari de confrontació se situa al voltant de Malacca i ens allunya dels escenaris tradicionals de disputa: Pròxim Orient i Europa. El món que arriba significa un canvi transcendental d’era.