TheNBP Factory

Les ofertes laborals digitals a Barcelona creixen un 40%, mentre que el talent digital, només un 7,5%

L’informe Digital Talent Overview 2019, elaborat per Barcelona Digital Talent, conclou que 1 de cada 10 ofertes laborals a Barcelona ja són purament digitals. Barcelona es consolida com un pol d’atracció de talent digital: el 30% dels professionals TIC provenen d’altres ciutats. A 4YFN, Barcelona Digital Talent va celebrar amb èxit la seva primera iniciativa, un speed dating amb 450 entrevistes, on va posar en contacte a empreses com SEAT, Infojobs, Vueling o Caixabank amb candidats universitaris.

[dropcap letter=”L”]

a bretxa de talent digital entre l’oferta i la demanda creix any rere any a Barcelona. Aquesta és la principal conclusió de l’informe Digital Talent Overview 2019 elaborat per Barcelona Digital Talent, una aliança públic-privada impulsada per Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball Nacional, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona, amb el suport de GSMA, i que té per objectiu convertir Barcelona en la capital del talent digital.

Segons l’estudi, 1 de cada 10 ofertes laborals (11,4%) a Barcelona ja són digitals, el que suposa un 40% més respecte a l’any anterior. En contraposició, l’oferta només ha augmentat un 7,5%. En números absoluts, s’estima que per cada oferta de treball de talent digital, només hi ha 17 candidats, una xifra molt inferior als 37 en el cas de les ofertes de perfil no tecnològic. Existeix, per tant, la necessitat de reduir la bretxa de talent digital existent per donar resposta a les demandes del mercat de Barcelona.

L’informe planteja diferents línies d’actuació per revertir aquesta situació, des del foment de la conscienciació social per promoure les competències digitals i el reciclatge professional a l’atracció de talent internacional. També contempla mesures com adaptar els programes formatius segons les necessitats del mercat i fer ús del Big Data per saber en temps real l’estat del talent digital i les necessitats del mercat en cada moment.

L’acte de presentació de l’informe ha comptat amb el president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, el director de Talent Digital a MWCapital, Jordi Arrufí, i els principals agents de l’ecosistema barceloní implicats en la gestió i la contractació de talent. Durant l’acte, s’ha fet una valoració positiva de l’èxit de la primera acció portada a terme per Barcelona Digital Talent, celebrada en el marc de 4 Years From Now (4YFN), i que tenia com objectiu posar en contacte talent digital i empreses. Durant els tres dies d’esdeveniment, es va celebrar un speed dating, amb la col·laboració de Social You, on es van realitzar 450 entrevistes amb més de 15 empreses com SEAT, EPSON, Vueling, Infojobs o CaixaBank, entre d’altres. El talent el van aportar més de 10 centres formatius, com la UPC, UPF, IronHack, Codeworks o IT Academy, de l’Ajuntament de Barcelona.

BARCELONA: POL D’ATRACCIÓ DE TALENT DEL SECTOR DIGITAL

El 30% dels professionals TIC són de fora de Barcelona, fet que demostra que la capital catalana continua sent una ciutat amb una alta capacitat d’atracció de talent digital. Madrid i Londres són les ciutats que més talent exporten a Barcelona. D’altra banda, a nivell de tecnologies, el Big Data és la que proporcionalment més talent importa a Barcelona, amb el 58,7%, seguit de la ciberseguretat amb el 42,67%.

ANÀLISI DE DADES I CIENTÍFIC, INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I MACHINE LEARNING I DIRECTORS GENERALS D’OPERACIONS, LES PROFESSIONS MÉS DEMANDADES EN 4 ANYS

L’estudi Digital Talent Overview 2019 publica que en els pròxims quatre anys es preveu un auge de les noves tecnologies que incrementarà la demanda de professions com especialistes en anàlisi de dades i científic, programadors de software i d’apps i professionals del comerç electrònic i xarxes socials. En contraposició, es preveu que poden quedar obsolets llocs de feina relacionats amb l’automatització de processos i vinculats a l’entrada de dades, la compatibilitat i les nòmines, secretaria, auditoria i caixers, entre d’altres.

De l’estudi es desprèn que actualment, a Barcelona, les posicions més demandades de tecnologies consolidades són les relacionades amb el desenvolupament web i d’aplicacions mòbils i amb l’experiència de l’usuari. En aquest sentit, perfils clàssics com Java developer, SAP developer o .NET developer són encara molt demandats.

Per la seva banda, les tecnologies emergents requereixen perfils molt específics relacionats amb la intel·ligència artificial, seguida de prop per la Internet de les Coses (IoT) i la impressió 3D, que és la que més treballadors ocupa.

A EUROPA, 900.000 VACANTS

La bretxa de talent no només és present a Barcelona. A Europa també es necessiten professionals digitals, concretament es calcula que seran necessaris uns 900.000, d’aquí al 2020. En els darrers anys, la demanda de professionals amb competències digitals a Europa ha augmentat un 36,1%, molt superior a l’increment del 3,2% en la resta de professions.

D’altra banda, a tot Europa, és assignatura pendent incorporar la dona al sector digital. La formació de les dones en cursos d’educació superior TIC només representa el 17% del total. Mentre que a Espanya, les dones amb estudis superiors TIC no arriben al 13%, en el cas de Barcelona, la xifra supera la mitjana europea i del total dels 67.720 professionals digitals existents, un 22% són dones.

Barcelona Digital Talent

Barcelona Digital Talent és una aliança publicoprivada que treballa per assegurar l’alineació entre les necessitats de les empreses i les iniciatives de talent digital, desenvolupar noves habilitats digitals i posicionar a Barcelona com una capital de talent digital a nivell mundial.

Està impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball Nacional, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.