L’home que xiuxiuejava als vins

“Els vins que m’agrada recomanar són aquells que tenen una història al darrere, un projecte sòlid, vins elaborats per gent comú, gent humana”, diu José Antonio Moliner Nicolás, tercera generació de propietaris de la Gran Bodega del Maestrazgo, situada al número 90 del Carrer de Sant Pere Més Baix i una de les més antigues de Ciutat Vella

Des que tinc us de raó a casa sempre un bon dinar ha anat acompanyat d’una bona copa. Això ha fet que des de ben petit hagi tingut curiositat per saber com es feia aquella beguda, quin gust tindria, què combinava millor amb què, etc. L’any 2005 vaig conèixer una persona clau en el meu aprenentatge de la matèria. Un coneixement que m’ha ajudat a gaudir molt més del que bevia. Ell és el José. El seu nom complert és José Antonio Moliner Nicolás i és la tercera generació de propietaris de la Gran Bodega del Maestrazgo, situada al número 90 del Carrer de Sant Pere Més Baix i una de les més antigues de Ciutat Vella. Havia anat a altres bodegues, però el feeling era inexistent. En canvi, la química amb en José va ser instantània. Parlava el meu idioma, no utilitzava paraules tècniques ni aquelles que queden bé. Es notava que tenia passió per la seva feina i que ho sabia transmetre. “El que més m’agrada de la meva professió és poder compartir amb els clients els meus coneixements. Primer soc l’encarregat de tastar el vi, i després he de ser capaç de transmetre al client les sensacions que m’ha produït. Els vins que m’agrada recomanar són aquells que tenen una història al darrere, un projecte sòlid, vins elaborats per gent comú, gent humana i que han apostat per fer un producte especial. Tot això es pot transmetre en una ampolla, una etiqueta i un tap de suro. Així de fàcil”.

La història de la bodega neix quan els avis del José van marxar de la zona del Maestrat per culpa d’una forta gelada que l’any 1952 va afectar molt durament les oliveres que anaven molt i molt carregades i amb les quals es guanyaven la vida. Aquell mateix any, els avis del José van arribar a Barcelona, s’hi van instal·lar i van decidir obrir la bodega. “Els primers records de la bodega podríem dir que són intrauterins, exagerant una mica. Des de ben petit, amb dies de vida, ja em baixaven a la botiga i la meva mare m’explicava que amb l’arrullito de nadó em ficaven a dins d’una caixa d’ampolles de cava de Montesquius. Dels 3 germans que som, sempre he estat el que ha tingut més contacte amb la bodega. Forma part de la meva cultura i de la meva manera d’entendre la vida”.

El José, curiosament també va heretar la bodega en època de crisi. “Doncs me’n faig càrrec al 100% l’any 2007, un any abans de la crisi rebentona. Va haver-hi una mica de trasllat de poder, el meu pare tenia potser una visió més tradicional del món de la viticultura, vins més de sempre: Rioja, Ribera, etc. I jo sempre he anat una mica més enllà. Sempre m’ha agradat més la investigació, buscar vins més especials, de vinificacions curioses, en definitiva, coses diferents i haig d’agrair al meu pare que confiés i que em donés via lliure per fer-ho”.

El context econòmic va fer que els inicis del José al capdavant de la botiga no fossin  fàcils. “Era el moment de donar-li una volta, de buscar nous horitzons. Si no ho haguéssim fet, el 90% de les botigues de Barcelona no estaríem obertes. Va ser llavors quan vam decidir oferir la possibilitat de tastar el vi a la bodega, acompanyant-lo de refrigeris de qualitat, i la possibilitat de fer tastos de vins per a grups”.

Es va adaptar als nous temps, va prescindir d’una part del magatzem, i el va aprofitar per a posar-hi taules, cadires i una barra. “Si alguna cosa hem aconseguit amb aquest canvi és tenir més contacte amb el client, conèixer més els seus gustos, ens han donat informació molt valuosa de per on van els trets, què és el que la gent busca”.

Ara, la bodega manté aquells elements tradicionals, com la venda del vi a granel que el José vol mantenir, però també atrau un públic que s’hi acosta atret, precisament, per la possibilitat de fer degustacions i parlar tu a tu amb un expert. “El canvi no és només a través de la botiga, crec que estem davant d’un canvi social, un canvi de població dins del barri, molts factors han fet que estem on estem ara mateix. Hem detectat que els més interessats en participar dels tastos i de les diferents degustacions és la població estrangera. Deu ser un tema cultural. He acabat avorrit d’oferir tastos de vins de primer ordre gratuïts i no tenir el quòrum necessari. És trist però això és un negoci i ens hem de basar en allò que sigui més rendible”.

De les 75 denominacions d’origen que existeixen en el territori espanyol, a la Gran Bodega del Maestrazgo en tenen vora la seixantena. I el José, que posa passió, hores i entusiasme per continuar endavant amb el projecte que barreja tradició i modernitat, fa una ultima reflexió: “El millor vi encara està per elaborar-se”. Doncs millor per a tots nosaltres que seguirem gaudint i buscant l’excel·lència d’un dels molts plaers que ens dóna la terra. Salut!

RECOMANACIONS DE BODEGA EL MAESTRAZGO

No puc marxar de la bodega sense fer el que porto fent des de fa més de 14 anys. Preguntar al José per aquell vins que ara mateix més i millor estan funcionant a la bodega. Aquelles perletes on la relació qualitat-preu sempre està més que equilibrada i justificada.

Li demano per un negre, un blanc, un rosat i un cava: perquè així els lectors de NBP, quan organitzeu un sopar, pugueu sorprendre els vostres comensals. Paraula de José Moliner Nicolás:

NEGRE

Ultreia (Saint Jacques) de Raúl Pérez. Preu: 12 €
“Es tracta d’una mencía 100% molt fresca però a la vegada amb un taní molt vibrant. Vi saborós per acompanyar amb qualsevol carn o peix. La mencía s’ha presentat al món i diríem que ara mateix l’està governant. Fa uns anys era impensable que una mencía es pogués prendre tan a l’estiu com a l’hivern. Un vi senzillament brutal”

BLANC

CULTIVARE de Domènech Vidal. Preu: 20 €
“Un vi que ens ha donat moltes satisfaccions, i no és un vi econòmic. La vinificació en els blancs és moltes vegades més delicada i costosa que amb els negres. Et pots trobar molts més problemes, per aquest motiu de vegades els preus són una mica més elevats. És un xarel·lo 100%, vinificat en 3 fases; es cria en acer, barrica i és manté en ciment. Vi molt varietal, molt fresc, aromàtic i a la vegada amb molta textura, llarg i amb múscul. No es nota ni la fortor, ni la pesadesa de la barrica. Un vi perfecte, una brutalitat.”

ROSAT

Pla dels Àngels de Scala Dei. Preu: 18,50 €
“El millor rosat que s’ha fet mai a Catalunya, és un autèntic referent. Molt poca elaboració. Treballen amb unes garnatxes catalanes antigues que són una meravella pel paladar. Vinificació amb tines de 500 litres. És una joguineta, molt poques ampolles, s’ha fet una gran feina. Sempre buscant l’excel·lència en la qualitat. Un vinàs en tota regla.”

CAVA

Serral del Vell de Recaredo. Preu: 32 €
“Estem parlant d’un Gran Reserva amb tot el que indica la definició. Les paraules que el podrien definir: untuós, llarg, emocionant, ecològic, varietal….vaja ho té tot. Un cava que un cop el tastis el recordaràs durant anys.”