Metro de Barcelona
Un vagó del metro de Barcelona. ©Mariona Gil

La Línia 9 del Metro reactivarà les obres l’any que ve i estarà acabada el 2029

El Govern ha posat finalment data a l'acabament d'una infraestructura que porta una dècada paralitzada i que millorarà el servei de transport públic a la part alta de la ciutat. L'objectiu és finançar amb recursos propis la inversió addicional necessària, xifrada en 946 milions d'euros.

La posada en marxa del tram central de la Línia 9 del Metro de Barcelona torna a tenir data de finalització. La Generalitat la situa l’any 2029, quan hauran passat gairebé 30 anys des de de l’inici de les obres l’any 2003. El Govern ha aprovat aquest dimecres el Pla Econòmic Financer (PEF) per acabar el tram de la infraestructura entre Zona Universitària i La Sagrera, projecte que requerirà una inversió addicional de 946 milions d’euros.

Aquest és el cost que el Govern calcula que tenen les obres pendents de l’L9, on queden per construir uns quatre quilòmetres de túnel. Ho vol finançar amb recursos propis, via aportacions pressupostàries del Departament de Territori i Sostenibilitat. Es congela, de moment, l’opció d’utilitzar el préstec preconcedit pel Banc Europeu d’Inversions (BEI), per un import de 740 milions d’euros.

Si des de feia temps es deia que aquest préstec era imprescindible per acabar la línia, ara, la crisi del coronavirus ha capgirat el panorama. La Generalitat confia també a poder rebre per aquest projecte aportacions dels fons europeus de reconstrucció, recursos que poden servir per accelerar les obres de l’L9 i, fins i tot, reduir els terminis previstos.

Els costos de la Línia 9 han arribat a triplicar la xifra prevista inicialment, que s’esperava que fos de menys de 2.000 milions d’euros. Segons un informe recent de la Sindicatura de Comptes, el cost se situava en gairebé 7.000 milions d’euros fins al 2016, incloent-hi la part d’inversió i també la despesa financera, el que es tradueix en un sobrecost de 5.000 milions.

Amb l’aprovació d’aquest pla econòmic, es desencalla el futur d’una infraestructura clau per a la ciutat de Barcelona, com també ho és l’estació de La Sagrera, per on passarà, precisament, l’L9. Ambdues han estat víctimes de múltiples endarreriments i sobrecostos. La que serà la nova estació intermodal de la capital catalana també ha assolit aquesta setmana una fita històrica: ja veu passar per primera vegada pel seu interior alguns trens de Rodalies, encara que ho facin sense parar.

Estació metro
Andana de l’estació de metro de Foneria. © Goroka

Actuacions pendents

L’L9 connectarà d’aquí a nou anys les estacions de Zona Universitària i La Sagrera, lligant finalment les branques sud i nord de les línies L9 i L10. Per fer-ho, cal acabar de construir uns quatre quilòmetres de túnel entre les futures estacions de Lesseps i Manel Girona. Les obres es reprendran el 2021, després d’estar parades des del 2011. Primer, s’acabarà el túnel, amb la reactivació de les tuneladores, que es troben parades a molts metres sota terra a les estacions de Lesseps i Manel Girona.

Un cop aquest pas estigui complet, s’aniran posant en servei les estacions del tram central de l’L9. El calendari previst passa per inaugurar quatre estacions l’any 2026 (Lesseps, Guinardó, La Sagrera i Sagrera TAV); cinc el 2027 (Camp Nou, Sarrià, Mandri, Sanllehy i Maragall), i les quatre últimes entre 2028 i 2029 (Motors, Campus Nord, Manel Girona i Putxet). En paral·lel a aquests treballs, s’acabaran també les estacions pendents de l’L10 a la Zona Franca.

Mapa de la Línia 9 del Metro de Barcelona i plaços previstos de finalització.