primer autobús hidrogen tmb
El primer autobús d'hidrogen de TMB, destinat a la línia exprés X1.

La línia exprés X1 funcionarà només amb autobusos d’hidrogen

TMB incorporarà set vehicles més d'aquí a juny per completar la flota

La línia exprés X1 celebrarà el seu primer aniversari amb tota la flota integrada per autobusos d’hidrogen. Després d’incorporar el primer vehicle d’aquestes característiques a principis d’abril, el dilluns que ve se sumaran quatre autobusos més i, durant el mes de juny, en vindran tres més. L’aposta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per impulsar aquest combustible completament net no s’aturarà aquí i arribarà als 60 autobusos d’hidrogen de cara a 2025, amb una inversió total de 36 milions d’euros.

En poc més d’un mes i mig, el primer autobús d’hidrogen que està circulant entre Plaça Glòries i Francesc Macià està millorant les previsions, detalla la presidenta de TMB, Laia Bonet. Es preveia un consum de 9 quilos per 100 quilòmetres i s’està registrant un de 6,82 quilos per 100 quilòmetres. Amb l’augment del 40% previst per a estiu, es calcula que la mitjana anual se situarà en els 7,51 quilos per 100 quilòmetres.

Més enllà de la reducció de consum, els usuaris que hagin circulat amb el nou autobús no hauran notat cap diferència respecte als altres. Això sí, s’han mogut en un vehicle que només emet vapor d’aigua quan es mou per la ciutat.

TMB ha estat el primer operador d’Espanya que ha apostat per incorporar aquest combustible en un servei regular, així com a impulsar la primera hidrogenera pública. Aquesta decisió ha estat celebrada per Mohamed Mezghani, secretari general de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP), organització que l’any que ve celebrarà a Barcelona el seu congrés i la convertirà en la capital mundial del transport públic. “TMB obrirà la porta a molts més”, ha exposat Mezghani en una jornada organitzada aquest dijous per la companyia barcelonina i ha assegurat que l’hidrogen serà el combustible del futur. “Aspirem a liderar la innovació”, ha sostingut Bonet. “Esperem que altres companyies segueixin els nostres passos”, ha afegit.

L’hidrogen verd no és l’única via a la qual està recorrent TMB per reduir el seu impacte mediambiental. L’operador també està incorporant autobusos elèctrics i híbrids de gas natural, augmentant la inversió total en l’adquisició de vehicles d’energies netes fins a gairebé els 410 milions d’euros. D’aquí a 2025, els autobusos sense emissions representaran el 40% del total de la seva flota, formada actualment per uns 1.100.

Es carreguen en pocs minuts 

Fabricats per la companyia portuguesa Caetano, els autobusos d’hidrogen que TMB està incorporant són vehicles de tipus estàndard, de 12 metres de longitud, i amb una carrosseria lleugera d’alumini amb tres portes. Els vehicles es proveeixen a la planta que Ibedrola ha construït a la Zona Franca, a prop de la cotxera on tenen la base. En aquesta hidrogenera, els autobusos poden omplir el dipòsit en pocs minuts i disposar d’una autonomia alta en temps i quilòmetres. La instal·lació va començar a produir hidrogen a finals de l’any passat.

Els vehicles es proveeixen a la planta que Ibedrola ha construït a la Zona Franca, prop de la cotxera on tenen la base

La planta està situada en una parcel·la de 5.000 metres quadrats. L’empresa dirigida per José Ignacio Sánchez Galán va ser la guanyadora del concurs convocat per TMB per al subministrament d’hidrogen d’origen renovable a la seva flota d’autobusos. Segons el resultat del concurs, TMB abonarà a Iberdrola per aquest subministrament un import d’uns 14,3 milions d’euros en els deu anys de contracte. A més de subministrar combustible a TMB, Iberdrola també el proporcionarà a altres empreses del polígon que estiguin interessades. Això la converteix en la primera instal·lació de tot Espanya que produeix aquest gas renovable amb caràcter comercial.

A la planta d’Iberdrola es produeix hidrogen verd. En comparació amb altres tipus d’hidrogen com el gris o el blau, el verd és el més sostenible. Aquest tipus de gas es produeix per electròlisi a partir d’aigua i electricitat procedents de fonts renovables. Genera una energia 100% neta, sense emissions de CO2.

Autobús hidrógeno
L’hidrogen verd es produeix per electròlisi a partir d’aigua i electricitat procedents de fonts renovables.