David Martin CEO de Tradeinn
El conseller delegat de Tradeinn, David Martín.

Tradeinn frega els 400 milions de facturació després de créixer un 31%

La botiga online catalana de material esportiu, liderada per David Martín, va tornar a disparar el seu creixement l'any 2021, amb unes vendes de 378 milions d'euros, 90 milions més que l'exercici anterior

Tradeinn es confirma any rere any com a un dels principals casos d’èxit de l’ecosistema emprenedor català. L’empresa que va néixer com a hereva d’una petita botiga de submarinisme de L’Estartit (Girona) s’ha convertit en un dels principals grups de venda online de productes esportius del món, amb 16 verticals (botigues especialitzades per tipus d’esport) que l’any 2021 van aconseguir una facturació de 378 milions d’euros.

Es tracta de 90 milions d’euros més que el 2020, exercici on es van ingressar 288 milions, després d’un creixement del 55% a conseqüència de la pandèmia i l’apogeu del comerç electrònic que ha comportat. L’alça registrada el 2021 és del 31%, de manera que si aquesta tendència es manté, la companyia superarà de llarg aquest any els 400 milions.

“Superem cada any les nostres previsions més optimistes”, afirma satisfet el líder de Tradeinn, David Martín, que destaca que el creixement obtingut el darrer any és especialment rellevant perquè s’ha assolit malgrat els problemes globals de subministrament que han afectat les empreses en els darrers mesos.

Una altra clau de l’èxit de Tradeinn és que l’empresa ha pogut respondre a l’alça de les vendes per Internet amb la posada en marxa d’un nou centre logístic que ha permès ampliar de 15.000 metres quadrats a 35.000 metres quadrats la superfície d’emmagatzematge, amb un estoc valorat 60 milions d’euros. L’ampliació de la plataforma logística de Celrà (Girona) ha suposat una inversió de deu milions, als quals s’han sumat cinc milions més destinats a altres millores operatives i a un nou sistema d’automatització de comandes. Al llarg del darrer any, la botiga en línia ha gestionat una mitjana de 25.000 comandes diàries.

En aquest últim any, la botiga online ha invertit 15 milions d’euros a ampliar la seva capacitat logística i ha gestionat una mitjana de 25.000 comandes diàries

L’aposta per gestionar de forma interna tota la logística és estratègica per a Tradeinn i permet obtenir un marge net del voltant del 10% en les seves vendes. Una de les apostes principals d’aquest e-commerce és disposar d’un assortiment molt ampli, amb més d’1,3 milions d’articles a la venda fabricats per milers de marques de tot el món. La seva venda també és global, ja que el 80% dels seus clients són de fora d’Espanya.

“Esperem que la crisi de subministraments que es viu a tot el món es resolgui en els primers mesos del 2022, encara que és possible que es vegin afectades més categories de producte”, ha explicat el conseller delegat amb relació a la principal incertesa a la qual ha de fer front actualment. Si es segueix amb aquestes dificultats d’aprovisionament, es podria frenar el ritme de creixement registrat en els dos darrers exercicis.

L’informàtic David Martín va posar-se al capdavant de la botiga virtual l’any 2008.

Tradeinn té el seu origen a Scubastore, una empresa que el 1997 va ser pionera en la venda en línia de productes per a la pràctica del submarinisme. Va ser fundada per l’holandès Roland den Hartog, que regentava una botiga i una escola de busseig a L’Estartit i que es va aliar per posar en marxa la botiga virtual amb IntercomGi, la companyia gironina de serveis informàtics de Dídac Lee.

Scubastore, això no obstant, no es va enlairar del tot fins a l’arribada, el 2008, de David Martín (Girona, 1978), un informàtic que havia treballat a IntercomGi i que també va ser responsable de llançar el canal online d’Eurekakids. La seva primera decisió va ser rebatejar i refundar la web, que va passar a anomenar-se Tradeinn per abordar tota mena d’esports. Quan va arribar, l’empresa facturava 1,5 milions i avui ja s’acosta als 400 milions, un creixement que s’ha finançat gairebé íntegrament amb els recursos generats per la companyia, que ha estat rendible des del primer dia. “El mèrit no és vendre, sinó com vens”, afirma Martín al llibre Barcelona Startup, escrit per la periodista Mar Galtés, que assegura que l’executiu compleix “la molt difícil premissa d’unir en una sola persona a un expert informàtic, a un expert en màrqueting i a un bon empresari”.

Sota la gestió de Martín, avui principal accionista, Tradeinn ha passat de facturar 1,5 milions a prop de 400 milions

Aquesta orientació a resultats ha permès a Tradeinn créixer sense realitzar les habituals rondes de finançament que efectuen totes les empreses emergents. Després de la sortida del fundador, Roland den Hartog, el 2008 l’empresa va quedar en mans del grup inversor VentureCap —que havia entrat al capital uns anys abans— i de Dídac Lee. En incorporar-se, Martín va rebre un paquet d’accions que va anar incrementant fins a convertir-se en el principal accionista en recomprar els títols que tenia VenturCap amb els dividends obtinguts cada any. El 2015, aquest fons liderat per Victoriano Peralta va decidir vendre el 30% que li quedava a Tradeinn al grup inversor barceloní Suma Capital, que es manté a l’accionariat de la companyia.

Tags from the story