Campus Ciutadella del Coneixement UPF
El futur complex de recerca s'ubicarà a la zona on ara hi ha un pàrquing de B:SM.

Llum verda al futur complex de recerca a l’Antic Mercat Central del Peix

Els edificis de la UPF, el CSIC i el BIST començaran a construir-se l'abril de l'any que ve i les obres acabaran el primer semestre de 2025. Amb un pressupost total de 92,8 milions d'euros, aquest espai investigarà sobre la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari, i reunirà a 1.200 persones en les seves instal·lacions.

La Ciutadella del Coneixement és una iniciativa científica, cultural i urbanística que vol crear un pol de coneixement al Parc de la Ciutadella amb un total de 300.000 metres quadrats. Amb l’aspiració que es converteixi en una nova àrea de centralitat de Barcelona, comptarà amb la participació d’una trentena d’institucions, com universitats, hospitals, fundacions i museus, totes elles ubicades per la zona.

L’objectiu és destinar aquest pol de coneixement al benestar planetari, concepte que fa referència a la millora de la salut i el benestar de les persones, la societat i el medi ambient. També es vol obrir el parc a la ciutat, tant a través dels murs que el separen del campus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) com superant els obstacles que hi ha de camí al mar; reutilitzar alguns dels edificis històrics que hi ha al parc, ara oblidats, com el Castell dels Tres Dragons i l’Hivernacle; i reorientar el Zoo de Barcelona, convertint-lo en centre d’estudi i conservació de la diversitat biològica.

El primer pas de la gran transformació que es preveu al Parc de la Ciutadella és la construcció d’un complex de recerca de la mà de la UPF, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) als terrenys on hi havia fins als anys vuitanta l’Antic Mercat del Peix, ara ocupats per un pàrquing de l’empresa municipal B:SM. Amb una superfície de 7.500 metres quadrats i 46.000 metres quadrats de sostre edificable, el nou complex investigarà sobre la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari, i reunirà a 1.200 persones en les seves instal·lacions.

Maqueta edificis CSIC, UPC i BIST Ciutadella del Coneixement
Maqueta dels tres edificis. El primer a l’esquerra (color blau) serà el del CSIC; el segon a l’esquerra (color blanc), de la UPF, i l’únic que hi ha a la dreta (color blau), el del BIST.

En un acte aquest dijous, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el rector de la UPF, Jaume Casals; el delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, i el president del BIST, Andreu Mas-Colell, han presentat les últimes novetats sobre el projecte de l’Antic Mercat del Peix. Finalment, les obres començaran l’abril de 2022, deu mesos més tard del que estava previst, i acabaran el primer semestre de 2025.

La tramitació d’aquest projecte s’ha acabat desencallant aquesta setmana, amb el vistiplau previ per part de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del Pla Especial Urbanístic i de Millora Urbana (PEUMU). L’aprovació definitiva d’aquest document es farà a finals de mes en el plenari de l’Ajuntament.

Acta presentació Complex Recerca Ciutadella del Coneixement
El delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el rector de la UPF, Jaume Casals, i el president del BIST, Andreu Mas-Colell, en l’acte de presentació de les últimes novetats del futur complex de recerca. © UPF

Últims passos abans de l’inici d’obres

El PEUMU suposa l’impuls definitiu al complex de recerca, regulant els equipaments que s’hi construiran: els tres edificis de la UPF, el CSIC i el BIST i un nou pàrquing de B:SM, que passarà a estar soterrat. Un cop superat aquest tràmit, es donarà pas a la reparcel·lació de l’espai i es podran sol·licitar les llicències de construcció dels nous edificis.

En paral·lel, el CSIC, la UPF i el BIST aniran definint els seus edificis. El CSIC i la UPF convocaran un concurs conjunt durant el segon semestre d’aquest any, amb l’objectiu de mantenir una estètica compartida. D’altra banda, el BIST ja va convocar un concurs internacional l’any passat i ara es troba en el procés de valoració de cinc propostes, després de destriar-les de les 30 que va rebre. La institució decidirà quina escull a finals de juny.

El pressupost total d’aquest projecte serà de 92,8 milions d’euros. El més costós serà l’edifici del BIST, amb 54,9 milions. També serà el que ocuparà més espai i el més alt, amb vuit plantes.

Futur complex de recerca Ciutadella del Coneixement
El futur complex de recerca, de color beix, s’ubicarà al costat del Campus Ciutadella de la UPF.