Hospital Clínic Barcelona
Façana de l'Hospital Clínic des del carrer Villarroel. © Francisco Àvia (Hospital Clínic)

Llum verda per construir el nou Hospital Clínic a les pistes de la UB a la Diagonal

El futur complex integrarà l'activitat assistencial, la docència i la recerca en una superfície de 290.000 metres quadrats que es vol erigir en un dels campus biomèdics més importants d'Europa

Es desencalla un dels projectes de futur més importants per a la ciutat: l’ampliació de l’Hospital Clínic. La comissió formada per les diferents administracions implicades ha constatat la viabilitat de traslladar el complex sanitari a les pistes del servei d’esports de la Universitat de Barcelona (UB), a la Diagonal. “És el més adequat”, han conclòs el Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la UB i el mateix hospital.

La nova ubicació ha estat valorada des de diversos punts de vista, com l’urbanisme i la mobilitat. També s’ha analitzat l’extensió d’espai disponible i la seva capacitat de concentrar en un únic espai l’activitat assistencial, la docència i la recerca, amb l’objectiu de configurar un parc sanitari multidisciplinari, model que actualment prefereix el sector.

El resultat ha estat que les pistes de la UB permetran ampliar el centre i integrar les diferents activitats per comptar amb un dels campus biomèdics més importants d’Europa i un gran pol de coneixement. Amb una superfície de 290.000 metres quadrats, es preveu que també es traslladi la Facultat de Medicina i s’instal·lin edificis de recerca. La nova ubicació també obre la porta a relligar aquesta zona de Barcelona, encara per consolidar, amb els municipis veïns de L’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, donant una oportunitat a l’oblidat Can Rigal i possibilitant la creació d’un nou barri.

Així mateix, amb el trasllat del Clínic de l’Eixample, s’alliberarà espai en un districte completament consolidat i caracteritzat per una elevada densitat i una manca d’espai verd i d’equipaments públics. En aquest sentit, la comissió ha acordat proposar nous usos a la ubicació actual de l’hospital per cobrir necessitats d’equipaments mèdics, educatius i dels Bombers. També ha decidit mantenir l’atenció hospitalària a la seu del Clínic de Villarroel, així com a la Plató i la Maternitat, amb l’objectiu de cobrir la població de referència.

“Aquest és el primer pas per crear un centre punter, intel·ligent, de referència nacional i internacional”, han remarcat les diferents administracions. Una vegada superada aquesta fase, es posaran en marxa els equips de treball per anar concretant el projecte des del punt de vista tècnic i financer, i definir el seu calendari. També s’hauràn d’afrontar modificacions del Pla general metropolità per fer possible l’ampliació.

Més de 20 anys sense resoldre’s

La reubicació de l’Hospital Clínic per guanyar més espai és una qüestió que fa més de 20 anys que no es resol. El seu actual emplaçament, a l’Eixample Esquerra, fa temps que se li va quedar petit, a més d’antiquat, tenint en compte que es va concebre a principis del segle XX. Tot això impedia el creixement d’un equipament capdavanter i en expansió, així com la incorporació de les últimes innovacions i millores tecnològiques.

Després de diverses propostes fallides per traslladar-ho, el febrer de 2021, es va crear una comissió formada per administracions i experts per avaluar les possibles noves ubicacions que podia tenir el centre. En un procés que s’ha anat dilatant, la comissió va assenyalar mig any després que les pistes de la UB eren la ubicació millor posicionada per traslladar el Clínic, en detriment dels altres emplaçaments que s’havien posat sobre la taula. Les altres opcions valorades van ser l’antiga caserna de Bombers del carrer Provença, al costat de la ubicació actual de l’hospital; el recinte de l’Escola Industrial; l’antiga presó de la Model; el recinte de la Maternitat, on actualment el Clínic presta diversos serveis com el maternoinfantil i el d’oftalmologia; el recinte de Plaça Espanya de Fira de Barcelona, i la Caserna del Bruc de Diagonal.

Tags from the story