Loop, la contundent pantalla que mostra el més destacat del videoart

Loop, en la setzena edició, s’ha desenvolupat en tres eixos fonamentals. El Festival, la Fira i les Talks. El primer, un gruix de programació que s’ha desplegat per diferents punts de Barcelona fins a arribar a l’Hospitalet i Sant Cugat

[dropcap letter=”L”]

a capacitat del videoart de generar diferents narratives, el seu poder de reflexió sobre les temàtiques socials i el seu innegable desenvolupament i evolució. Reflex de la força que ha aconseguit el vídeo, un dels mitjans més representatius de l’època en què vivim i en què la imatge en moviment és tan captivadora com significant.

Loop, en la setzena edició, ha agafat les regnes del moviment local i internacional, un complex sistema en què han intervingut artistes, creadors, galeries, comissaris i col·leccionistes i que ha deixat a la retina, i a la pell del públic, l’anàlisi i la reflexió d’aquesta manera de fer art, tan creativa com poderosament contundent.

Loop s’ha desenvolupat en tres eixos fonamentals. El Festival, la Fira i les Talks. El primer, un gruix de programació que s’ha desplegat per diferents punts de Barcelona fins a arribar a L’Hospitalet i Sant Cugat. Les localitzacions han servit d’escenari per mostrar el talent d’artistes vinculats a la ciutat. Videoart, documentals, curts, cinema experimental… propostes en què han participat artistes consagrats i emergents sota el lema de la “Producció”.

“Com ens construïm a través de la imatge, què sorgeix d’aquesta relació performativa que generem i com es relaciona amb altres disciplines” ha estat part del relat d’aquesta edició de Loop, explica Xavier Acarín, curador i responsable del departament de comunicació de Loop.

Loop es va desenvolupar del 12 al 22 de novembre del 2018 a Barcelona. La pròxima edició es realitzarà el novembre del 2019.

Les propostes han abordat diferents mirades sobre temes com el canvi climàtic, la geopolítica, els refugiats, el gènere o tants altres aspectes transversals en el món on vivim. El Festival s’ha inaugurat a l’emblemàtic Reial Cercle Artístic amb la mostra Produit, Produit, Produït, un treball que ha exposat les obres d’artistes relacionats amb la ciutat com Serafín Álvarez, Marion Balac, Paco Chanivet, Fito Conesa, Ariadna Guiteras, Mercedes Mangrané, Momu&Noes, Sol Prado, Gabriel Pericás, Mario Santamaría i Helena Vinent i comissariats per Carolina Ciuti, directora artística de Loop.

Galleria Monica de Cardenas, Rä di Martino. Foto Carlos Collado, Habitació 2016, Hotel Almanac

En espais com la Fundació Antoni Tàpies, juntament amb la Han Nefkens Foundation, es va poder veure la primera exposició individual d’Erkan Özgen; l’estrena de l’obra Estado de malestar de María Ruido –guanyadora del Premi de Producció– al centre d’art Santa Mònica o, al mateix espai, el treball de Núria Font, que ha estat la creadora més influent de la videodansa a nivell nacional; la recuperació del film En la ciudad (1976), impulsat per Eugeni Bonet i José Miguel Gómez amb altres artistes al Museu d’Història de Catalunya; les obres de vídeo del coreògraf Merce Cunningham projectades al Pavelló Mies Van der Rohe, i una extensa llista de llocs que han inclòs la Fundació Joan Miró o la Fundació Suñol entre els 70 espais, 27 exposicions i 15 activitats amb què ha comptat aquesta edició del festival i en què han participat un total de 238 artistes.

Algunes de les exposicions que ha inclòs el Festival encara es poden visitar. Consulteu el web loop-barcelona.com

“Mentre que el Festival mostra la vitalitat de l’escena artística a Barcelona, la Fira mostra la vitalitat del videoart en el context més internacional”, ha expressat Emilio Álvarez, cofundador i codirector de Loop juntament amb Carlos Durán. La nova edició de la Fira s’ha desenvolupat a l’Hotel Almanac, un enclavament que fa d’aquest certamen una proposta totalment innovadora. Tres plantes de l’establiment i les seves respectives habitacions van permetre exposar el talent de 42 artistes provinents de 26 països diferents, que, representats per les seves galeries, van mostrar en aquest context les seves creacions de vídeo realitzades entre 1978 i 2018.

Un any més, el comitè format per Haro Cumbusyan, Renee Drake, Joseé i Marc Gensollen i Isabelle Lemaître i presidit per Jean-Conrad Lemaître ha triat les galeries participants. Entre els artistes, 20 han estat dones i 22, homes que han arribat de diferents indrets d’Europa, Àsia, Àfrica i els Estats Units, i tres artistes espanyols (María Ruido, Núria Güell i Luis Patiño). Entre el perfil de professionals que han assistit a la Fira hi havia un centenar de col·leccionistes especialitzats en aquesta temàtica. El certamen ha registrat un total de 4.500 acreditacions en els tres dies de Festival.

Emilio Álvarez ha compartit algunes problemàtiques que té el vídeo pel fet d’estar a cavall de l’art i el cinema. Ha expressat que “es veu en biennals, museus o galeries, però no tant en fires a causa de la dificultat que presenta com i en quines condicions exposar les peces”. En aquest sentit, ha argumentat la seva importància en el context d’un hotel: “L’hotel té la característica d’un espai domèstic i està acústicament controlat, fins i tot a nivell d’il·luminació. I facilita la comunicació amb l’artista o la galeria”. L’experiència de veure a cada habitació una obra de vídeo, asseure’s en un sofà o un llit i poder preguntar al mateix artista o als responsables de la galeria aspectes de l’obra converteixen aquest format de presentació en un dels aspectes més interessants de la posada en escena.

“Loop es consolida com una xarxa d’agents que col·laboren, dialoguen i comparteixen idees i gestionen l’estat de creació artística, del vídeo en concret”, ha expressat Carolina Ciuti, directora artística de Loop.

La Fira, durant la qual també s’han desenvolupat les Loop Talks al mateix Hotel Almanac, es va inaugurar amb la xerrada oferta per Hans Ulrich Obrist, director artístic de la Serpentine Gallery de Londres, i Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, fundadora de la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo de Torí.

El programa de xerrades ha abordat el vídeo com una producció cada vegada més complexa, la qual ha passat de ser individual a col·lectiva. Les fronteres entre el vídeo i el cinema, el suport d’institucions locals per promoure l’evolució i el desenvolupament i el rol de les institucions internacionals en la creació de vídeo han estat part dels punts sotmesos a debat en què han participat 20 professionals de 16 institucions diferents.

Loop ha ofert diversos premis i reconeixements de la mà d’empreses i institucions que han donat suport al certamen alhora que han propiciat l’espai per generar una plataforma que promogui el pensament i la promoció del vídeo en el context actual.

Quant a la peça més cara de la Fira, aquesta ha estat la de l’artista Derek Kreckler, representada per la galeria alemanya Jarvis Dooner. Després, la peça del belga Hans Op de Beeck, valorada en 34.000 euros i exposada per la galeria Ron Mandos d’Amsterdam. A l’altre extrem, la peça més econòmica ha estat la dels artistes Sander Breuer & Witte van Hulzen oferta per Tegenboschvanvreden, també d’Amsterdam. Cada peça de vídeo té una edició mitjana de cinc exemplars.