exposició l'Or Blau Palau Robert
L'exposició es pot visitar fins al pròxim 18 d'abril de 2021 al Palau Robert.

L’Or Blau, una exposició per conèixer i repensar la nostra relació amb l’aigua

L'aigua és un préstec de la natura. Un préstec essencial per la vida que hem de cuidar com si fos or en un escenari d'emergència climàtica i escassetat. Coincidint amb el seu 20è aniversari, l'Agència Catalana de l'Aigua ens invita a conèixer millor aquest recurs amb una interessant exposició interactiva i molt visual al Palau Robert on tothom en sortirà aprenent un munt de coses.

Quants milions de litres d’aigua hi ha al món? És una de les xifres més destacades que pot conèixer el visitant de L’Or Blau, una mostra que fins al 18 d’abril de 2021 es pot visitar al Palau Robert de Barcelona i que té per objectiu donar a conèixer la realitat de l’aigua al món i a Catalunya en particular davant dels reptes de l’emergència climàtica.

L’exposició, en català, castellà i anglès, és gratuïta i es pot visitar de forma segura, ja que s’han pres totes les mesures necessàries per evitar el risc de contagi. Oberta a tots els públics, ofereix un itinerari per descobrir què hi ha al darrere del gest quotidià d’obrir una aixeta i, gràcies a una posada en escena interactiva, ens fa evidenciar els reptes als quals s’enfronta la societat per assegurar-se l’abastament en el futur.

Sorprèn constatar que avui ens bevem la mateixa aigua que hi havia a l’era dels dinosaures, ja que l’aigua canvia d’estat, però el volum no varia. El problema és que tenim la mateixa aigua, però en els últims cent anys la població s’ha quadruplicat i la demanda d’aigua s’ha disparat un 600%.

Exposició L'Or Blau Palau Robert
La mostra és molt visual, amb instal·lacions com un cub gegant d’aigua on es pot veure fàcilment la poca aigua dolça que existeix.

El visitant també es quedarà impactat al descobrir que només el 3% de l’aigua que hi ha a la terra és dolça i que d’aquesta només tenim disponible el 0,007%, ja que la gran majoria de l’aigua dolça està congelada als pols. I a Catalunya, quanta aigua hi ha? A la mostra, d’una forma molt visual, se’ns explica que tenim una doble realitat: molta aigua i poca població a les conques compartides, és a dir, a la banda de ponent, i molta població i poca aigua a les conques internes, les més properes al mar.

Per la ciutat de Barcelona, per exemple, hi passen uns rius amb un cabal d’entre 14 i 22 metres cúbics per segon, una xifra molt petita en relació amb els rius que passen per París (575 m³/s) o Viena (6.500 m³/s). És una bona manera d’il·lustrar el dèficit hídric que pateix la regió metropolitana i que s’ha reduït parcialment amb la construcció d’una planta dessalinitzadora, tot i que encara fan falta noves inversions per impulsar, per exemple, la reutilització de l’aigua, la gran solució de futur que es planteja per garantir l’abastament.

Aquesta realitat i les diferents sequeres viscudes fan que el ciutadà de Barcelona estigui molt sensibilitzat amb la necessitat de fer un consum eficient de l’aigua. Així, el consum actual per habitant és de 108 litres per persona i dia, una xifra molt petita amb relació als 666 litres de Pequín o els 503 de Nova York.

Exposició L'Or Blau Palau Robert
Muntatge on s’indica el consum d’aigua a grans ciutats del món.

En una de les sales de la mostra es fa un recorregut pels 20 anys d’història de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ha desenvolupat una tasca totalment pionera per garantir el bon funcionament del cicle integral de l’aigua i la planificació hídrica del país. Una de les realitats més visibles de l’ACA és que d’ençà que va néixer l’any 2000 ha impulsat una potent xarxa de més de 500 depuradores que permeten que avui els rius ja no baixin contaminats.

L’exposició L’Or Blau fa un gran esforç pedagògic per donar a conèixer cada una de les parts del cicle integral de l’aigua, des de la captació i potabilització fins al sanejament i reutilització i també explica molt bé els diferents usos que es fa del recurs, on destaca el gran consum del sector de l’agricultura.

Exposició L'Or Blau Palau Robert
En aquesta sala s’explica els diferents tipus d’aigua que hi ha i es poden veure gotes examinades a través d’un microscopi de laboratori.

Val la pena parar-se una estona a la calculadora d’empremta hídrica, que ens permet saber quants litres d’aigua s’han fet servir per produir diversos tipus d’aliments, com un entrecot, una taronja o una ampolla de vi. També es dóna molta informació sobre el consum d’aigua a les llars, és a dir, els volums consumits per una dutxa, per beure i cuinar o en posar un rentaplats.

“Gràcies a una narrativa accessible, l’exposició ajuda a entendre una realitat no sempre visible i inspira a unir forces per afrontar un dels reptes més complexos de la història de la humanitat”, explica l’ACA.

Al final de la mostra, a la sala Futurs Hídrics, es planteja la pregunta urgent de com podem aturar la crisi de l’aigua. Es fa mitjançant una instal·lació que exigeix la participació del visitant, que ha de triar entre cinc respostes: comunicar i sensibilitzar millor; legislar i posar més multes; innovar amb noves tecnologies com la regeneració i la dessalinització; optimitzar els consums dels diferents usos, i compartir millor el recurs. Per escollir una resposta s’ha de trepitjar el pedal corresponent i automàticament s’omple d’aigua un recipient que simula un gràfic de barres on es poden visualitzar les solucions que han estat més triades.

Exposició L'Or Blau Palau Robert
El visitant ha de respondre a una pregunta sobre quina creu que és la prioritat col·lectiva en matèria d’aigua.

L’exposició L’Or Blau està organitzada conjuntament pel Departament de Territori i Sostenibilitat i per la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. La mostra ha estat comissariada per l’Agència Catalana de l’Aigua i per Domestic Data Streamers, un estudi especialitzat a mostrar dades mitjançant sistemes i experiències interactives.