L'ou com balla a la Casa de l'Ardiaca. ©V. Zambrano

L’ou com balla, nova festa patrimonial d’interès nacional

La Generalitat ha inscrit en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya la festa del Corpus de Barcelona, amb més de 700 anys d'història

La celebració del Corpus de Barcelona i el tradicional ou com balla han estat declarats pel Govern Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Es reconeix així una tradició religiosa i popular molt arrelada a la capital catalana i que remunta els seus orígens al segle XIV. Segons el Departament de Cultura de la Generalitat, aquesta festa, instituïda inicialment per exaltar l’eucaristia, “ha conservat els seus trets característics i ha estat motor i inspiració artística al llarg de més de 700 anys”.

L’acte més destacat de la festa és l’ou com balla, que consisteix a fer ballar un ou sobre el raig d’aigua de les fonts dels claustres, patis i jardins d’espais emblemàtics de la ciutat, que s’engalanen amb flors. S’organitzen jornades de portes obertes de dijous a diumenge de Corpus per tal que els ciutadans ho puguin veure i també es confeccionen catifes florals, en una festa actualment organitzada per la Catedral de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de diferents entitats de cultura tradicional i popular.

La festa del Corpus Christi a Barcelona, des dels inicis, ha sobrepassat la vessant estrictament religiosa i a més a més de les processons litúrgiques ha esdevingut un element clau de l’imaginari de la cultura popular. A la capital catalana, la processó del Corpus va celebrar-se fins al 1979, però tretze anys després, el 1992, diverses entitats van decidir recuperar-la. Se celebra el diumenge de Corpus a la tarda i conté dues parts diferenciades: una de caràcter festiu amb seguici popular, música i danses pels carrers de Ciutat Vella, i una de caràcter religiós dins la catedral.

L’ou com balla als jardins de Rubió i Lluch. ©V. Zambrano