Toni Ruiz, conseller delegat de Mango.

Mango obté les vendes més altes de la seva història i accelera a l’Índia, els EUA i online

El grup familiar barceloní creix un 20% i tanca el 2022 amb una xifra de negoci rècord de 2.688 milions d'euros i un benefici net de 81 milions, el més alt de la darrera dècada

Sentiment d’orgull i màxima satisfacció a Mango després d’haver tancat l’exercici del 2022 amb un rècord històric de facturació i amb els beneficis més grans de l’última dècada. La companyia tèxtil propietat d’Isak Andic i liderada per Toni Ruiz dóna per totalment culminada la fase de reestructuració i emprèn una nova etapa centrada en el creixement, expansió internacional i elevades inversions en noves obertures, reformes d’establiments, innovació i reducció del seu impacte mediambiental.

Després d’anotar-se un creixement del 20% per la reactivació de les vendes a les botigues físiques una vegada superada la pandèmia i la bona acceptació dels seus dissenys, Mango ha fregat uns ingressos de 2.700 milions d’euros l’últim any, la xifra més alta des del seu naixement fa gairebé 40 anys, amb l’obertura l’any 1984 de la seva primera botiga al Passeig de Gràcia. Concretament, la firma de moda ha facturat 2.688 milions, davant dels 2.234 milions del 2021. El 78% dels ingressos procedeixen del mercat internacional. El resultat brut ha escalat a 103 milions (+26%), l’ebitda a 436,6 milions (+3,3%) i el benefici net a 81,1 milions, fet que suposa una alça del 20%. Aquest resultat multiplica per quatre l’obtingut el 2019, abans de la pandèmia (21 milions) i és el més alt dels darrers deu anys.

A més, la companyia familiar ha efectuat una reducció molt significativa del seu passiu bancari, en situar el seu deute net (la diferència entre els préstecs i l’efectiu o tresoreria) en 82 milions, amb una ràtio de palanquejament que se situa “entre les més sanes del sector”, segons destaca la directora financera, Margarita Salvans. L’executiva recorda que el 2022 la companyia va signar, per primera vegada, un crèdit de 200 milions amb un cost que està referenciat al compliment dels objectius de sostenibilitat. Cal recordar que el 2016, el deute financer net s’acostava als 700 milions. Mango deixa així totalment enrere el seu període negre, entre el 2016 —quan va entrar per primera vegada en pèrdues— i el 2019, exercici en què va recuperar la rendibilitat.

“Estem molt orgullosos de la feina i de la transformació que ha fet la companyia després d’una travessia de diversos anys en dificultats que hem superat gràcies al nostre equip, al model de negoci diferencial i al fet d’haver recuperat l’ADN de la marca”, afirma satisfet el conseller delegat del grup, Toni Ruiz. “Aquests resultats ens omplen de motivació”, apunta Ruiz, que es mostra “molt esperançat” amb el futur que espera al grup barceloní.

Segons l’executiu, Mango es “consolida com una de les empreses líders de la moda a Europa” i ho fa amb un equip de disseny propi que crea el 100% de les peces, amb una qualitat, assegura, “molt superior a la d’altres companyies del sector”. “Tenim un ecosistema únic”, afegeix, en referència al seu model de negoci multicanal, en què conviuen les botigues pròpies, amb les franquícies, els córners en grans magatzems i les aliances amb socis locals per abordar mercats clau com l’Índia o el Canadà. Les col·leccions de dona continuen generant el gruix del negoci de Mango, amb unes vendes de més de 2.000 milions que es tradueixen un pes del 82%. La resta es reparteix entre Mango Man i Mango Kids, que creixen un 30% i un 18%, respectivament. La divisió més jove, dedicada a la llar, ha duplicat la seva mida, encara que ara com ara només ingressa 5 milions.

Ruiz posa en valor els resultats del 2022 tenint en compte que han hagut de fer front a adversitats com la inflació, l’apreciació del dòlar i la guerra d’Ucraïna, que ha obligat a suspendre les seves operacions a Rússia –on tenia 55 botigues pròpies i 65 franquiciades—, amb un impacte econòmic negatiu en els comptes anuals de 20 milions. A més, el conseller delegat subratlla que l’any passat s’ha “invertit més que mai”, amb un rècord de 107 milions. Aquesta xifra més que duplica les inversions del 2021 i s’ha destinat a tecnologia, a les seves plataformes logístiques i a la renovació i l’obertura de noves botigues.

Margarita Salvans, directora financiera; Toni Ruiz, conseller delegat; i César de Vicente, director global de Retail de Mango.

Concretament, el 2022 Mango ha inaugurat 119 establiments, fins a sumar un total de 2.566 punts de venda a 115 països als cinc continents. Segons César de Vicente, director global de retail de Mango, el 2023 s’intensificarà aquest pla d’obertures. “No sé quin nombre exacte de botigues obrirem, però el ritme serà superior al del 2022”, afirma el directiu, que també avança que les expectatives per a aquest any veient l’evolució dels dos primers mesos “són molt bones”, i això implica que se superaran també les inversions rècord de l’exercici anterior.

Una de les fites del 2022 va ser l’obertura d’una botiga emblemàtica de més de 2.000 metres quadrats a la Cinquena Avinguda de Nova York. El mercat nord-americà és ara la gran prioritat de la cadena, on ha traçat un pla d’expansió als estats de Geòrgia, Texas i Califòrnia amb l’objectiu d’assolir les 40 botigues el 2024, davant de les deu actuals. També s’han reforçat les aliances amb socis per créixer al Canadà (s’obriran 20 botigues més) i a l’Índia (35 establiments nous), de la mà de Fox i Myntra, respectivament. “Els Estats Units són un mercat enorme, té un potencial de recorregut importantíssim, serà fonamental per a Mango. Aviat ha de figurar al nostre Top 3 o Top 5 de països amb més vendes”, apunta el conseller delegat. Actualment, els mercats clau per a la cadena són Espanya (22% de les vendes), França, el Regne Unit i Itàlia.

Botiga pilot de Mango Woman, situada a l’edifici El Hangar, a Palau-solità i Plegamans.©SSV

Al model multicanal de Mango ocupa una posició central la seva botiga online, que l’any passat va generar una facturació de 960 milions, equivalent al 36% del negoci total (el 2021 aquest percentatge havia assolit el 42%). El servei està disponible a 90 països, encara que l’objectiu d’aquest any és obrir 20 mercats més, especialment a l’Àfrica i a països com el Brasil. En total, la botiga digital suma 232 milions d’usuaris.

Inversions a Palau-solità i a Lliçà d’Amunt

Bona part del pla inversor de Mango se centra a l’àrea de Barcelona. Concretament, la companyia té en marxa una inversió de 42 milions en la reordenació de la seu central de Palau-solità i Plegamans, on ha construït un nou edifici d’oficines i preveu remodelar l’Hangar, la gran nau que acull els seus equips de disseny i patronatge, confecció del mostrari i que alberga també les botigues pilot i els showrooms de la marca. Al nou Campus Mango hi treballaran 2.200 persones i s’inaugurarà el 2024, coincidint amb el 40è aniversari.

La nova seu corporativa de Mango, presidida per una escultura de Jaume Plensa, ha suposat una inversió de 42 milions dʻeuros. ©SSV

Paral·lelament, el grup ultima també les obres d’ampliació del seu macrocomplex logístic de Lliçà d’Amunt, pressupostades en 35 milions i que finalitzaran aquest primer semestre. El projecte permetrà gestionar en un únic centre no només les expedicions per a les botigues físiques, sinó servir també totes les comandes que rep la botiga online, amb una capacitat de gestió de 10.000 peces més per hora, fins a assolir les 85.000 peces/hora.

L’últim any, Mango ha creat 1.300 llocs de treball a tot el món, fins a sumar una plantilla de 14.082 treballadors, un 10% més. El seu pla de sostenibilitat preveu impulsar els criteris de disseny circular i ús de materials de menor impacte ambiental, amb el repte que el 2030 el 100% de les fibres siguin d’origen sostenible o reciclades. Una altra meta és assolir la neutralitat climàtica el 2050. Avui, els principals proveïdors de Mango es troben a Turquia, Xina, Índia, Espanya i Itàlia.

En aquesta gran nau hi treballen els equips de disseny de Mango. ©SSV