Menorca Millennials: un procés de due dilligence personal

Una trobada per validar, pivotar i escalar el model de negoci, analitzar l’equip, repensar profundament el model i implicar-se en un procés de transformació intern que va més enllà de la cerca de finançament

28 startups de 14 nacionalitats diferents han aterrat a l’illa de Menorca. Durant 12 dies (25 maig – 5 juny) més de cinquanta experience makers i líders d’opinió a nivell internacional han mentoritzat emprenedors analitzant les seves debilitats i fortaleses. Fora del campus, els emprenedors han pedalejat amb Martin Varsavsky fins la basílica del Cap de Ports de Fornells, participat en un concurs de paelles seguint els consells de Manel Adell, realitzat exercicis d’alta intensitat a la platja amb l’emprenedor de Nova York Coss Marte, mindfulness amb Miquel Quintana i finalment s’han focalitzat en el negoci.  

Menorca Millenials és el primer programa de desacceleració de startups. La seva metodologia única els hi aporta l’ocasió perfecta per fugir de les seves rutines en un entorn inspirador amb experts internacionals, experience makers i inversors.

Menorca ofereix l’entorn ideal i els fundadors, capitanejats per Marcos Martin – CEO del programa-   aporten el toc d’efecte fent la resta. L’equip de fundadors inclou noms destacats com Martin Varsavsky (Jazztel, Fon i Prelude), Di-Ann Eisnor (VP Waze – Google) i Manel Adell (ex Desigual i Board member al Grup Puig). Algunes de les cares presents a l’illa a principis de juny van ser Mathias Ummenhofer – Fundador de Mojo Capital, la inversora Tammy Beaulieu i Magnus Gaarder – Cofundador de Cidron Ventures.

Aquesta 4a edició s’ha caracteritzat per un compromís pels objectius de desenvolupament sostenible. El seu director general ha constatat que “El 92% dels participants que van sol·licitar entrar en el programa van afirmar que les seves empreses ajudarien a millorar el planeta”.

Les 28 startups seleccionades entre les més de 400 sol·licituds rebudes podien optar per dues vies d’entrada: el pagament de 1000 euros i un 3% de l’accionariat de la companyia o bé 5000 euros més un succés fee sobre els primers 500.000 euros de la següent ronda aixecada.

La finalitat del programa és doble:

  • Ajudar els més de 20 inversors internacionals a decidir si les startups tenen els atributs necessaris per formar part de la seva cartera d’inversions.
  • Obligar a les startups a submergir-se en un procés de due dilligence personal. Aquesta fase inclou validar, pivotar i escalar el model de negoci, analitzar l’equip, repensar profundament el model i implicar-se en un procés de transformació intern que va més enllà de la cerca de finançament.

En el cas de necessitar evidencies de l’èxit del programa, les 62 startups que han passat per les tres edicions anteriors, han aixecat més de 50 milions d’inversió entre totes. Una de cada dues aconsegueix finançament després de passar pel programa.

En finalitzar l’estada, les millors startups poden rebre finançament per part de Torret Road Capital, el vehicle d’inversió de Menorca Millennials.  En aquests casos estem parlant de rondes superiors a 250.000 euros i la forma pot ser ampliació de capital, préstec convertible o bé la modalitat que més s’ajusti a les necessitats de les startups.

Enguany, el programa ha finalitzat per primera vegada amb dos contractes d’inversió tancats, una mostra més de l’alt nivell de les empreses que s’hi presenten. “Aquesta és una experiència fantàstica per als  second time entrepreneurs  que volen escalar les seves startups. Perquè el problema no és començar, el problema és fer-les escalables”, ha afirmat Ricard Garriga, cofundador de Menorca Millennials.

En aquesta edició, l’aliança estratègica firmada amb Schneider Electric l’ha convertit en patrocinador internacional del programa i alhora ha permès que tres startups sostenibles – BeOn, Omnio i Lightfi hi hagin pogut participar. Altres patrocinadors internacionals que també hi donen suport són Amazon Web Services, NIU – l’acceleradora d’Andorra Telecom, Hubspot i Sendgrid.

Ara el programa de desacceleració s’ha acabat i toca tornar a casa. Sens dubte, tothom esta totalment esgotat però, per a mi, veient-ho des de l’oficina, dues setmanes donant-ho tot a la idíl·lica illa de Menorca, està molt lluny del concepte terrenal que una vegada vaig tenir del món laboral.  Felicitats a tothom!

 

STARTUPS SELECCIONADES

Company Sector Media Country
@AssistTomo Smart City, IoT
Canada
DotGIS SaaS, Data & analítics
Spain
NOS Life Sciences Biotech / Healthcare
USA
Adeptness SaaS
UK
Kontoor Fintech
Finland
WeGarage IoT, Automotive Mobility
Spain
Shoulders of Giants Edtech
Finland
Wasabi Jobs Recruitment / HR
Spain
Casata AI / Machine Learning
Israel & Usa
BeOn Energy Cleantech
Portugal
Sharewood Marketplace
Italy
Apreet SaaS, Travel
USA
SoSees Adtech, Marketplace, SaaS
Spain
Botslovers AI / Machine Learning
UK
Cloq Fintech
Brazil & The Netherlands
Gymcraft AR / AV
Spain
Careviz Heathcare / Social
UK
Write Technologies Edtech
Finland
Velvet Blockchain
Estonia
Frequent Driver Marketplace
Spain
Videona Social Media
Spain
KeepEyeOnBall AR/VR
Germany
Omnio IoT / Connected Devices
Denmark
Jiro-Ve Cleantech
Madagascar
Cloud Hotelier SaaS
Spain
Lightfi IoT / Connected Devices
United Kingdom
Excelera IoT
Spain
Neiblock Blockchain
Spain

 

Imatges destacades:

1. Inauguració del programa Menorca Millennials 2018 al Club Naútic de Binibeca Vell el passat 25 de maig.
2. El fundador de ConBody, Coss Marte explica a les startups el seu mètode a la platja.
3. Excursió en bicicleta amb Martin Varsavsky