El moviment de vehicles i treballadors a Mercabarna és constant.

Mercabarna utilitza la tecnologia 5G per millorar la seguretat viària del recinte

La baixa latència de la 5G permet comunicar en mil·lèsimes de segon que dos vehicles estan a punt de xocar, basant-se en les seves trajectòries. El mercat majorista prova un sistema d'alerta basat en aquesta tecnologia per augmentar la seguretat laboral dels seus treballadors, que mouen milers de vehicles diàriament.

Uns 14.000 vehicles accedeixen cada dia a Mercabarna, movent-se a través d’un gran espai equivalent a 90 camps de futbol. La majoria d’aquests vehicles són tràilers, camions i furgonetes, que conviuen, a més a més, amb un miler de toros mecànics que circulen per les instal·lacions sense parar, portant productes frescos d’un lloc a l’altre. També entren en escena les bicicletes, utilitzades per un centenar de compradors professionals per moure’s ràpidament pels mercats majoristes. Mercabarna, que funciona gairebé com una petita ciutat amb molt trànsit, vol millorar la seva seguretat viària utilitzant la tecnologia 5G.

El projecte pilot 5G Anti Collision utilitza les xarxes de telefonia d’última generació i diferents tecnologies de comunicació i localització avançades per realitzar el seguiment de vehicles que es creuen a Mercabarna i evitar que xoquin. El mercat majorista ha fet una prova del sistema aquest dijous amb un carretó elevador i una bicicleta que anaven a topar, accident que ha evitat amb l’emissió d’un senyal d’avís.

Tant el toro com la bicicleta portaven un dispositiu connectat a la xarxa 5G que ha permès l’enviament i la recepció de missatges de forma constant i en mil·lèsimes de segon, i un altre per geocalitzar-los de forma precisa, segons la seva posició, acceleració, rotació i distància entre ells. Quan el sistema ha detectat un perill segons la trajectòria del ciclista, ha sonat una botzina, notificant a uns dels dos l’imminent perill.

S’emmarca en la iniciativa 5G Barcelona

El recinte alimentari es converteix així en un banc de proves de la 5G a Catalunya amb aquest projecte, emmarcat en la iniciativa 5G Barcelona i amb l’impuls de Mercabarna. Compta amb socis com Orange, la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la Fundació i2CAT i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), a més del suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat.

El pilot ha estat presentat aquest matí pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín; el director del Programa de 5G de la MWCapital i conseller delegat de 5G Barcelona, Eduard Martín, i el director territorial de Catalunya de Grans Empreses d’Orange, Víctor Vera. A l’acte també han assistit representants de la Fundació i2CAT i el CTTC, responsables de les tecnologies aplicades a la prova pilot.

A la presentació, Martín ha assenyalat que aquesta prova pilot demostra la “gran capacitat” que ofereix la xarxa 5G en el camp de la logística. “L’aplicació d’aquestes tecnologies en vehicles industrials augmentarà la seguretat laboral, permetrà facilitar la millora i automatització de processos i l’eficiència d’aquestes operacions”, ha remarcat.

La presentació del pilot ha comptat amb la participació del conseller Jordi Puigneró i la regidora Montserrat Ballarín.