Mercadona botiga 6,25
El supermercat del Carrer Tarragona va ser el primer establiment de Barcelona adaptat al model Botiga 6.25.
DIA DE LA TERRA

Mercadona accelera la transformació mediambiental dels supermercats

La cadena de distribució finalitza la renovació de la xarxa de 251 establiments a Catalunya per adaptar-la al model Botiga 6.25, on l’economia circular juga en favor del planeta reduint els residus plàstics

El 2020, Mercadona va implantar l’Estratègia 6.25 implicant tota la plantilla per fer més sostenibles diferents processos de la cadena de muntatge. El pla consta de sis accions concretes per aconseguir l’any 2025 un triple objectiu: reduir un 25% de plàstic als seus envasos, que tots els envasos de plàstic siguin reciclables i reciclar tot el residu plàstic. Amb aquests propòsits, el gener de 2021 va assolir la primera fita de l’estratègia: eliminar les bosses de plàstic d’un sol ús a totes les seccions, que va substituir per bosses compostables. La segona fita va arribar el març de 2021: va canviar el parament de plàstic d’un sol ús per un de nou més sostenible, fabricat amb materials més respectuosos amb el medi ambient com el cartró, la fusta, la canya de sucre i el plàstic reutilitzable. Són actuacions que contribueixen a transformar tots els supermercats al model Botiga 6.25 i a avançar en l’objectiu de reduir un 25% l’ús del plàstic en tota la cadena de valor.

La companyia de supermercats físics i de venda online emmarca aquestes fites dins del seu compromís Sí a seguir cuidant el planeta, amb què té previst invertir més de 140 milions d’euros en el període 2020-2025. Del total, s’han invertit 30 milions d’euros per a la renovació dels 1.662 supermercats a Espanya i Portugal —251 dels quals a Catalunya—, que s’ha finalitzat en un temps rècord de set mesos avançant-se així als terminis previstos.

Els clients troben a l’anomenada Botiga 6.25 informació sobre reciclatge, noves bosses de secció, pictogrames indicatius als envasos per facilitar la separació correcta i noves papereres per reciclar a les seccions, a les entrades i al servei A punt per Menjar (plats preparats per emportar). A més, aquests establiments han millorat el sistema de gestió de residus i han inclòs la recollida de càpsules de cafè.

Mercadona medi ambiental
Els clients de la cadena de distribució tenen accés a tota la informació sobre les mesures mediambientals.

Eliminació de plàstics

Respecte a la gestió dels plàstics, l’empresa està aplicant diferents estratègies com l’eliminació del plàstic que no aporta valor, com ara la substitució per altres materials (sempre que no afecti la qualitat i la seguretat alimentària), la reducció, la reutilització o la incorporació de material reciclat a la seva composició per disminuir l’ús de materials verges i fomentar l’economia circular.

Així, les Botigues 6.25 ja han eliminat les bosses de plàstic d’un sol ús a totes les seccions, que han substituït per bosses compostables (el que suposa 3.200 tones menys de plàstic a l’any), i han eliminat el parament de plàstic d’un sol ús, que han substituït per parament sostenible fabricat amb materials més respectuosos amb el medi ambient (amb la qual cosa es minva en 3.000 tones anuals el plàstic utilitzat fins ara). Alhora, des de 2019, Mercadona té en la línia de caixes i a disposició dels clients una bossa de paper reciclable, una bossa de plàstic reutilitzable elaborada amb plàstic reciclat i la cistella de ràfia reutilitzable i feta també amb material reciclat que va ser introduïda fa anys a la cadena.

L’objectiu, però, segueix intensificant-se i durant els propers anys els envasos que utilitzarà Mercadona seran cent per cent reciclables i continuarà reduint el plàstic dels envasos de marca pròpia en col·laboració amb els proveïdors. En són exemples, la substitució de la bossa de plàstic per capsa de cartó a tota la categoria de càpsules de cafè Hacendado, a més de reduir el plàstic de les càpsules mateixes, la qual cosa suposa una reducció total de 783 tones per any. L’envàs de les rajoles de xocolata que ha canviat de plàstic a paper, fet que ha permès reduir 35 tones anuals. Les bosses d’entrepà, que abans eren de plàstic i ara són de paper, han suposat una reducció cada any de 186 tones. La categoria d’ambientadors de varetes amb el canvi a envàs de vidre també suposa una reducció de 160 tones a l’any.

Els propers anys, els envasos que utilitzarà Mercadona seran cent per cent reciclables i continuarà reduint el plàstic dels envasos de marca pròpia en col·laboració amb els proveïdors

També s’han canviat els envasos de les pizzes refrigerades Hacendado, que elabora Casa Tarradellas. Els nous envasos de les pizzes estan fabricats amb plàstic reciclat i reciclable, en una aposta clara per l’economia circular. Amb aquest moviment la companyia deixa d’utilitzar 1.600 tones de plàstic verge a l’any, xifra que equivaldria a 64 camions.

Mercadona botiga sostenible Tarradellas
Els nous envasos de les pizzes Hacendado, que elabora Casa Tarradellas, estan fabricats amb plàstic reciclat i reciclable, en una aposta clara per l’economia circular.

S’ha introduït a totes les botigues de la cadena una nova ampolla per a suc espremut  elaborada al 100% amb plàstic reciclat, de manera que deixa d’utilitzar 700 tones de plàstic verge a l’any, disminuint així l’impacte ambiental. A més, el nou envàs és reciclable, per la qual cosa compleix un altre dels compromisos que la companyia ha adquirit amb l’Estratègia 6.25: que tots els seus envasos es puguin reciclar i tenir una segona vida.

Pel que fa al desenvolupament d’una gestió correcta dels residus que es generen a les botigues,  gràcies a la logística inversa i al model de gestió d’envasos comercials, Mercadona ha pogut reciclar 12.000 tones de film plàstic durant el 2020, de les quals 3.000 tones es reutilitzen per elaborar les bosses reutilitzables de compra; i evitar l’ús de més de 180.000 tones a l’any de materials d’un sol ús.

Pla estrategic Mercadona
L’Estratègia 6.25 consta de sis accions concretes per aconseguir l’any 2025 una reducció del 25% del plàstic a tota la cadena de valor de l’empresa.

Foment de l’economia circular i la sostenibilitat

Els sistemes de reutilització i reciclatge, les estratègies de prevenció del malbaratament alimentari i redistribució d’excedents i l’Estratègia 6.25 fan que es recuperi anualment més de 250.000 tones de materials reciclables que passen a ser de nou primeres matèries en cicles productius i permeten avançar, en col·laboració amb els clients, cap a l’economia circular.

Estratègia 6.25: tots els envasos de plàstic es podran reciclar i tenir una segona vida

Queda palès que l’Estratègia 6.25 implica canvis en diferents processos de la companyia, des de la definició dels envasos del futur a la coordinació amb els proveïdors, l’adaptació de les botigues, la gestió de residus, la logística, etc. Per implementar aquesta estratègia, l’empresa ha format als 90.000 empleats que integren Mercadona a Espanya i Portugal.

Tot això es du a terme a través d’un pla que fomenta el consum conscient i crític, que es guia per criteris socials i mediambientals, i que persegueix un objectiu clar: garantir un consum de productes de la màxima qualitat amb el menor impacte possible i ajudar, així, a millorar la qualitat de vida de les persones.