Més enllà de modes i platgeta, què pot oferir Barcelona als nòmades digitals?

Barcelona gaudeix de la reputació de ser un lloc molt freqüentat per nòmades digitals. Això no ens hauria de sorprendre, sent com és una ciutat que s’enorgulleix de tenir sol, platja i un tranquil i relaxat estil de vida. La pregunta és si la capital de Catalunya aconseguirà mantenir-se dalt de tot de les destinacions turístiques de viatgers de classe treballadora malgrat el creixent cost de la vida i un mercat immobiliari disparat

[dropcap letter=”E”]

l sol brilla tènuement per als abrigats transeünts que entren i surten precipitadament de botigues i cafeteries. Aquest precís dia de novembre, la temperatura es manté suau en uns 18 graus i al cel de Barcelona no es deixa veure ni un sol núvol. Encaixonada entre les terrasses de dos dels molts bars que té Barcelona, veiem l’entrada d’un dels nombrosos espais de treball cooperatiu de la ciutat. A dins manté un deliciós i modern estil industrial molt chic; el mobiliari de l’espai és de fusta i acer i està farcit de tasses de cafè buides, amb uns sofàs que semblen mig còmodes i infinitat de cables escampats davant de la mirada de llises parets de pedra i sota les canonades metàl·liques del sostre. Joves vestits amb robes modernes hi seuen amagats davant la pantalla dels seus MacBooks, amb els seus enormes i acolorits auriculars que esmorteeixen qualsevol soroll.

Els espais de treball col·laboratiu com aquest mateix es troben escampats per tota la ciutat de Barcelona i ocupen espaiosos i bonics edificis del centre del districte de l’Eixample, atrapats entre les petites casetes de la moderna zona de Gràcia o modelant la façana de l’eix de start-ups de Poblenou. Sembla que existeixen al voltant de cent oficines en aquesta ciutat del litoral que proveeixen la tendència mundial d’activitats de treball temporal, emprenedors amb ubicació independent i treballadors remots que l’únic que necessiten és tenir una bona connexió wifi per realitzar la seva feina. Un elevat nombre de guies online per a nòmades digitals també suggereixen els millors llocs de trobada o allotjament per a treballadors digitals de Barcelona –molts dels quals s’instal·len a la ciutat, atrets per l’aire mediterrani de la ciutat, relaxat i gratificant.

“Barcelona és una de les millors ciutats per a nòmades digitals, especialment per a europeus que volen viure prop de casa i estar a la mateixa zona horària i durant l’hivern”, afirma el nòmada digital Johnny Jen

Un dels nòmades digitals que han treballat i viscut a Barcelona durant força temps és Johnny Jen. Aquest americà conegut amb el sobrenom de JohnnyFD ha viatjat pel món durant els últims deu anys, construint diferents fonts d’ingressos per finançar el seu estil de vida. Entre altres projectes, Jen va inaugurar la conferència digital anual Nomad Summit (la cimera nòmada). L’any passat, va estar un parell de mesos a Barcelona, atret per l’excel·lent reputació de la ciutat. “Abans de visitar Barcelona, ja pensava que aquesta ciutat era una de les poques en les quals podria viure tot l’any”, recorda.

Segons explica Jen, aquesta metròpoli té moltes qualitats que el nòmada digital necessita per poder gaudir d’una experiència positiva. Una és el clima, atès que Barcelona gaudeix de càlids estius i suaus hiverns, la qual cosa és una excel·lent notícia. “Barcelona és una de les millors ciutats per a nòmades digitals, especialment per a europeus que volen viure prop de casa i estar a la mateixa zona horària i durant l’hivern.” Naturalment, també és important tenir una ràpida i fiable connexió a internet i unes bones infraestructures. També és important poder moure’s amb facilitat per la ciutat, així com tenir un aeroport que gaudeixi de connexions amb les principals ciutats europees o altres destinacions per a nòmades digitals com Bali o Chiang Mai. “Barcelona és un dels pocs llocs del món que tenen un aeroport ben connectat, bones infraestructures, bon wifi, bon temps i platja”, conclou Jen.

“Com a valor important, Barcelona té una comunitat internacional”, afirma. “Resulta fàcil conèixer gent; amics, companys de feina i interessants contactes empresarials”, opina Stuart Jones

Els treballadors remots com Jen també es beneficien de comunitats de gent de mentalitat molt semblant, ja sigui per dur a terme projectes conjunts i intercanviar idees o, simplement, perquè treballar des de casa pot ser una tasca molt solitària. A part d’espais de treball cooperatiu, la ciutat també ofereix una àmplia gamma d’esdeveniments tecnològics, que van des del conegudíssim Congrés Mundial de Mòbils, una vegada a l’any, fins a petites xarxes de llocs de trobada per a autònoms. Stuart Jones, fundador de l’empresa amb seu a Barcelona Coworkation, i subministrador de vacances de feina per a nòmades digitals, també contempla la capital catalana com una bona destinació per a treballadors digitals. Si bé en l’actualitat es troba al seu país natal, Austràlia, Jones passa alguns mesos a l’any a Barcelona. “Com a valor important, Barcelona té una comunitat internacional”, afirma. “Resulta fàcil conèixer gent; amics, companys de feina i interessants contactes empresarials”, opina Stuart Jones.” Igual com molts llocs visitats per multitud de viatgers, els barcelonins estan oberts a conèixer gent; és per això que resulta tan senzill fer contactes.

“És molt difícil i molt car trobar allotjament, especialment allotjament a mitjà termini”, admet Jen. “Com a nòmades digitals, solem llogar entre un a tres mesos cada vegada i, a part d’Airbnb, no existeixen alternatives a aquesta modalitat.”

Per bé que la capital catalana ofereix molts avantatges als nòmades digitals, també és cert que planteja grans dificultats per a alguns. La vida a Barcelona pot ser relativament barata, sobretot si la comparem a altres ciutats europees, però els preus del lloguer han augmentat en un 35 per cent des del 2010, segons informes dels mitjans, i trobar un lloc per viure s’ha convertit en un dolorós procés, com haver de pagar milers d’euros simplement per reallotjar-se en un nou pis. “És molt difícil i molt car trobar allotjament, especialment allotjament a mitjà termini”, admet Jen. “Com a nòmades digitals, solem llogar entre un a tres mesos cada vegada i, a part d’Airbnb, no existeixen alternatives a aquesta modalitat.”

Després d’arribar a Barcelona, una amiga de Jen va passar una setmana sencera buscant un lloc per viure com si d’una feina a temps complet es tractés, recorda Jen. La demanda interna, de turistes i emigrants és molt alta i, per tant, els preus també ho són. “Barcelona continua atraient start-ups consolidades, així com comerciants d’alt estànding que guanyen un munt de diners”, afirma Jen, insinuant que Barcelona està perdent la seva posició com una de les millors destinacions per a nòmades digitals perquè qui vulgui iniciar un negoci no pot permetre’s viure a la ciutat. A Nomadlist, una pàgina web d’informació que recopila i classifica dades de possibles ubicacions de treball remot, la ciutat catalana està situada en la posició número 10, darrere de Medellín (Colòmbia) o Berlín (Alemanya).