Satya Nadella
Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft.

Microsoft tria Barcelona per al seu nou centre d’R+D en intel·ligència artificial

El gegant nord-americà aposta per la capital catalana per la seva forta capacitat d'atracció de talent i el seu ecosistema tecnològic, universitari i de centres d'investigació científica. El hub preveu superar el centenar d'empleats.

Enginyers de software, experts en intel·ligència artificial i científics de dades. Aquests són tres dels perfils que ja busca Microsoft per posar en marxa a Barcelona un centre de recerca i desenvolupament (R+D) focalitzat en millorar l’experiència dels usuaris amb l’aplicació de models d’intel·ligència artificial i aprenentatge profund. La multinacional nord-americana de software ja ha publicat les primeres ofertes d’ocupació per a la seva nova base d’operacions barcelonina, que preveu contractar 30 enginyers i científics de dades en la seva fase d’arrencada, encara que l’objectiu és que el hub superi el centenar de contractacions en els pròxims anys.

Segons Microsoft, el repte és atraure a Barcelona “talent de tots els països d’Europa” i “generar un vector d’innovació en intel·ligència artificial” en col·laboració amb l’extensa xarxa d’universitats, centres de recerca i empreses de tecnologia establertes a la capital catalana. “Aquesta inversió de Microsoft a Espanya és una prova més de l’alta qualificació dels nostres professionals i de la nostra capacitat per convertir-nos en un pol d’atracció de talent”, ha destacat el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados.

Barcelona reafirma amb aquest anunci la seva capacitat d’atracció de projectes en l’àmbit tecnològic, consolidant-se com una de les grans places de referència a Europa a l’hora d’emprendre i impulsar negocis digitals. “Les empreses que volen atreure el millor talent saben que, si són a Barcelona, ho tenen més fàcil”, ha assenyalat l’alcaldessa Ada Colau, que ha titllat d'”excel·lent notícia” l’anunci de Microsoft. “Tots els rànquings internacionals ens situen entre les ciutats més atractives per al sector tecnològic i la decisió de Microsoft és una prova més d’això”, ha apuntat.

Es desconeix per ara en quin edifici o barri de la ciutat s’instal·larà el nou hub de Microsoft, que serà un dels vuit centres de recerca amb què compta a escala mundial la divisió WebXT (Web Experiences Team), dedicada a millorar l’experiència de l’usuari quan utilitza el cercador Bing, el navegador Edge, el sistema operatiu Windows, els programes d’Office o el servei de computació en el núvol Microsoft Azure.

Aquesta unitat dedicada a la millora de l’experiència d’usuari dóna feina a 5.000 persones a tot el món i té davant seu el repte d’aprofitar i obtenir aplicacions pràctiques de l’enorme potencial que ofereix la intel·ligència artificial i les tecnologies de machine learning i deep learning (aprenentatge profund) gràcies al tractament massiu de dades.

Segons Microsoft, el nou hub de Barcelona s’enquadrarà dins de l’equip de Search & AI (cerques i intel·ligència artificial), que lidera Jordi Ribas, un enginyer de telecomunicacions format a l’Escola d’Enginyeria La Salle de Barcelona i que avui és un dels vicepresidents corporatius de Microsoft als Estats Units. Ribas va iniciar la seva carrera professional a la japonesa NTT i a Sharp, i es va incorporar a Microsoft fa 21 anys. L’executiu és un dels màxims responsables del desenvolupament de Bing, cercador que ha de fer front en el mercat a l’imparable domini de Google mitjançant la implantació de noves solucions que sedueixin als usuaris.

El centre d’R+D de Barcelona treballarà en l’ús massiu de dades i intel·ligència artificial per millorar l’experiència d’usuari. ©Microsoft

“Per a mi és un honor poder anunciar la posada en marxa d’aquest hub d’R+D a Espanya”, ha afirmat Ribas, que també ha creat altres centres per a la unitat de Search & AI a Londres, Munic i París. “Després d’haver pogut conèixer de primera mà els requeriments, les necessitats i, sobretot, les oportunitats per atraure talent, estic convençut que implantar aquest hub a Espanya permetrà afegir molt valor a la proposta de Microsoft a tot el món”, ha subratllat Ribas.

Jordi Ribas va posar una imatge de la Casa Batlló com a fons del cercador Bing en el tuit on anunciava l’aposta per Barcelona.

Segons el grup fundat per Bill Gates i avui liderat per Satya Nadella la divisió de WebXT funciona com un entorn de startups focalitzades en assumir reptes que generin un gran impacte per al consumidor, permetin atreure nous usuaris a Bing i millorin l’algoritme de les cerques mitjançant tècniques de data-mining (mineria de dades), machine learning i deep learning a gran escala basades en la intel·ligència artificial. El motor de cerca d e Microsoft és utilitzat també per Yahoo, DuckDuckGo, Qwant i Ecosia.