Lilin Yang MiiN Cosmetics
Lilin Yang, cofundadora i CEO de MiiN Cosmetics.

Miin Cosmetics s’alia a Barlon Capital i incorpora Javier Rubió i Dídac Lee al consell

El fons entra a l'accionariat de la firma de cosmètica coreana per acompanyar-la en el seu pla de creixement, que preveu teixir una xarxa de cent botigues fins al 2028. El seu objectiu és tornar a créixer un 60% aquest any i assolir unes vendes de 30 milions d'euros.

L’emprenedora d’origen xinès Lilin Yang, fundadora de la firma barcelonina MiiN Cosmetics, ha trobat dos companys de viatge de luxe perquè l’acompanyin en el seu ambiciós projecte de creixement, que aspira a tenir cent establiments de venda de cosmètica coreana el 2028. Es tracta de Javier Rubió i de Dídac Lee, dos referents de l’ecosistema emprenedor barceloní i, actualment, socis directors de Galdana Ventures, un grup inversor liderat per emprenedors d’èxit del sector tecnològic que compta amb uns actius sota gestió de 1.800 milions d’euros.

Barlon Capital, societat de capital risc liderada per Rubió i que s’integra ara dins del perímetre de Galdana Ventures, ha entrat a l’accionariat de MiiN Cosmetics, on ha pres una participació minoritària del 15%, segons avança Yang a The New Barcelona Post. Tant Rubió, que va ser cofundador de la consultora de telecomunicacions Cluster, com Dídac Lee, cofundador de Tradeinn i Inspirit, s’incorporaran al consell d’administració de Miin.

Fins ara, el capital de l’empresa estava integrat únicament per Lilin Yang i per un soci suís que l’ha acompanyat des que va fundar el negoci el 2014, encara que no està en el dia a dia de la companyia. L’emprenedora assegura que MiiN Cosmetics ha estat rendible des del primer dia i que ha finançat tot el pla d’expansió amb recursos propis. “Jo no estava buscant socis ni fer cap ronda d’inversió; podem continuar autofinançant perfectament el nostre creixement els pròxims cinc anys”, destaca Yang, després d’afegir que la incorporació de Barlon Capital “no és una operació financera, sinó que té un caràcter estratègic”.

La jove empresària explica que l’any passat va conèixer Dídac Lee, que es va interessar pel negoci i li va demostrar sentir “una gran passió pel seu projecte empresarial”. Yang va comprovar que conversant amb Lee i, posteriorment també amb Rubió, accedia a idees i punts de vista molt enriquidors per al seu negoci, per la qual cosa els va proposar incorporar-se com a socis perquè aportessin els seus coneixements, visió estratègica i la seva dilatada experiència empresarial. “No hem aixecat cap ronda, però Barlon aporta un perfil molt interessant per a la nostra empresa; les seves idees, experiència i opinions, la seva visió des de fora del món de la cosmètica i àmplia xarxa de networking ens seran molt útils per avançar amb el nostre projecte”, explica la fundadora. Yang admet que, de pas, la companyia reforça el seu múscul financer, fet que permetrà poder aprofitar millor les oportunitats de creixement que sorgeixin a partir d’ara.

“A Barlon sempre estem a la recerca d’oportunitats d’inversió que puguin ser interessants i, des de fa temps, vam veure que MiiN era una opció que podria encaixar a la perfecció al nostre portafoli d’empreses participades. La trajectòria de creixement exponencial de la companyia, amb un model de rendibilitat ben definit, i el lideratge de Lilin fan que quan se’ns va presentar l’oportunitat, no la deixéssim escapar”, afirma Javier Rubió. Entre altres companyies, Barlon Capital també ha invertit a Vicio, GoodNews, Paack, Recomotor, Alohas i Flax & Kale.

Creixement del 60% el 2023

MiiN Cosmetics compta actualment amb una xarxa de 23 establiments propis, dels quals 17 són a Espanya i la resta a París, Múnic, Roma i Milà. El 2023, la marca va experimentar un creixement del 60%, amb unes vendes de 19 milions d’euros, una xifra que aquest any es tornarà a disparar gràcies a un pla d’obertures que contempla 16 nous punts de venda als quatre països on opera la marca: Espanya, Itàlia, França i Alemanya.

La jove empresària, amb alguns dels cosmètics coreans que comercialitza.

Recentment, MiiN Cosmetics ha obert botigues a Sant Sebastià, Santander, Alacant i Mallorca i en les setmanes vinents es reforçarà a Itàlia amb nous establiments a Torí i Roma (2). També busca nous locals a Barcelona i Madrid i vol establir-se a ciutats com Marbella i Granada. L’objectiu de Yang és assolir els cent punts de venda el 2028. Per al 2024, la facturació prevista és de 30 milions, quasi un 60% més. La plantilla de l’empresa ja suma 160 persones.

Segons l’empresària, el mercat de la bellesa està en alça i cada vegada hi ha més coneixement sobre els productes made in Korea, un país que ha vist accelerar l’exportació de la seva cultura gràcies a exitoses sèries de televisió com El joc del calamar. “A Corea, el negoci de la cosmètica és molt important; ja és el tercer exportador més gran del món en aquest sector, per darrere de França i els Estats Units”, afirma. Yang destaca que la cura extrema de la pell forma part de la cultura coreana, que posa el focus no tant en el tractament, sinó en la prevenció mitjançant el seguiment d’unes estrictes rutines i l’ús d’uns productes d’alta qualitat que són fruit d’una “inversió molt forta en R+D per a la millora contínua de les fórmules”.

MiiN Cosmetics Balmes Barcelona Bella Aurora
La botiga de MiiN Cosmetics al carrer Balmes de Barcelona, a l’emblemàtic local que va estrenar la firma Bella Aurora el 1914. ©TheNBP

MiiN Cosmetics, que té una flagship de Balmes —a l’històric edifici Bella Aurora— importa actualment unes 35 marques de cosmètica coreana i ha anat diversificant també la seva gamma de productes, en incorporar maquillatge, articles per a la cura del cabell i perfums. El pas següent serà la importació de maquinària o de dispositius de bellesa d’ús domèstic, com ara els aparells de radiofreqüència facial. L’empresa compta amb dues marques pròpies, Meisani i Ondo, desenvolupades a partir del 2020 i fabricades per proveïdors coreans.

La clau de l’èxit de MiiN rau en el fet que el seu negoci no se sustenta únicament en el retail. Les més de 30 marques líders del país asiàtic que importa en exclusiva a Europa no només les ven a la xarxa de botigues pròpies, sinó també a altres importants cadenes del sector com Sephora o Douglas. És a dir, a més del canal B2C o de venda directa al consumidor final, la companyia té un important negoci de distribució o venda majorista (B2B) que ja genera al voltant del 35% de les vendes. Aquesta estratègia es complementa amb un tercer canal que també és estratègic per a la marca, la botiga online, disponible a pràcticament tots els països europeus. “Cada canal aporta al voltant d’un terç de la xifra de negoci”, explica Yang, un equilibri que considera bàsic i que li ofereix “seguretat” perquè permet fer front a les possibles crisis o cicles que es puguin produir en cadascuna de les tres divisions.