MIR Robots hub barcelona
El centre de formació i simulacions de MIR Robots està ubicat al Carrer Agricultura, a Barcelona.

MIR Robots posiciona el ‘hub’ de Barcelona al sud d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica

El centre de la companyia al 22@, que prepara més de 500 enginyers a l’any en la operativa de robots mòbils autònoms i col·laboratius, es converteix en dos anys en un referent per a la indústria i el món educatiu

El hub de robòtica col·laborativa de MIR Robots a Barcelona s’ha posicionat com un centre de referència en el coneixement de la idiosincràsia i la versatilitat en les aplicacions dels robots mòbils autònoms i col·laboratius, amb una demanda creixent a la indústria, el sector sanitari i la logística, entre d’altres sectors.

Les instal·lacions de la multinacional al 22@ reben cada any més de 500 enginyers del sud d’Europa i les àrees del Mediterrani, l’Orient Mitjà i Àfrica per formar-se en l’operativa d’aquest tipus de robots que permeten automatitzar tasques monòtones, repetitives i sovint arriscades que es fan per mitjà del transport manual d’equips o material. Una tasca fàcilment substituïble i que guanya fiabilitat i seguretat si la realitza un robot. De fet, la robòtica industrial és un factor clau en la transició cap a la Indústria 4.0 i juga un rol molt important per al desenvolupament de la societat, destaca el director de MIR Robots per al sud d’Europa & MEA, Fernando Fandiño.

MIR Robots coopera en el training center de la capital catalana amb la companyia Universal Robots, especialitzada en la fabricació de cobots, braços robòtics creats per treballar al costat dels humans en una cadena de producció. Les dues companyies fundades a Odense (Dinamarca) i pertanyents a la nord-americana cotitzada Teradyne —proveïdor d’equips de prova automatitzats—, comparteixen les instal·lacions de 1.500 metres quadrats al Carrer Agricultura i han erigit el hub com una de les peces clau dels seus avenços tecnològics.

“Es tracta d’un mercat d’alt potencial, on veiem cada cop més empreses de tota mena d’indústries interessades a optimitzar processos amb robots col·laboratius per continuar sent competitives”, assegura Fandiño. El directiu insisteix en què el hub de Barcelona “té les portes obertes” per a tot el món industrial, però “també per a l’àmbit educatiu, especialment els centres de formació professional i les universitats, fins el punt que en els últims mesos hem accelerat les formacions virtuals perquè volem aprofundir la nostra relació i aportació de valor a la comunitat”.

Fandiño valora també la repercussió del centre per a la competitivitat del teixit industrial de tota l’àrea de la seva responsabilitat, des del sud d’Europa a l’Àfrica. “Es va crear per donar cobertura al sud d’Europa  (França, Itàlia, Portugal i Espanya) però l’hem ampliat tot el Mediterrani, l’Orient Mitjà, el nord d’Àfrica i Sud-àfrica”, diu. Com a plataforma per la indústria, el hub és interessant perquè clients i proveïdors poden fer les simulacions dels seus projectes de robotització per adequar les prestacions dels robots mòbils automatitzats a les seves necessitats.

Com a exemple cita les experiències d’empreses com Repsol, on els robots gestionen el repartiment i custòdia de documentació confidencial, i Danone, que a la factoria de Tres Cantos a Madrid el robot treballa per a les línies de producció recollint sistemàticament mostres de producte cada mitja hora i les trasllada al laboratori per a la seva anàlisi posterior.

Fernando Fandiño MIR Robots
El director de MIR Robots per al sud d’Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica, Fernando Fandiño.

Des de la seva constitució, a finals de 2019, el training center no ha deixat de créixer i “ha creat llocs de treball”, explica el director. Per aquest any, MIR Robots té previst incrementar la plantilla a Barcelona de 12 a 15 persones. Universal Robots ocupa a unes 23 persones.

Coincidint amb la celebració del Mobile World Congress (MWC), Fandiño manifesta que el desplegament del 5G “per nosaltres no és el futur, és el present”. “La implementació de la tecnologia en la utilització de la robòtica col·laborativa serà cada vegada més àmplia i no només en la relació entre robot i humà, sinó també entre robots”, concreta. D’aquí la importància de la Intel·ligència Artificial que aplicada a la robòtica col·laborativa pot aconseguir una elevadíssima productivitat i eficiència, alhora que reduirà molts riscos laborals.