Barcelona Cable Landing Station
La nova estació de cables submarins Barcelona Cable Landing Station impulsada per la companyia catalana AFR-IX telecom.

La multinacional britànica Colt s’instal·la a l’estació de cables submarins

És el primer client terrestre de la Barcelona Cable Landing Station, on ja s'ha anunciat l'arribada de connexions marines per part de companyies com Meta i DE-CIX

La Barcelona Cable Landing Station, estació d’aterratge de cables submarins de fibra òptica ubicada a Sant Adrià de Besòs, fa els primers passos després de la seva posada en funcionament. A l’anunci del primer cable, impulsat per Meta, i l’acord amb l’operador DE-CIX, se suma l’arribada del primer client terrestre de l’estació, la multinacional britànica Colt Technology Services, especialitzada en rutes terrestres de fibra òptica i en serveis de xarxa i de veu de gran amplada de banda per a empreses.

La companyia s’instal·larà a Sant Adrià per connectar la Barcelona Cable Landing Station amb els grans hubs digitals d’Europa, com París, Londres i Frankfurt, arribant a més de 1.000 centres de dades i 31.000 edificis, ubicats en 220 ciutats d’una trentena de països d’Europa, així com d’Àsia i d’Amèrica del Nord. També servirà per proporcionar una ruta exprés terrestre a altres estacions d’aterratge de cables com Lisboa, Bilbao i Marsella.

Colt ja era present a la península Ibèrica, on ha desplegat una xarxa de fibra òptica, nodes i connexions amb data centers a ciutats com Barcelona, però també Madrid, Bilbao i Lisboa. A la capital catalana, l’empresa compta amb 13 punts de connexió a centres de dades que ara afegiran un més. La companyia londinenca també ha treballat amb anterioritat amb la propietària de l’estació de cables submarins, l’empresa catalana AFR-IX Telecom, operador d’infraestructures i telecomunicacions que dona accés a Internet en més de 50 països africans.

“Amb l’arribada de Colt estem segurs que vindran altres operadors. Les sinergies són molt importants en aquest sector”, defensa Norman Albi, conseller delegat d’AFR-IX. A banda de clients terrestres com Colt, la Barcelona Cable Landing Station té capacitat per acollir fins a vuit cables provinents d’Àfrica, el Mediterrani i Àsia. El tercer que es preveu és el Medusa, construït per la mateixa AFR-IX i Alcatel Submarine Networks (ASN), del grup Nokia. S’espera que sigui el més llarg del Mediterrani, amb 8.700 quilòmetres. Es preveu que la Barcelona Cable Landing Station fregui la plena capacitat de cara a 2027.

El port digital barceloní és el segon d’aquestes característiques a Espanya, després d’un altre situat a Bilbao. Amb una inversió de 10 milions d’euros, AFR-IX ha desenvolupat unes instal·lacions que podran ser utilitzades per qualsevol empresa de telecomunicacions, operant com un gestor independent que atorga la concessió d’ús a tercers en règim de lloguer.