Exposición Nancy Holt MACBA Barcelona
L'exposició 'Nancy Holt / Dins Fora' es pot visitar al Macba fins al 7 de gener.
IN THE STREAM

Nancy Holt, viatge a Barcelona

El Macba porta a la capital catalana la principal exposició a Europa sobre l'artista nord-americana, referent del 'land art'

Fins al pròxim 7 de gener. L’últim dia de les vacances escolars de Nadal finalitzarà el termini per penetrar al món de l’artista nord-americana Nancy Holt, gran referent de l’anomenat land art, moviment sorgit als 60 que va treure l’art de les galeries i els museus perquè dialogués directament amb l’espai natural. Aquesta és una de les grans apostes del Macba per a aquesta temporada, que acull la principal exposició de Holt mai vista a Europa.

Exposición Nancy Holt MACBA Barcelona
La mostra recull el llegat artístic de Nancy Holt amb una àmplia selecció d’obres d’entre 1966 i 1992.

La mostra no deixa indiferent, tot i sustentar-se bàsicament en fotografies davant de la impossibilitat de moure les obres més significatives de l’artista. Permet descobrir el món de Nancy Holt a través de la seva percepció de l’espai i el temps mitjançant la personal captura del sol amb la utilització de forats.

Pot ser que el nom de l’artista no sigui àmpliament conegut, però quan un topa amb les imatges de la que potser és la seva obra més coneguda, la Sun Tunnels, l’espectador la reconeix i cau rendit per l’habilitat amb què Holt manipula la llum al mig del desert d’Utah. Aquesta obra icònica del land art consisteix en quatre grans cilindres de formigó disposats en forma de creu i que reaccionen al sol de manera diferent. Així, cada túnel s’alinea amb l’alba, la posta de sol i els solsticis d’estiu i hivern.

Per això, el lloc és una cita habitual de visitants que volen presenciar en directe aquest espectacle astronòmic. A més, cada túnel té uns forats a la part superior que permeten atrapar els raigs del sol. Els forats formen les constel·lacions de Draco, Perseu, Columba i Capricorn. Holt baixa, així, el cel a la terra. És una experiència que requereix viure-la en directe a Utah, però les fotografies de l’exposició permeten recrear-la.

L’exposició Nancy Holt / Dins Fora recull una selecció dels treballs de l’artista entre el 1966 i el 1992. S’ha realitzat amb la col·laboració de la Holt / Smithson Foundation i el Bidmuseet d’Umea, a Suècia. Holt, nascuda el 1938 i morta el 2014, va iniciar la seva carrera artística amb la poesia concreta. 1968 va significar el seu gran punt d’inflexió, a partir d’un viatge a l’Oest americà que va acabar sent una mena d’experiència iniciàtica. “L’espai i el cel i el sol em van noquejar”, va escriure sobre aquell viatge.

Exposición Nancy Holt MACBA Barcelona
Una de les instal·lacions de l’exposició.

L’impacte de la immensitat del desert i la seva formació com a biòloga la van portar a experimentar amb les connexions entre la ciència i l’art i interrelacionar el món construït amb el natural. I va trobar al land art el camí per expressar-se. Aquest moviment va coincidir amb l’inici de la conscienciació ecologista. Tots dos van convergir i van donar consistència a un art que, com el Sun Tunnels, no es pot comprar ni vendre, de manera que va canviar la percepció que es tenia fins aleshores.

L’exposició del Macba ha convertit Barcelona en la capital europea de Nancy Holt, que s’autodefinia com a “artista de la percepció”. La mateixa Holt reconeix que haver crescut a Nova Jersey gairebé la va predestinar, gràcies al paisatge de decadència industrial que l’envoltava i la que anomenava “cultura de l’autopista”.

El viatge, a partir del de 1968, es va convertir en part molt important en el treball de Holt. Així, les autopistes interestatals i la càmera fotogràfica li van permetre fer poemes visuals. Un d’ells, present a l’exposició, es titula Califòrnia Sun Signs, en què, durant un viatge el 1972 per aquest estat de la costa oest, va reunir fotografies de cartells publicitaris que inclouen la paraula sun.

Vaja, que no dubteu a visitar l’exposició. I recordeu, fins al 7 de gener.

Exposición Nancy Holt MACBA Barcelona
El Macba ofereix tots els divendres vistes comentades a l’exposició a les 18 h, amb reserva prèvia.