Hospital Clínic
Tamara Franco amb l'equip mèdic que l'ha acompanyat en el seu trasplantament i embaràs. © Francisco Avia/Clínic Barcelona

Neix al Clínic el primer nadó d’una dona trasplantada d’úter d’Espanya

L'hospital barceloní suma una nova fita i se situa en l'elit mundial provant amb èxit una tècnica experimental molt complexa i obrint la porta a tractar a més pacients

Tamara Franco ha donat a llum al primer nadó nascut a Espanya després d’un trasplantament d’úter. Des de molt petita havia volgut ser mare, però, quan tenia 15 anys, va saber que no podria ser-ho. “Va ser un cop fort”, recorda la pacient, de 34 anys. Franco té la síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení que afecta 1 de cada 5.000 dones en el món. Aquestes dones neixen sense úter, per la qual cosa no tenen la regla i no poden quedar-se embarassades.

El periple de Franco es va iniciar l’any 2015, quan va decidir que volia quedar-se embarassada. Ella i la seva parella van anar a la sanitat pública de Múrcia i València, on no van trobar cap solució, per la qual cosa es van posar en contacte amb l’Hospital Clínic, enviant-li un correu al doctor Francisco Carmona, cap de servei de Ginecologia. L’endemà, van obtenir resposta i van començar un llarg i complicat procés, superant totes les proves necessàries i rebent l’aprovació de diversos comitès d’ètica, tenint en compte de què es tracta d’una cirurgia experimental, molt complexa i arriscada. Amb la germana de la pacient disposada a donar-li el seu úter, el trasplantament, el primer d’Espanya, es va acabar realitzant al centre públic barceloní l’octubre de 2020, allargant-se durant un total de 20 hores.

Dos mesos després del trasplantament, la pacient va tenir la seva primera regla, la primera mostra de l’èxit de la intervenció, segons assenyalen els doctors. Franco es va sotmetre a un tractament de reproducció assistida i va aconseguir quedar-se embarassada al segon intent, però va tenir un avortament a les vuit setmanes. Amb la pandèmia complicant un procés de per si ja difícil, amb la tercera transferència d’embrions, la jove es va quedar embarassada del petit Jesús que va néixer el passat 10 de març.

El part es va haver d’avançar perquè Franco va tenir preeclàmpsia, una complicació que pot associar-se a un creixement fetal per sota de l’esperat, segons explica el doctor Figueras, cap de servei de Medicina Maternofetal a l’Hospital Clínic. Diagnosticada l’afectació, detectada quan una embarassada té la tensió arterial alta, es va decidir programar una cesària la setmana 30 de la gestació, realitzada sense cap complicació i el nadó va néixer amb un pes de 1.125 grams i la correcta maduració pulmonar i protecció neurològica.

Després de dos mesos i mig ingressat a la Maternitat, el Jesús ja suma 3.210 quilos, un pes considerat òptim per a un bebè de 40 setmanes, i s’anirà a casa aquest mateix dilluns, dia en què Franco hagués sortit de comptes. A la seva mare, una vegada complert el seu desig, se li ha retirat l’úter, evitant així haver de continuar amb el tractament d’immunodepressors que ha de seguir qualsevol pacient trasplantat per no rebutjar l’òrgan.

El Jesús és un dels 50 nens que han nascut a tot el món després d’un trasplantament d’úter, operació que s’ha realitzat un centenar de vegades. Segons assenyala Carmona, la cirurgia feta al Clínic només es pot fer en una desena d’hospitals del món. “Ens ha permès situar-nos en la primera divisió mundial i ens permet treballar amb una dimensió de futur molt important”, remarca, obrint la porta a aplicar la tècnica provada amb èxit en dones amb factor uterí absolut, és a dir, aquelles a qui l’úter no els hi funciona bé perquè han patit una malaltia o tenen alguna malformació.

“Avui és un dia de celebració que posa en valor la nostra sanitat i el nostre hospital, que intenta ser pioner i innovador”, afegeix el seu director general, el doctor Josep Maria Campistol. Segons Carmona, més de 100 dones s’han posat en contacte amb el centre barceloní per realitzar un trasplantament d’úter en els últims anys. A banda de Franco, s’ha trasplantat a una altra pacient. Actualment, dos més estan en estudi.

Operación trasplante de útero Hospital Clínic
Al centre, Tamara Franco, amb el Jesús en braços, i la seva parella. © Francisco Avia/Clinic Barcelona
Tags from the story