Obres col·lector Diagonal
Les obres al col·lector de la Diagonal, en una foto d'arxiu. © Paula Jaume

El nou col·lector de la Diagonal entra en funcionament amb un 70% més de capacitat

Amb un pressupost de 7,7 milions, les obres han servit per desdoblar la infraestructura entre el Passeig de Sant Joan i el carrer Girona

Els treballs per ampliar el col·lector de la Diagonal i millorar el funcionament de la xarxa de clavegueram de la ciutat han arribat a la seva fi. Amb les obres, que van començar el novembre de 2020, la infraestructura hidràulica ha passat d’un cabal màxim de 96 metres cúbics (m3) per segon fins als 160 m3 per segon, un 70% més de capacitat. L’actuació ha incidit en el tram comprès entre el Passeig de Sant Joan i el carrer Girona, a l’espera d’allargar-la en un futur fins a la Plaça Francesc Macià.

Les obres han respost a la necessitat d’incrementar la capacitat per transportar aigua en aquest tram de la Diagonal, que arribava al seu màxim en episodis de pluja. Construït a finals del segle XIX, el col·lector s’encarrega de recollir i gestionar les aigües residuals i pluvials que es generen als barris que queden per sobre de l’avinguda.

El desdoblament del col·lector suposarà disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua en superfície a la Diagonal, així com al seu entorn. També allargarà la vida útil del sistema de clavegueram. Amb l’extensió fins a Francesc Macià, es reduirà encara més el risc d’inundació.

Les obres per ampliar el col·lector de la Diagonal també han suposat un pas clau per permetre la connexió del tramvia per la Diagonal, projecte que, després de molts anys, ja ha vist com començaven les obres aquest mes de març. La unió del Trambaix i el Trambesòs no es podia plantejar sense abordar abans la millora d’aquest col·lector, tenint en compte que, un cop implantada la infraestructura tramviària, no serà possible realitzar obres en el clavegueram d’aquest abast.

L’Ajuntament de Barcelona ha destinat un total de 7,7 milions d’euros a les obres, licitades el febrer de 2020 i executades per BIMSA. La longitud del desdoblament ha estat de 309 metres. Els treballs constitueixen una de les tres actuacions principals recollides al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA), orientat a adaptar la ciutat enfront de l’emergència climàtica i millorar la resiliència urbana davant d’episodis de pluja torrencial. Les altres dues són les obres d’ampliació de l’eix drenant del carrer Vila i Vilà i la del dipòsit de retenció d’aigües pluvials de l’Avinguda Prim.