Tren Rodalies Renfe
Un tren de Rodalies passant per davant de l'Aeroport de Barcelona.

Nou pas per fer realitat el tren llançadora a l’aeroport

FGC licitarà per 187 milions d'euros la construcció de deu trens elèctrics per tal de donar servei a una línia que connectarà el centre de la ciutat amb les dues terminals de l'Aeroport del Prat, amb freqüències de quinze minuts.

Barcelona fa molts anys que desitja una connexió ràpida amb tren a l’aeroport. El projecte avança lentament, però ara ja s’ha fixat una data prevista de finalització de les obres: el pròxim any 2022. A l’espera de què la infraestructura estigui llesta, el Govern ha posat en marxa el procés per encarregar la fabricació dels trens elèctrics que circularan per aquesta nova línia, anomenada R-Aeroport i que enllaçarà la terminal T-1 —que ara no té tren— i l’estació de Sant Andreu Comtal.

 
 

La licitació d’aquest contracte ferroviari es realitzarà a través de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que preveu convocar el concurs públic el mes que ve després que ja s’hagin publicat els anuncis previs de licitació.

El contracte tindrà un valor de sortida de 187 milions d’euros i inclourà la construcció de deu trens elèctrics d’una longitud màxima de cent metres i amb capacitat per 600 persones; per aquest import el fabricant també haurà d’oferir un servei de manteniment per un període de quinze anys.

El projecte per millorar la connectivitat de l’Aeroport Josep Tarradellas amb Barcelona consisteix en la construcció d’un nou ramal ferroviari que tindrà una longitud de 4,5 quilòmetres i que comptarà amb dues noves estacions ubicades al subsòl de les terminals 1 i 2. S’ocupa d’efectuar l’obra el gestor estatal d’infraestructures Adif, depenent del Ministeri de Transports.

Ara bé, es tracta d’una línia que dependrà del Govern de Catalunya, ja que formarà part de la xarxa de rodalies. En aquest sentit, en el mes de desembre de 2019 el Consell Executiu va aprovar un acord de Govern per encarregar la prestació del servei al seu operador ferroviari, és a dir, a FGC i no a Renfe, que gestiona la resta de línies de rodalies i reclama ocupar-se també d’aquesta, ja que la seva operativa s’haurà d’integrar amb la de la xarxa actual. Tot i que la disputa amb Renfe segueix oberta, per reafirmar la seva decisió  ara el Govern ha fet un pas més amb l’encàrrec a l’empresa presidida per Ricard Font per comprar els trens.

Passatgers en un tren de FGC.

L’objectiu de la Generalitat és que la nova R-Aeroport tingui connexió amb la Línia 9 del metro i que dupliqui la freqüència actual del tren que actualment enllaça l’estació de Sants amb la T2. La idea és que la llançadora tingui una freqüència d’un tren cada quinze minuts, enfront dels 30 minuts actuals.

FGC va registrar un 52% menys d’usuaris el 2020

FGC ha fet balanç dels índexs de qualitat del servei assolits durant l’atípic any 2020, en el que el seu volum de passatgers s’ha desplomat per la pandèmia. Concretament, la demanda a les línies metropolitanes ha caigut un 52%, fins als 47,5 milions d’usuaris. En la línia Lleida-La Pobla, el descens ha sigut del 42%. Segons l’empresa, tot i l’excepcionalitat del context, l’índex de puntualitat a les xarxes metropolitanes s’ha situat en el 99,61%, el que suposa millorar el valor de 2019 (99,48%).