Jordi Mercader Miquel y Costas
Jordi Mercader Barata, Jordi Mercader Miró i Ignasi Nieto, de Miquel y Costas.

Nou pla inversor de 100 milions i relleu a la presidència de Miquel y Costas

Jordi Mercader Miró deixarà el càrrec després de 32 anys i el substituirà el seu fill, actual vicepresident executiu. Amb una facturació de 337 milions el 2022, el grup obté el 60% del seu negoci de la producció de paper per a cigarrets, però guanyen cada cop més pes altres productes com les bosses de te o els substituts del plàstic.

Relleu històric a la cúpula de la paperera barcelonina Miquel y Costas. El veterà empresari Jordi Mercader Miró, de 80 anys, deixarà la presidència del grup després de la propera junta general d’accionistes, prevista per al 22 de juny. Optarà a la presidència el seu fill, Jordi Mercader Barata, que actualment ja ocupa la vicepresidència executiva de l’empresa.

Mercader pare, que és el principal accionista de la companyia cotitzada, ha ocupat el càrrec de president els darrers 32 anys, funció que ha compaginat amb altres responsabilitats com la presidència de la Fundació Gala-Salvador Dalí. El que també fou president de l’antic INI deixarà totes les seves funcions executives a Miquel y Costas, però continuarà vinculat a la companyia com a conseller dominical. “No em jubilo”, ha ironitzat Mercader aquest dimarts en una trobada amb la premsa, després d’admetre que malgrat la seva edat, fer aquest pas li “ha costat molt”. Prèviament al relleu, el 2022 la companyia va nomenar director general Ignasi Nieto.

L’encara president ha reafirmat el seu total compromís i confiança amb el futur de la companyia en assegurar que “no té cap interès a vendre” les seves accions, “sigui quin sigui el preu”. “És un tema de convicció, de compromís amb un projecte del qual estem molt contents”, ha assegurat, després d’assenyalar que el seu objectiu al llarg d’aquestes tres dècades ha estat assegurar “la recurrència de resultats” i una inversió contínua per mantenir en plena forma un patrimoni industrial que considera imprescindible per al país.

En aquest sentit, any rere any, Miquel y Costas destina entre el 30% i el 40% dels seus beneficis a retribuir l’accionista via dividends, i la resta s’inverteix en la millora de la maquinària i la capacitat de producció de les seves fàbriques, mitjançant plans triennals. Precisament, el 2023 l’empresa preveu culminar una inversió de 100 milions d’euros que va activar el 2021; d’aquesta xifra, 46 milions es desemborsaran aquest any. Segons Jordi Mercader, el grup haurà de treballar en els mesos vinents en un nou pla per al període 2024-2027 que contemplarà, “com a mínim”, una inversió de 100 milions més, si bé augura que segurament la xifra acabarà sent més alta.

El futur president, si així ho aprova la junta, preveu desenvolupar un “projecte continuista” sustentat en quatre pilars: mantenir la fortalesa financera; assegurar l’excel·lència i la qualitat dels productes; apostar per la innovació continua; i continuar impulsant els diferents programes de sostenibilitat, orientats a reduir el consum energètic i l’abastiment amb fonts renovables.

Jordi Mercader Miró
Jordi Mercader Miró, de 80 anys, va ser president de l’INI i presideix la Fundació Gala Salvador-Dalí. @Miquel Vera/ACN

Tot i que no busca operacions de forma activa, Miquel y Costas estarà atenta a la possibilitat de fer adquisicions convençuda que “sorgiran oportunitats” en el mercat fruit d’operacions de desinversió de grans companyies multinacionals. “Serem reactius i, preferiblement, comprarem actius, més que empreses. El que no farem serà comprar un problema”, ha explicat Mercader fill, que es va incorporar al grup fa 17 anys i forma part del consell d’administració des del 2012.

A més de nomenar un nou president, es preveu que la junta general d’accionistes nomeni dos nous consellers independents, Teresa Busto —exdirectiva d’Airbus i presidenta d’Entalenta— i l’exministre Narcís Serra, en substitució de Joaquim Coello i Kim Faura.

El 2022, Miquel y Costas va aconseguir incrementar en un 11,9% les vendes, fins a assolir els 337 milions d’euros. El benefici net, de 31,6 milions, es va reduir un 38% a conseqüència de l’escalada dels costos de l’energia i les matèries primeres. Tot i aquest descens, el grup mantindrà la remuneració a l’accionista, amb el pagament d’un dividend de 16,8 milions, el mateix import que a l’exercici anterior.

Estructura industrial

Amb seu a Barcelona, Miquel y Costas és una de les empreses més antigues de Catalunya, amb gairebé 300 anys d’història. El grup, que cotitza a Borsa des del 1978, està integrat per quinze societats i ocupa gairebé a 900 persones. La seva diferenciació en el mercat rau en la producció de certs tipus de paper molt especialitzats i d’alt valor afegit, fet que li ha permès sobreviure en un sector dominat per corporacions internacionals que facturen milers de milions. Una altra de les claus és el seu fort nivell d’internacionalització, ja que el 88% del negoci procedeix del mercat exterior.

La gran font d’ingressos (60% de les vendes) i de beneficis (75% del total) de Miquel y Costas resideix en la fabricació de paper per a la producció de tabac, un nínxol de negoci on controla una quota de mercat mundial del 8%, sense tenir en compte la Xina. Aquesta producció es realitza a la fàbrica que l’empresa té a Barcelona, ubicada a tocar del riu Besòs i just a sota de l’escalèxtric viari del Nus de la Trinitat. Es tracta d’una factoria modernista construïda el 1907 que ocupa prop de 200 persones i que, segons Mercader, està totalment integrada a l’entorn urbà i és un “referent en sostenibilitat”. “Aquest tipus de fàbriques no es poden traslladar”, assegura.

Jordi Mercader Barata, futur president, es va incorporar a la companyia fa 17 anys. ©Miquel Vera/ACN

El paper per a la producció de Bíblies o bosses de te són altres de les grans especialitats de Miquel y Costas que, a Catalunya, compta amb quatre centres de producció més ubicats a Tortosa (Celesa), La Pobla de Claramunt (MB Papeles Especiales) i Capellades, aquestes dues darreres a la comarca de l’Anoia. El grup posseeix també dues fàbriques a la Comunitat Valenciana, ubicades a Mislata i a Vila-real (Clariana). Aquesta última planta està especialitzada en la producció de papers de colors i gràcies a les noves normatives que penalitzen els plàstics d’un sol ús ha trobat un nou filó de negoci: la producció de palletes de paper resistents als líquids. Finalment, Miquel y Costas disposa d’un centre de manipulació a Argentina.

Paperetes per a les eleccions generals

Tot i que el 60% de les vendes encara procedeixen del tabac, Miquel y Costas és conscient que es tracta d’un negoci en decreixement, per la qual cosa els seus esforços se centren a potenciar l’àrea de papers especials per a diferents usos industrials, que ja ha aconseguit un pes del 30%. En bosses de te, per exemple, la companyia admet que ara mateix no té prou capacitat per absorbir tota la demanda. En aquesta línia, dels 46 milions que està previst invertir aquest any, la majoria es destinarà a un projecte d’innovació tecnològica en una de les màquines de MB Papeles Especiales destinada a abastir la indústria alimentària i altres sectors com el laminat decoratiu. També s’invertiran vuit milions en un magatzem automatitzat a Capellades.

Segons el futur president, Miquel y Costas llançarà al mercat nous productes orientats a la substitució del plàstic en determinades aplicacions o tipus d’envasos de valor afegit. Aquest any, a més, el grup serà un dels beneficiats de la doble convocatòria electoral, ja que aspira a subministrar a les impremtes que fabricaran les paperetes de vot per a les eleccions generals al voltant de 1.200 tones de paper, xifra equivalent al 40% de les 3.000 tones que es consumiran amb motiu de la jornada electoral del 23 de juliol.