Bea Sarrias
Bea Sarrias pintant un dels quadres que s'exposaran a la Galeria Senda. © Morrosko Vila-San-Juan

Oda a La Ricarda

Després d'anys retratant la Casa Gomis, els artistes Bea Sarrias i Morrosko Vila-San-Juan la faran protagonista d'una exposició que es podrà visitar a partir del 15 de setembre al LAB36 de la Galeria Senda. La mostra arriba en un moment en el qual perilla la pervivència d'aquesta obra arquitectònica d'Antoni Bonet Castellana, amenaçada per l'ampliació de l'Aeroport, com també ho està l'espai natural que l'envolta.

L’ampliació de l’aeroport provoca un viu debat des de fa mesos sobre la seva conveniència, més tenint en compte que l’allargament de la tercera pista que planteja Aena pot suposar la destrucció de la llacuna de la Ricarda, espai d’alt valor mediambiental que, a més, està protegit per la Xarxa Natura 2000. Més enllà de les conseqüències que pot tenir per a la natura, hi ha una altra joia que es pot veure afectada per l’ampliació si acaba tirant endavant tal com es planteja actualment. Es tracta de la Casa Gomis, també coneguda com a La Ricarda, un edifici únic en ple Delta del Llobregat ideat per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, a petició dels melòmans Ricardo Gomis i Inés Bertran.

Recentment declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat, la Casa Gomis es va concebre com una casa familiar d’estiueig, situada al costat del mar, i rodejada de pins a pocs kilòmetres de Barcelona. D’una sola planta i d’estructura horitzontal, consta de diversos pavellons connectats entre si, però a la vegada independents, amb sostres ondulats, envans conillers que fan d’aïllament tèrmic i peces ceràmiques de color terra. Precisament, l’element més rellevant que la identifica és la seva coberta en volta de grans dimensions, una forma que suposa una reinterpretació moderna de la històrica i tradicional volta catalana.

Aquesta joia arquitectònica serà la protagonista de l’exposició Bienvenidos a La Ricarda, que es podrà visitar a partir del 15 de setembre al LAB36 de la Galeria Senda. La pintora Bea Sarrias, especialitzada en en retratar espais icònics, i l’artista audiovisual Morrosko Vila-San-Juan fa temps que treballen a la Casa Gomis i volien retre-li un petit homenatge, amb quadres i audiovisuals que permetran descobrir els seus colors i textures. La mostra s’ha concebut com una visita guiada, que desperti els sentiments que provoca aquesta casa de manera immersiva. Encara que sembli una coincidència la seva estrena, Sarrias i Vila-San-Juan van contactar amb la Galeria Senda fa un any, quan encara l’ampliació de l’aeroport no s’havia convertit en un dels principals temes de l’agenda mediàtica.

Reflejo de la Ricarda (enmarcado)
Un dels quadres que es podrà veure a l’exposició amb la Casa Gomis reflectida a l’aigua.

Per a Vila-San-Juan, reivindicar La Ricarda no només significa apreciar el seu valor arquitectònic, com a obra racionalista admirada a tot el món, sinó que també cal fixar-se en el centre cultural en el qual es va convertir durant els anys 50. John Cage, Antoni Tàpies, Joan Miró, Joan Brossa, Joan Prats, Mestres Quadreny o Carlos Santos van ser algunes de les personalitats que van visitar la Casa Gomis, on se celebraven concerts i espectacles de dansa, teatre o poesia. Refugi per a intel·lectuals, va ser on es va fundar el Club49, del que també formava part Ricardo Gomis, amb la intenció de recuperar l’avantguarda artística nascuda durant la República i interrompuda amb la Guerra Civil.

Amb els anys, s’ha acabat convertint en un lloc de peregrinació d’arquitectes i apassionats del disseny, més tenint en compte que és una de les poques obres espanyoles que formen part de la xarxa internacional Iconic Houses, que reuneix les cases més icòniques del segle XX. Si després de visitar l’exposició, la primera de Sarrias i Vila-San-Juan en aquesta galeria, hi ha qui vol visitar la Casa Gomis, l’Ajuntament del Prat de Llobregat organitza visites periòdiques per poder-la gaudir en primera persona.