Oriol Guixà, nou president de FemCat.

Oriol Guixà assumeix la presidència de FemCat

La fundació tindrà com a vicepresidents Xavier Fitó, Jaume Sanabra, Jaume Alsina i Eulàlia Planes

La fundació privada d’empresaris FemCat ha celebrat aquest dijous la seva assemblea anual, on s’ha escollit, com toca cada dos anys, un nou president i s’ha renovat parcialment la composició del patronat que governa l’entitat. El centenar de membres de FemCat han dipositat la seva confiança en un dels seus socis més veterans, l’empresari metal·lúrgic Oriol Guixà, que exercirà la presidència els anys 2024 i 2025, en substitució de David Marin, que va rellevar a Elena Massot el mes de gener de 2022.

Guixà, que és el president del grup osonenc La Farga Yourcoppersolutions, tindrà quatre vicepresidents: Xavier Fitó, director executiu de Semillas Fitó; Jaume Sanabra, conseller delegat de Marlex; Jaume Alsina Cornellana, director general de BonÀrea Agrupa; i Eulàlia Planes, consellera delegada de Dispur, el braç inversor del family office de la familia Planes, accionista de Fluidra. Fitó és l’únic vicepresident que ja ho era en l’anterior mandat; han deixat d’ocupar aquest càrrec Joan Font, president de Bon Preu; Ariadna Marin, directora general de Coatresa; i Oriol Pinya, soci fundador d’Abac Capital. Ariadna Marin i Oriol Pinya segueixen com a patrons de FemCat, mentre que Font ha deixat el patronat.

Entre altres, en aquest mandat també deixen de ser patrons Josep Martínez Vila (Saba) i Mercè Pujol (Ficosa). Juntament amb el president i els quatre vicepresidents, el patronat queda integrat per Maria Josep Arasa (Faura-Casas), Jordi Bagó (Serhs), Núria Basi (Basi Group), Montserrat Braut (Braut Eix Ambiental), Xavier Cambra (Grup Enciclopèdia), Carles Cuyàs (FredVic), Ezequiel Giró (Grup Giró), Ricard Huguet (Invenio Learn By Doing), Gabriel Jené (La Mallorquina), Josep Lagares (Metalquimia), Sandra Llavina (Toyota Teams Motor), Manel Mas-Bagà (Cat Barcelona), Ariadna Marin (Coatresa), Mercè Mullor (Mullor), David Nogareda (Hipra), Ernest Pérez-Mas (Parlem), Oriol Pinya (Abac Capital), Joan Pujol (Constructora Calaf), Xim Raurich (Grup Tramuntana), Santiago Sabatés (Eurofragance) i Gemma Vivet (Gepork).

Immaculada Amat (Amat Immobiliaris) es manté com a secretaria i Ricard González (Infraplan) com a director general. El patronat es completa amb els vuit patrons d’honor, que són els vuit presidents que ha tingut FemCat des del seu naixement: Joaquim Boixareu (Irestal), Josep Mateu (Racc), Carles Sumarroca (Agromillora), Miquel Martí (Moventia), Ramon Carbonell (Bonvent), Pau Relat (MAT Holding), Elena Massot (Vertix) i David Marin (Inaccés Geotècnica Vertical). Des del passat mes de maig, Muntsa Vilalta ocupa la direcció general de la fundació, en substitució de Teresa Navarro.

Enginyer Industrial i Enginyer Aeronàutic, Oriol Guixà Arderiu va iniciar la seva trajectòria professional a Montesa, on va ser responsable del departament d’R+D de l’empresa de motocicletes i va participar activament en la creació de l’empresa conjunta amb Honda Motor Company. L’any 1980 entra com a accionista a La Farga Lacambra, grup que, primer com a director general i després com a president i conseller delegat, ha convertit en el líder en la producció de semielaborats de coure a partir de matèria prima reciclada. Amb presència a 74 països i seu a Les Masies de Voltregà (Osona), La Farga suma més de 420 treballadors i l’any 2022 va facturar 1.566 milions d’euros. Avui, al capdavant de l’empresa hi ha la seva filla, Inka Guixà, que n’és la consellera delegada.

Els reptes de FemCat

Segons FemCat, en aquesta nova etapa Oriol Guixà “planteja activar els aprenentatges internacionals dels viatges de benchmarking —fins ara se n’han fet nou—, sobre grans temes estratègics: recerca, innovació i transferència de tecnologia, infraestructures i connectivitat aèria, foment de l’emprenedoria, competitivitat industrial, FP dual o administració digital i eficient, sempre amb visió de llarg recorregut”. La fundació, que agrupa directius que gestionen 500 empreses, també destaca que “es posarà en valor Catalunya com a sistema connectat, creant sinergies de tots els actius, recursos i potencialitats al territori per ser una economia més forta i s’impulsarà l’ecosistema d’innovació i la transferència de coneixement propiciant plataformes de col·laboració activa entre sector empresarial i emprenedor amb les institucions acadèmiques, centres tecnològics i l’administració pública”.

En el mandat 2022-2023 que ara ha acabat, David Marin ha impulsat “un procés de reflexió estratègica” que ha portat la fundació a estructurar la seva activitat en grans àrees: educació/talent, transferència de coneixement i gestió pública de qualitat. Entre les iniciatives que impulsa FemCat destaca el Programa Escola i Empresa, que ha permès acostar el món de l’empresa a més de deu mil alumnes de 4rt d’ESO i batxillerat. Marin també va promoure una iniciativa per afavorir el coneixement de llengües estrangeres per millorar la competitivitat del teixit empresarial català, i va liderar el viatge de benchmarking a Suïssa per aprendre del seu ecosistema i model d’innovació.