Margarita Sader i Giacomo Gianotti, propietaris de Paradiso. ©Jordi Català

Paradiso situa Barcelona com a capital mundial de la cocteleria

La capital catalana s'enforteix en el rànquing The World's 50 Best Bars 2022 que, per primera vegada, no està encapçalat per un establiment de Nova York o Londres, sinó per un insòlit local ubicat al Born

No podia ser d’una altra manera. Si Barcelona era reconeguda pel món de la cocteleria i, unànimement, com una de les grans capitals mundials de la mixologia —sent triada, per exemple, per a celebrar per primera vegada lluny de Londres els The World’s 50 Best Bars 2022—, només faltava que els bars de la ciutat no sols mantinguessin els grans reconeixements d’edicions passades, sinó que obtinguessin nous llorers, com així ha estat.

Efectivament, al voltant de les deu de la nit, en la gala celebrada aquest dimarts a La Cúpula del centre comercial Arenas, es va desfermar una immensa eufòria, per sobre de la contínua i desbordada festa, amb càntics, balls i eslògans corejats per bartenders d’arreu del món: Paradiso, un establiment ja llegendari del Born de Barcelona, ocupava la primera posició de la competició i, a més, era nomenat The Best Bar in Europe i com no, The World’s Best Bar.

Els principals premis a l’excel·lència de bars, barmans i marques, en l’avantguarda de l’escena internacional de la cocteleria, per primera vegada concedien l’honor de ser el millor d’entre els millors a un bar que no estigués a les capitals històriques de la cocteleria: Nova York i Londres. I no sols un, perquè mentre que el Paradiso va escalar dues posicions per passar a ser el número u, els altres dos locals de Barcelona que l’acompanyen en el Top 10, el Sips i el Two Schmucks, també van millorar sensiblement la seva posició dins la classificació.

Concretament, el Sips del carrer Muntaner pujava des del lloc número 37 fins a la tercera posició del rànquing mundial, i aconseguia també fer-se amb el guardó Nikka Highest Climber per ser el local que ha fet un salt més important. En paral·lel, un altre local emblemàtic, el Two Schmucks, pujava quatre posicions fins a col·locar-se en el setè lloc. Una heroïcitat perquè situar en el Top 10 a tres locals de la mateixa ciutat és copar el 30% de la llista global més exclusiva. També cal incloure en l’èxit de la vetllada al rupturista Salmon Guru, de Madrid, que s’ha situat en la posició número 15.

El director de continguts de The World’s 50 Best Bars, Mark Sansom, feia aquestes reflexions després de l’entrega dels guardons: “El fet que aquesta sigui la primera vegada que coronem un bar fora de Nova York o Londres com The World’s Best Bar és un testimoniatge dels enormes assoliments de Giacomo, Margarita i el seu equip. Des que va ser nomenats One To Watch l’any 2017, un any després de la seva obertura, Paradiso ha estat un fix de la llista 50 Best, millorant la seva classificació any rere any. És un honor designar-lo com el The World’s Best Bar i la victòria és un crèdit per al programa de còctels extravagantment inventiu de Paradiso, la seva ètica sostenible, el seu treball en la comunitat global de bars i el seu brillant sentit de la diversió”. I afegia: “Barcelona és un dels destins més cosmopolites en el món de la cocteleria”. Per la seva part Elisa Gregori, directora de negoci global de Perrier (principal espònsor), afirmava: “Ens sentim molt honrats de poder recolzar a Barcelona en l’organització de la cerimònia més destacada realitzada fins avui”. 

Coctelería Paradiso
La barra de la cocteleria Paradiso, al Born.

Paradiso, el vencedor, un valor segur de The World’s 50 Best Bar, amb cinc vegades seguides a la llista (l’any 2021 va ser-ne el tercer) és un insòlit local que s’amaga darrere d’un vell frigorífic en la rebotiga d’una modesta tenda d’embotits del Born, (Rera Palau, 4) que crea un magistral speakeasy, bar clandestí dels EUA en la Llei Seca. El majestuós revestiment de fusta corbada de la barra frontal que dona la benvinguda als clients a un espai sorprenentment lúdic, amb dramàtics llums de cristall, nervis de fusta corbada, inspirats en Gaudí que emboliquen tot l’espai, i una llum tènue i càlida que emfatitza la botelleria, seria l’últim que un s’espera després de travessar la petita porta de la nevera.

En el bar, se serveixen còctels, meticulosament elaborats, en gots extravagants, com el Supercool Martini, amb aigua “superefredada” que conforma un iceberg en la copa, o la Space Colada o el Vulcà Negroni, servit amb un mini volcà de gel sec que entra en erupció. Els genials propietaris Giacomo Giannotti i Margarita Sader i el seu excel·lent equip estan compromesos a mostrar el seu compromís amb la sostenibilitat, amb la creació d’utensilis de bar amb residus d’un sol ús, i fins a la celebració d’una primera Cimera de la Sostenibilitat de Paradiso.

“És un orgull aparèixer en la llista; a més, ens fa molt feliços que amb el nostre treball puguem representar a Barcelona a l’elit mundial. És veritat que treballem cada dia per fer feliços als nostres clients, però ser reconegut està molt bé, així que aquesta nit toca gaudir”, va afirmar eufòric Giannotti.

Giannotti: “Ens fa molt feliços que amb el nostre treball puguem representar a Barcelona a l’elit mundial de la cocteleria”

El tercer millor bar del món és Sips (Muntaner, 108), un nouvingut, perquè va obrir l’any 2021 i, al cap de pocs mesos, ja entrava en la llista per col·locar-se en el lloc 37è. El dirigeixen Marc Álvarez, responsable durant set anys de la cocteleria dels restaurants de elBarri de l’Albert Adrià (Enigma, Hoja Santa, Tiquets, Bodega 1900, Pakta i Heart Eivissa); i l’italià Simone CaporaleInternational Bartender of the Year a Tales of the Cocktail 2014 i que va ser World’s Best Bar durant 4 anys consecutius (2012-2015) amb l’Artesian Bar de Londres, en el lloc més alt de la llista dels millors bars mundials.

Marc Álvarez, del Sips, després de recollir el premi. ©Jordi Català

El Sips ha aconseguit també el premi Nikka Highest Climber, després de pujar 34 llocs fins a la tercera posició. És un bar de disseny de planta oberta, espai diàfan, taula de preparació central, i ambient càlid i fosc que emfatitza els detalls i la lluminositat de cada beguda, i on se serveixen còctels espectaculars com el Sips Espresso Martini en una elaborada i original cristalleria, específica per a cada còctel dissenyada pels propis bartenders.

Barcelona col·loca a la llista un tercer bar que està situat en el Raval, l’original Two Schmucks (Joaquín Costa, 52, Barcelona), que desborda irreverència, reflex tangible de l’excèntrica personalitat de la figura de Moe Aljaff. És un bar gamberro com el barri que l’acull. Un bar de copes més aviat canalla, amb vambes penjades sobre bigues d’acer i tacs en els cartells de les parets, on serveixen unes creacions molt top i on hi ha còctels d’aixeta. El Two Schmucks de Barcelona genera un dels millors ambients del sector. El seu leitmotiv és el de “bar de mala mort de cinc estrelles”. 

Foto de grup dels guanyadors en la festa celebrada a Barcelona. ©Jordi Català

The World’s 50 Best Bars, patrocinada per Perrier, és una llista dels millors bars del món fruit de les votacions d’una acadèmia de més de 650 experts en begudes amb paritat de gènere: bàrmans, crítics de begudes i especialistes en còctels de tot el món, que procedeixen de 28 regions geogràfiques mundials diferents. La llista es publica anualment des del 2009 i s’ha convertit en la classificació més esperada per als professionals del sector i els aficionats als còctels, de tots els racons del planeta. Cada votant emet set vots a partir de les millors experiències de bar durant 18 mesos previs.

A més dels bars barcelonins, en l’edició d’enguany Nova York lidera el global de la llista amb sis bars, incloent-hi dos en el Top 10Double Chicken Please, a la sisena posició, i Catana Kitten, que puja un lloc, fins al novè. La ciutat també compta amb Attaboy (22), Overstory (34), Dante (36) i Employees Only (47). Londres recupera la seva posició com a capital europea de la cocteleria per nombre de bars en la llista amb un total de cinc. Mèxic també posseeix cinc locals, amb Licorería Limantour, que continua encapçalant el meteòric ascens de la Ciutat de Mèxic, situant-se en la quarta posició de la competició i conquistant el títol de The Best Bar in North America per segon any consecutiu. Itàlia triomfa amb quatre bars de quatre ciutats diferents: Roma, Milà, Florència i Nàpols. Buenos Aires presenta tres entrades, Dubai en té tres i Singapur, Bangkok i Hong Kong tenen dos bars cadascun en la classificació. París, Lisboa, Oslo i Estocolm tenen un bar cadascun. 

Giacomo Giannotti, preparant un còctel amb un brandi de Torres, en una imatge d’arxiu.

La gala d’entrega d’aquests guardons és l’esdeveniment central de la Barcelona Cocktail Experience que, durant deu dies, entre el 30 i el 9 de setembre, vol fer que la ciutat gaudeixi i s’enamori d’aquesta tendència internacional. Més de 150 establiments (al voltant de 90 còctel bars i 50 hotels) participen en aquesta iniciativa, que compta amb la presència dels millors bartenders del món i amb una infinitat d’activitats organitzades. Destaquen els Signature Cocktail, creats pels locals més emblemàtics de la ciutat, i un programa diürn (presentacions o classes magistrals) i nocturn (esdeveniments amb convidats internacionals) que inclou també altres esdeveniments com la final nacional del concurs de cocteleria Spirit Essence.

El Cocktail Village, que es va obrir els dies 2 i 3 d’octubre al Palau Dalmases del carrer de Montcada, va ser l’epicentre social de la Barcelona Cocktail Experience, amb activitats i experiències protagonitzades per professionals de renom com Salvatore Calabrese, Peter Dorelli, Rémy Savage, Margarita Sader, Holly Graham, Manal Ouardane, Giulia Cuccurullo, Giacomo Giannotti, Marc Alvarez i Luis Garcia. També s’ha organitzat la trobada Bartenders meet xefs i Francois Monti, Diego Cabrera, Giacomo Giannotti, David Rios, Javier de las Muelas i Moe Aljaff van fer un repàs de la Spanish cocktail scene.

Per primera vegada la gala The World’s 50 Best Bar s’ha fet fora de Londres.