Fotos històriques Passeig de Gràcia
Recull de fotografies històriques cedides per l'Associació del Passeig de Gràcia.

El Passeig de Gràcia dóna el tret de sortida a la celebració del seu 200 aniversari

Els esdeveniments per festejar el bicentenari s'allargaran des de la Mercè d'aquest any fins al 2024

El Passeig de Gràcia va d’una celebració a l’altra. Si fa unes setmanes va ser el 70è aniversari de l’Associació del Passeig de Gràcia, la via es prepara ara per festejar el seu bicentenari. Amb el lema 1 Passeig 200 gràcies, la programació començarà amb la Mercè i s’allargarà durant tres anys, fins al 2024. L’Associació del Passeig de Gràcia, la Fundació Barcelona Promoció i l’Ajuntament seran els encarregats de definir els esdeveniments de tipus cultural, històric i lúdic a organitzar.

S’ha decidit allargar l’efemèride en el temps tenint en compte que ha estat considerada com a esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern central. Aquesta distinció comporta avantatges fiscals per fer activitats, però també suposa molta planificació i la coordinació entre les diferents administracions i entitats implicades.

“Els tres anys en els quals s’emmarcarà l’aniversari serviran per recuperar el pols al centre de la ciutat, una vegada superada la pandèmia”, defensa el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans. Curiosament, els orígens d’aquesta via van estar lligats a una altra pandèmia, la de la febre groga de 1821, projectant el seu desenvolupament urbanístic com un motor de recuperació per a la ciutat.

Malgrat aquesta coincidència històrica, el Passeig de Gràcia va començar a perfilar-se molts anys abans. Cal anar-se’n fins al segle XIV, quan es va prohibir la construcció de més edificis religiosos dins de la ciutat emmurallada. Com a conseqüència, es va erigir un convent franciscà a l’espai que actualment ocupa la Casa Batlló. Aquest nou edifici va servir com a referència geogràfica: des del Portal de l’Àngel fins al convent era el Camí de Jesús, i des d’aquí fins a Gràcia era el Camí de Gràcia.

El convent va sobreviure fins a la invasió de les tropes napoleòniques, que el va destruir l’any 1813. Anys més tard, el 1821, es va decidir arreglar el camí i convertir la zona en un àrea per a l’oci i l’esbarjo. El projecte es va anar endarrerint i no va ser fins al 1827 quan es va poder inaugurar, apunta Sans.

De l’oci i l’esbarjo, amb edificis que s’havien de construir només amb fusta fins que es van enderrocar les muralles, es va passar a l’establiment dels palauets de les famílies benestants de la ciutat. No va ser fins als anys 40 quan el Passeig de Gràcia es va començar a reivindicar com la principal artèria comercial de Barcelona. Santa Eulàlia, Loewe i Furest van ser algunes de les primeres botigues que s’hi van establir.

L’impuls definitiu va venir amb l’arribada del turisme i les Olimpíades de 1992. Va ser llavors quan totes les grans marques van apostar per establir-se prioritàriament en aquesta via. “Es va convertir en un carrer del món”, remarca Sans. A tall d’exemple, apunta Sans, Louis Vuitton i Desigual primer es van ubicar a l’Avinguda Pau Casals, per després focalitzar-se a Passeig de Gràcia.

Passejants carros Passeig Gràcia
Passejants i carros al Passeig de Gràcia. © Imatge cedida per l’Associació del Passeig de Gràcia

Projectar la imatge de Barcelona

En el període llarg de construcció que va tenir el Passeig de Gràcia durant el segle XIX serà quan s’encabirà la celebració del seu bicentenari. “Es tracta d’un projecte il·lusionant”, defensa Sans. “Serà un aparador i una oportunitat de projecció de la imatge de Barcelona a través dels seus eixos comercials i culturals més reconeguts arreu del món”, agrega la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, Mònica Roca.

Encara s’han de definir els esdeveniments que s’organitzaran durant el 2022, 2023 i 2024. Sans avança que es crearan noves activitats, així com s’acolliran algunes que ja es fan a la ciutat. El president de l’Associació del Passeig de Gràcia assenyala que contemplen organitzar concerts del Festival Pedralbes o el Primavera Sound i competicions esportives. De moment, s’arrencarà amb la Mercè.

200 aniversari Passeig Gràcia
Lluis Sans, Jaume Collboni, Mònica Roca i Xavier Mercé a la presentació del 200 aniversari.