Penelles i Nova York, connectades per l’street art

Penelles, un poble lleidatà de mig miler d’habitants, s’ha convertit en només tres anys en punt de referència internacional del món del grafitti, amb desenes de façanes decorades per artistes de prestigi i emergents

[dropcap letter=”P”]

enelles, a la Noguera, no arriba als 500 habitants però s’ha convertit en un centre neuràlgic de l’street art amb abast internacional. O del rural art, que és com el denominen Mar López Pinto i el Jordi Solsona, dos freelance barcelonins amb arrels a la població que són els artífexs d’aquest projecte que ha canviat la imatge de tot el poble. “Volíem apropar aquest tipus d’art, que normalment el trobes a les grans ciutats, a les zones més rurals i d’aquesta manera dinamitzar l’economia del nostre petit municipi”. I, déu n’hi do, si ho han fet.

Cada primer cap de setmana de maig des de fa tres anys es celebra al poble el Gar Gar Festival, la trobada de murals i art rural que ha revolucionat aquest municipi, que ja compta amb més de mig centenar de façanes decorades amb l’art urbà més innovador. Enguany hi han participat 25 artistes d’arreu del món que han deixat la seva empremta a les cases dels penellencs i han omplert de visitants un poble que fins ara no tenia atractius turístics dignes de menció.

Un dels pioners i amic ja de Penelles és l’artista visual francès Zeso, que va passar una dècada pintant a Nova York. És un dels grafitters més influents del muralisme mundial i va decorar una paret del municipi el primer any del festival. Enguany ha inaugurat la sala d’exposicions paral·lela al certamen amb la mostra NewYork Penelles. ¿Què tenen en comú Nova York i Penelles? “No tenen res en comú, són dos extrems oposats. Bé només els grafitti a les parets” contesta somrient Zeso, que ha passat quatre mesos com el primer “artista resident” a la població aquest hivern. “Em vaig instal·lar aquí i vaig crear una instal·lació que permet als habitants interactuar amb l’obra d’art”, explica.

Zeso és l’autor d’un dels murals del centre del poble, on apareix una revisió urbana del conte d’Alícia al País de les Meravelles. Però en tres anys ja són més de 50 els murs de la població que compten amb l’obra d’artistes nacionals i internacionals com Taker One, Mina Hamada&Zosen, TV Boy, JFAR i molts d’altres. S’hi poden veure estils molt variats, des del realisme, al bodegó, l’abstracte o el geomètric, però tots els dibuixos estan lligats amb la temàtica rural i natural. “Ens ha sorprès que diversos artistes internacionals, que habitualment no participen mai en festivals, han volgut venir expressament a Penelles perquè els feia il·lusió deixar la seua obra en una població de la qual ja es parla en els circuits internacionals de l’street art”, explica la Mar, comissària del certamen.

Enguany els participants han estat escollit entre 280 sol·licituds de grafitters de tot el món que plantejaven “propostes de gran nivell”, un fet que ha dificultat una selecció que també té en compte els artistes emergents del territori com Swen Art i Llukuter. “La majoria dels escollits ho fan per amor a l’art, ja que només reben diners pel material que han d’utilitzar”, continua la Mar. Només als considerats “caps de cartell” de cada edició se’ls paga el transport i l’estada al festival.

“Per nosaltres és també molt interessant que els habitants de Penelles acullin als artistes a casa seva i intercanviïn sensacions i vivències”, assenyala el Jordi. I això repercuteix en la seva capacitat per gaudir de l’street art. “ És molt curiós veure com la gent de fora quan no entén el que pintes t’ho pregunta i ho posa en qüestió. En canvi, la gent de Penelles passeja, mira, capta les idees i ja no s’estranya amb el resultat” assegura l’artista Vorja Sánchez, que aquest any ha pintant un mur, al costat de l’església, inspirant-se en formes orgàniques que s’ha trobat pel poble i amb uns tons cromàtics que segueixen els del temple.

Ningú fa cinc anys hauria pensat que enmig de la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell hi trobaria un reducte rural convertit en el municipi amb més grafittis per càpita de l’Estat. Surt un mural per cada 7 habitants, no ho pot dir tothom.

El poble ha assumit amb entusiasme el projecte i una de les poques condicions que imposa als participants és que les seves creacions retratin el món agrícola i rural. “També els recomanem que no tractin temàtiques polítiques ni religioses perquè volem que siguin dibuixos respectuosos amb els veïns que hi han de conviure cada dia” explica l’alcalde de la població, Eloi Bergós.

Ningú fa cinc anys hauria pensat que enmig de la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell hi trobaria un reducte rural convertit en el municipi amb més grafittis per càpita de l’Estat. Surt un mural per cada 7 habitants, no ho pot dir tothom. Ara, després de tres edicions del Gar Gar Festival, passejar pels seus carrerons s’ha convertit en una visita a un museu d’art de carrer a l’aire lliure, on qualsevol racó o façana pot sorprendre amb un dibuix fet amb esprai de les desenes de grafitters que han deixat marca a Penelles.

A més, poc a poc, aquest festival es va convertint en punt de trobada ineludible del món de l’art urbà. Els artistes hi comparteixen hores i dies de feina i això els permet conèixer-se i compartir experiències. “Jo vinc d’Hongria i em va molt bé participar al Gar Gar perquè així puc conèixer la feina que es fa aquí, compartir treballs i promocionar la meva obra”, explica Taker One, l’autor del mural d’un llop que presideix una de les façanes del poble. Aquest tipus de festivals “són més propis de ciutats grans com Nova York, Philadelphia, Londres…” explica aquest artista donant així la clau de l’èxit del Gar Gar: ser capaç de descontextualitzar aquest art intrínsecament urbà fins a fer-lo encaixar en un petit poble de la Noguera.