A l'esquerra, Núria Cabutí, consellera delegada de Penguin Random House durant l'acte de col·locació de la primera pedra.

Penguin Random House invertirà 36 milions en un nou centre logístic a Cerdanyola

Disposarà de tecnologia robòtica punta per distribuir 35 milions de llibres a l'any i es posarà en servei a principis de 2025

El grup editorial Penguin Random House executarà una inversió de 36 milions d’euros per construir un nou centre logístic de 42.000 metres quadrats a Cerdanyola del Vallès per a la distribució dels seus llibres. L’equipament albergarà els més de 20.000 títols actius dels 42 segells editorials en català i castellà del grup i s’alçarà en uns terrenys de 70.000 metres quadrats que ocupava l’antiga fàbrica d’Aiscondel. Entrarà en funcionament a principis del 2025 i permetrà guanyar eficàcia en unificar totes les operacions logístiques de la companyia.

Segons l’empresa, que té com a consellera delegada a Núria Cabutí, dels 36 milions, 16 milions es destinaran a tecnologia robòtica punta per poder distribuir 35 milions de llibres a l’any, a raó de 130.000 al dia. Des d’aquesta plataforma, Penguin Random House arribarà a 36 països i als punts de venda d’Espanya “amb més agilitat i flexibilitat”, avança l’executiva, informa ACN.

El grup editorial ha subratllat que és un projecte “ambiciós” que ha de donar resposta a la falta d’espai que ja tenien arran de l’expansió del negoci dels últims anys i, al mateix temps, dotar-se d’un centre logístic punter en l’àmbit tecnològic. La previsió és que durant el segon semestre del 2024 s’hi comenci a traslladar activitat, incorporar-hi la tecnologia i maquinària i el primer trimestre del 2025 tenir-lo completament en marxa. “És un projecte de 36 milions d’euros amb què aconseguirem un centre de distribució de llibres capdavanter a Europa amb les últimes adaptacions tecnològiques i robòtiques del mercat”, assegura l’executiva.

“A poc a poc anirem traspassant l’operativa que tenim a Pallejà fins aquí”, explica Cabutí, que es mostrava convençuda que podran donar “un millor servei” al concentrar tota la distribució logística en un sol punt i poder processar les comandes de forma més ràpida. Serà l’únic que tindran en l’àmbit estatal, sumat al que ja tenen a Portugal. Les oficines de la seu espanyola del grup alemany es mantindran a Barcelona. La previsió és que els 130 treballadors d’aquest àmbit logístic es traslladin al nou centre i també generar nous llocs de treball indirectes a la zona.

“La inversió en aquest centre ens permetrà continuar tenint internalitzada la distribució dels nostres llibres. La unificació de totes les nostres operacions ens ajudarà a ser més eficaços i competitius, garantint una alta productivitat, i alhora proporcionar millor benestar als nostres empleats i ser mediambientalment més sostenibles”, destaca Cabutí.

L’altra pota estratègica del projecte serà la sostenibilitat. S’està construint als terrenys en desús de l’antiga fàbrica Aiscondel. La parcel·la ocupa 40.000 metres quadrats i es troba en una zona estratègica perquè està a 11 km de Barcelona i a prop dels accessos directes a l’AP7 i la C-58. Segons els promotors, destacarà per la seva eficiència energètica amb elements com 10.000 captadors solars que proporcionaran l’energia equivalent al consum de 1.500 famílies (s’evitarà l’emissió de 4.400 tones de CO₂ a l’atmosfera), segons ha detallat David Alcázar, director de Segro Spain, la promotora que l’està construint.

Una caixa amb llibres, símbol del seu llegat

En l’acte de col·locació de la primera pedra, aquest dijous, els representants del grup editorial juntament amb l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, i Segro Spain, han cobert de terra una caixa carregada de simbolisme. Al seu interior hi havia, segons paraules de Cabutí, el “llegat dels editors que han antecedit i format els fonaments del grup editorial”, representada amb una selecció d’una desena de llibres en català i en castellà dels 20.000 autors que tenen en catàleg. Entre ells hi havia obres universals com El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry; Mafalda, de Quino i d’altres títols d’autors de referència a Catalunya, com Pere Calders, Montserrat Roig (Tots els contes), Josep Maria Espinàs, amb El meu ofici i Francisco Ibáñez, amb un exemplar de Mortadelo y Filemón, entre d’altres.

Penguin Random House Grup Editorial compta amb 61 segells editorials i publica 2.500 títols a l’any en català, castellà i portuguès. Forma part del grup internacional que duu el mateix nom i que va ser creat per Bertelsmann el 2013.