Banda barcelonina Shake

Per amor a l’Hart: fusió de dansa i circ d’avantguarda

Un petit festival d’arts al carrer intenta fer-se forat des de fa 14 anys a l’Hospitalet de Llobregat dins d’una agenda cultural cada cop més saturada de propostes similars

Retornar la cultura als seus orígens i a qui realment li pertany: el públic i la gent. Sota aquesta premissa va néixer fa catorze anys a l’Hospitalet de Llobregat el festival Per Amor a L’Hart, que intenta fer-se un forat en la farcida agenda cultural del país, on cada cop hi proliferen més festivals. Per fer-ho, aposta, en paraules del seu director, Josep Antoni Hernández Navarro “Joselito”, per “l’art, la cultura i l’espai públic com a elements imprescindibles per a la transformació social i per promoure el respecte, la inclusió i el diàleg”.

La dansa i el circ són els eixos sobre els quals gravita aquest festival de carrer que se celebra al centre de l’Hospitalet del 5 al 7 de juliol i que arriba a la catorzena edició “consolidant-se com una data imprescindible a l’agenda cultural de la ciutat i de la programació cultural del país” destaca Joselito. Enguany hi participaran un total de 23 companyies que durant tres dies revolucionaran el centre d’aquesta ciutat amb una programació diversa que permetrà als ciutadans i ciutadanes viure a peu de carrer la vitalitat i l’emergència d’una creació contemporània que fusiona avantguarda i tradició.

El programa el coordina el col·lectiu d’artistes i gestors independents de l’Hospitalet ‘Bipolart’ i comptarà amb una trentena d’espectacles, d’entre els quals destaquen produccions com l’espectacle de dansa “Pez esfinge”, d’Elias Aguirre i Chey Jurado. Però diferenciar-se cada cop es fa més difícil. “Ara ens trobem amb la situació que molts festivals d’art al carrer estem patint una saturació de públic. Tothom els coneix i molta gent que no va al teatre pels preus de les entrades sí que van als festivals perquè hi ha espectacles de molt alt nivell i sovint són, com els nostres, gratuïts”, explica Hernández Navarro.

D’altra banda, aquesta saturació de festivals comporta un altre efecte molt positiu, com és la possibilitat de fer que les arts al carrer arribin a un públic més ampli, convertint aquestes trobades en una plataforma de difusió d’una cultura que és difícil de trobar fora dels mitjans i sales especialitzades. “Crec que aquest tipus d’espectacles motiven al públic. La gent encuriosida per allò que han vist al carrer s’interessa més per l’oferta que hi ha i és quan creiem que els incitem perquè després vagin als equipaments culturals a consumir art”, assegura l’organitzador del certamen de l’Hospitalet.

Edicions anteriors del Festival Harts.

‘Per amor a l’Hart’ començarà el dijous 5 de juliol en una primera jornada que des del certamen consideren com “de ciutat” perquè és el dia que compta amb més públic local. Inaugurarà el festival la companyia catalana Amer i Àfrica amb l’obra “Envà”, un espectacle de circ en el qual dues persones divaguen sobre les peculiaritats de les relacions humanes i la necessitat de comunicar-nos sense barreres. Tot això ho fan a través del moviment, els equilibris amb la tècnica de mans a mans, les acrobàcies, l’humor i la composició de l’espai enmig de 250 kg de palla.

Encara dijous, un dels plats forts arribarà de la mà del Cirque Exalté de Bèlgica amb l’espectacle “Furieuse, Tendresse”. Al 1975, Patti Smith publicava el seu àlbum “Horses”, un concentrat de rock salvatge i de poesia ardent. Exactament, 43 anys després, com per una vertiginosa coincidència, tres entusiastes surten a escena motivats per aquesta passió contagiosa, la música rock, i fusionen el circ multidisciplinar amb la música underground dels 60 i 70. “”Furieuse, Tendresse” és un crit. Un espectacle d’exaltació nascut per expressar la intensitat de la vida i el moment. Esperem que faci vibrar al públic jove i no tan jove que s’hi acosta”, afirma el director del festival.

Des de Madrid arribarà també el divendres i de la mà de la companyia Elias Aguirre, que fa doblet al festival, el guardonat “Longfade”. L’obra ha obtingut premis com el d’Unidanza i ha voltat pels cinc continents. Aquesta peça de dansa reflecteix, en termes del filòsof Spinoza, un cos que pateix un conflicte intern, un enverinament. Aquesta situació es prolongarà tant en el temps com per modificar el cos en la seva essència. Mai deixarà el procés d’intoxicació; no obstant això es farà fort, resistent.

CADA COP MÉS MUSICAL

En els darrers anys el festival també ha fet una aposta clara per la música en directe, amb un concert diari en horari nocturn. En aquesta edició, l’encarregada de cloure el certamen serà la banda barcelonina de Soul i Rock’n’ Roll primitiu Shake, liderada per la potent veu de Martell, que ha estat titllada d’hereva directa de mites com James Brown i Carla Thomas, i conduïda per músics experimentats.

Tot i que l’oferta cultural al voltant de Barcelona és àmplia durant el primer cap de setmana de juliol i que l’oferta de festivals arreu del país no para de créixer, Bipolart confia a repetir l’èxit dels últims anys que han fet passar a milers de persones per la Rambla Marina (espai on es representen els espectacles de petit i mitjà format) i la Plaça Lluís Companys i Jover (on es representen els espectacles de llarga durada i de gran format). “És una proposta més i ser original costa molt. La programació dels festivals és força semblant, però nosaltres intentem diferenciar-nos per la qualitat, dedicant el 51% del pressupost al caixet dels artistes, i també per oferir tots els espectacles de forma gratuïta” clou ‘Joselito’.