Per què has de tastar la cervesa artesana?

Només a Catalunya es van produir 901 varietats diferents de cerveses l’any 2016, segons l'informe Estat de la Cervesa Artesana a Catalunya 2016 del Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural. Hi ha cerveses que tenen més gust de sidra que no pas de cervesa, com les sour, o les làmbiques; hi ha les IPA, ben llupolades o més maltoses; les Imperial Stout, amb aquell regust de la bota de whisky i que gairebé es poden mastegar, i les Saison, amb gust de qualsevol tipus de fruita una mica àcida

[dropcap letter=”P”]

er mi, la cervesa artesana és sinònim de qualitat, de producte natural fet amb temps i cuidant totes les etapes d’elaboració o de varietat. Per exemple, es triga una mitjana de 2,26 minuts a produir una ampolla de cervesa artesana, mentre que la cervesa industrial hi dedica 0,05 minuts. Un paladar, una aroma o una textura nova i sorprenent són experiències per les quals us animo a tastar aquest tipus de beguda.

I si us animo a tastar una bona cervesa artesana, és perquè a mi m’ha seduït aquest món, no perquè hi tingui interessos professionals. De fet, la meva feina no hi està gens relacionada. Fa 20 anys que em dedico professionalment al periodisme esportiu. He exercit en el món de la ràdio, en premsa escrita i en l’actualitat a la televisió, al canal especialitzat en motos Movistar Moto GP. Com haureu deduït una de les meves grans passions és l’esport, però en tinc una altra: menjar bé, beure millor i, en definitiva, tenir la panxa, les papil·les gustatives i l’olfacte contents. Sempre estic obert a provar coses noves, i sobretot intento buscar sempre l’excel·lència culinària en els productes. Efectivament tinc el morro fi, què hi farem, m’han parit així i m’han educat com un bon vivant. I és aquesta faceta la que trobareu aquí, a The New Barcelona Post, on intercanviaré amb vosaltres el major nombre d’experiències gastronòmiques.

La cervesa artesana, beuratge que va canviar totalment la meva percepció d’aquesta beguda a tots els nivells i sentits. La primera vegada que en vaig tastar una va ser d’una forma del tot improvisada mentre passejava pel meu barri. Va ser pels volts del mes d’agost del 2013. Feia dies, mesos i anys que passava per davant del bar Ale&Hop, situat al carrer de les Basses de Sant Pere, al bell mig del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Barcelona. Mai m’havia acabat de decidir a entrar-hi, fins que ho vaig fer… i massa que havia trigat.

Aquell tast em va obrir les portes d’un nou univers. Mai hauria imaginat que una cervesa podia tenir tant de sabor, podia olorar tan bé i tenir un color tan expressiu. Com era possible que fins als 36 anys no hagués tastat res semblant? Com he pogut trigar tant de temps a descobrir aquesta meravella? És com si durant tota la vida només hagués begut vi de garrafota tot i tenir la possibilitat de beure un Montsant. Va ser amor a primera vista. I avui dia seguim ben enamorats, l’idil·li continua. Des  de llavors no he deixat de tastar cerveses artesanes: el catàleg és pràcticament inabastable.

Barcelona és una de les meques del sud d’Europa, tant pel que fa a bars i microcerveseries com per la varietat de botigues especialitzades en la matèria, a més de fires i festivals.

A Catalunya es van produir 901 varietats diferents de cerveses, segons l’informe Estat de la cervesa artesana a Catalunya 2016 del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural. Hi ha cerveses que tenen més gust a sidra que no pas a cervesa, com les sour, o les làmbiques (a la meva dona mai li havia agradat la cervesa fins que va tastar aquest tipus de birres); les IPA, ben llupolades o més maltoses; les Imperial Stout, amb aquell regust de la bota de whisky i que gairebé es poden mastegar, i les Saison, amb gust de qualsevol tipus de fruita una mica àcida…

Són 105 les empreses cerveseres artesanals de Catalunya, segons les últimes dades, les del 2016: el 76 % se situen fora de les  capitals de comarca, el 62 % en ciutats i viles de menys de 20.000 habitants i el 20 % en un entorn rural. A més, sumant tota la producció de les cerveseres catalanes artesanes el 2016, veiem que es van elaborar 3 milions de litres, un 46 % dels quals va ser de venda local (a menys de 30 km de la fàbrica).

En tot cas, segons el Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural, el que millor indica que Catalunya ha esdevingut un punt d’atracció cervesera a escala internacional és l’alt volum d’exportacions de cervesa artesana: prop del 16 % de la cervesa s’exporta a 28 països diferents.

Estic convençut que, entre tanta i variada oferta a casa nostra, tots podem trobar una cervesa artesana preferida. Ara, tenim la sort que Barcelona és una de les meques del sud d’Europa, tant pel que fa a bars i microcerveseries com per la varietat de botigues especialitzades en la matèria, a més de fires i festivals. Si voleu, en el lloc web www.ratebeer.com trobareu, gràcies a les votacions dels mateixos consumidors, els millors bars, microcerveseries i botigues de Barcelona on tastar o adquirir una cervesa artesana. Es tracta d’una comunitat de consumidors creixent que ha ampliat el mercat i que fins i tot ha fet moure fitxa a les grans productores cerveseres catalanes.

Així doncs, us animo a sortir de la zona de confort cerveser i tastar quelcom que segur que no us deixarà indiferents. Per engrescar-vos, he anat a buscar l’Albert Coromina, propietari del bar Ale&Hop i copropietari de la microcerveseria Cyclic, que obre les portes al gran públic aquest mes de març. Vam quedar per xerrar una estona sobre la matèria per oferir-vos, sobretot, una veu autoritzada perquè us animi a fer el pas i tastar aquesta beguda tan meravellosa.

BARCELONA BEER FESTIVAL

A banda dels molts bars especialitzats a Barcelona i arreu de Catalunya, des de divendres 16 a diumenge 18 de març, a La Farga de l’Hospitalet, se celebra el Barcelona Beer Festival, on teniu 450 cerveses de tot el món ―tampoc cal tastar-les totes, i evidentment sempre amb moderació i compte, ja que es tracta d’una beguda alcohòlica i en alguns casos d’alta graduació.

Al Barcelona Beer Festival es col·loca una gran barra de més de 100 tiradors on van rotant les més de 450 cerveses presents. També hi ha fixats una sèrie d’estands que corresponen a col·laboracions amb altres festivals internacionals. A gaudir de la cervesa artesana. Salut!