Pere Navarro: “Posem en marxa a Barcelona la primera incubadora europea de fàbriques d’Impressió 3D”

La primera incubadora europea de fàbriques d'impressió 3D arrenca amb 600 metres quadrats de l'edifici institucional del Consorci, amb la teulada amb ona, que va dissenyar Ricardo Bofill. En un any s'obrirà el 3D Factory Incubator, un cub transparent que ocuparà 17.000 m2 en els terrenys de l'antiga Seat, i així expandirà la superfície industrial del Consorci fins als 70.000 m2. Tota una revolució.

[dropcap letter=”L”]

a Zona Franca de Barcelona accelera la innovació amb la primera incubadora europea de fàbriques d’impressió 3D. Per ser fidel a la seva història, la Zona Franca es revoluciona i incuba innovació en la indústria, a peu de fàbrica. El delegat especial de l’Estat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ​​Pere Navarro, marca l’11 de febrer de 2019 com un altre dia històric de la Zona Franca, la mateixa que va impulsar el Port de Barcelona, ​​la qual ha allotjat la puntera indústria de l’automòbil i ha estat testimoni de mobilitzacions obreres i reivindicacions socials.

La primera incubadora europea de fàbriques d’impressió 3D arrenca amb 600 metres quadrats de l’edifici institucional del Consorci, amb la teulada amb ona, que va dissenyar Ricardo Bofill. En un any s’obrirà el 3D Factory Incubator, un cub transparent que ocuparà 17.000 m2 en els terrenys de l’antiga Seat, i així expandirà la superfície industrial del Consorci fins als 70.000 m2. Tota una revolució que Pere Navarro endegarà no amb la ministra d’Indústria, ni amb el ministre de Foment, sinó amb el de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque. Navarro ambiciona una Zona Franca més verda, més humana i més agençada per fabricar oportunitats.

The New Barcelona Post s’ha reunit amb Pere Navarro uns dies abans del que ha de ser aquest 11 de febrer tan rellevant, per conversar des de la calma entusiasmada que precedeix tot dia important: “És un projecte d’innovació exclusiva de 3D i és el primer que es fa a Europa. La gràcia és que té més derivades,  altres etapes, molta vinculació amb tot el que és la indústria 4.0. És una molt bona iniciativa que espero que ens consolidi com un marc de referència a Europa. Estem obrint nous camins”, ens explica Navarro.

El 3D Factory Incubator pretén contribuir a dinamitzar la transformació productiva de les petites i mitjanes empreses cap a l’entorn de la indústria 4.0 de manera que, encaminades als objectius de l’Estratègia UE2020 i Horitzó 2020, permetrà promoure la cooperació interregional, així com la col·laboració entre els agents del sector públic i les empreses, tant a nivell nacional com internacional. La inversió necessària per a l’adequació de les instal·lacions, la compra d’equipament i la prestació dels serveis descrits ascendeix uns 3 milions d’euros, amb dotació al 50% de fons europeus FEDER a través de la Fundació INCYDE i gràcies a la col·laboració del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ​​amb l’Institut Tecnològic Leitat. “Hem seleccionat 34 empreses, tot i que en un primer moment  se n’havien previst 20. En cinc anys arribarem a 100 o,  crec jo, potser més”, avança Navarro, que afegeix que “abasten sectors d’activitat molt amplis, des del sanitari als béns d’equip, l’esport o la logística, per exemple. Set projectes són d’altres països i de la resta, la majoria, de l’àmbit metropolità de Barcelona”.

“El Consorci de la Zona Franca té a veure amb la història econòmica de Barcelona, però també amb la política i social del país”, diu Navarro. “Som sector públic, tenim vocació i obligació de servei públic. Volem ser una fàbrica d’oportunitats”.

Pere Navarro va prendre possessió com a nou delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona el 3 de juliol de 2018. Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Pere Navarro i Morera (Terrassa, 23 de desembre de 1959) va accedir al càrrec després d’una dilatada trajectòria, en la qual destaca la seva experiència com alcalde de Terrassa, com a primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) entre 2011 i 2014, i com a diputat al Parlament i president del grup parlamentari per aquesta formació. En l’àmbit privat, la seva experiència professional s’ha centrat en una matèria que sempre l’ha apassionat, la direcció estratègica de planificació territorial i el desenvolupament urbà, un àmbit l’interès del qual combina amb la seva sensibilitat en matèria social i  la seva preocupació per la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.

El 2012 va ser nomenat per la fundació britànica City Majors com un dels 98 millors alcaldes del món: “imagino una Regió Metropolitana que respecti els espais naturals que s’han de respectar i mantenir, que ofereixi oportunitats per a la gent que hi és i la que vindrà, un espai  equitatiu, que doni oportunitats a tothom. Encara avui hi ha desigualtats: s’han de reduir. Crec en una regió metropolitana encarada a un futur científic, tecnològic y social. No podem perdre el sentit humanístic de les coses”.