TheNBP Factory

Pífies comunes quan encara portes l’“L”

Fins que arribis a ser un conductor expert toca mentalitzar-se que aprendràs equivocant-te, et xiularan com al jugador d’un altre equip i desitjaràs ser ja un expert al volant. Però, abans, segur que comets algun d’aquests errors freqüents entre els conductors novells del món.

Tots els conductors hem viscut una primera vegada. Aquell dia inoblidable que arrenques un cotxe a l’autoescola i notes que, al teu costat, el professor fa anar els pedals com fa l’Iniesta amb una pilota. I avancen les classes, progresses adequadament i, per fi, obtens el carnet de conduir. Arriba la benvinguda al món real. Toca mentalitzar-se que aprendràs equivocant-te, et xiularan com al jugador d’un altre equip i desitjaràs ser ja un expert al volant. Però, abans, segur que comets algun d’aquests errors freqüents entre els conductors novells del món:

  • Calma amb l’embragatge. El cotxe s’ha calat alguna vegada fins i tot al Fernando Alonso. No passa res. Respira i concentra’t en un moviment d’embragatge que, quan vulguis adonar-te, hauràs automatitzat i del qual ni tan sols una rampa del Tourmalet et farà dubtar.
  • Recorda sempre que estàs començant. Alerta amb l’excés de confiança quan vegis que, aparentment, domines el cotxe millor que un crupier les cartes.
  • Distraccions, cap ni una. Ni tan sols l’alcohol –zero alcohol sempre!– és més letal al volant que estar pendent del mòbil. Ni se t’acudeixi apartar la mirada de la carretera. Evitar accidents és més important que l’últim mem.
  • Qui va dir aquaplanning? Adapta la teva manera de conduir al terreny que trepitges. No et descuidis si la calçada està humida, que aquesta situació perillosa amb nom divertit –aquaplanning– et pot fer perdre el control. No és només un capítol del llibre teòric per a l’examen.
  • Utilitza bé la carretera. Com apunten des de la pàgina motorpasion.com, s’observa que els novells tendeixen a usar més del normal el carril central. Oi que confereix una sensació més gran de seguretat tenir espai a banda i banda? Doncs no s’ha de fer. Cada carril, com ensenyen a les autoescoles, s’usa per alguna cosa.
  • Distància de seguretat. Abans de comprovar empíricament per què es diu així, mantingues la distància de seguretat: aquest espai que et lliurarà de xocar, en cas d’imprevist o frenada brusca, amb el vehicle de davant. Aquesta distància depèn de l’estat de la via i altres factors. Refresca la normativa i la “regla del quadrat”, però calcula que a 100 km/h has de guardar un marge d’uns 100 metres.
  • Revisa el cotxe a temps, sens falta. Sembla una bajanada, però està comprovat que els conductors novells, per moltes circumstàncies, no sempre posen al dia el seu automòbil. I, en el cas dels pneumàtics, no s’ha d’apurar mai.

Aquests són alguns exemples de pífies habituals entre els nouvinguts a l’asfalt. Gaudeix de cada viatge amb més garanties i, endavant!

Escriu: Jorge García Palomo

ONTHEONTHEROAD és una revista que vol esdevenir un espai innovador de generació d’idees i de debat entorn de l’univers de la mobilitat. Promoguda per Abertis, operador líder mundial en la gestió d’infraestructures al servei de la mobilitat i les comunicacions, ONTHEROAD vol participar en les converses, els debats, les iniciatives i la recerca de solucions per als nous reptes d’aquest món en contínua evolució.