Roda de premsa resultats port barcelona 2021
D'esquerra a dreta, el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell; el president, Damià Calvet i la subdirectora general d'Econòmic Financer, Miriam Alaminos.

El Port de Barcelona consolida la recuperació amb uns beneficis de 38 milions

La infraestructura s'apropa a les xifres de tràfic d'abans de la pandèmia i, fins i tot, registra rècords històrics en el tràfic de contenidors, amb 3,5 milions de TEU. El volum d'inversions creixerà un 47% aquest any, fins als 81 milions d'euros.

El Port de Barcelona consolida la seva recuperació. Després d’un 2020 gairebé paralitzat, la infraestructura va obtenir uns beneficis de 38 milions d’euros el 2021, duplicant amb escreix el resultat de l’any anterior, quan es va situar en els 17,6 milions. “Ens estem recuperant de manera accelerada”, exposa el seu president, Damià Calvet. L’activitat portuària encara no s’ha recuperat completament de l’impacte de la covid, però s’ha apropat als nivells prepandèmia, només un 14% per sota dels beneficis que va obtenir el 2019. 

Els ingressos s’han situat en els 151 milions d’euros, per sobre dels del 2020 i encara per sota dels de 2019. Aquesta xifra seria més alta i s’aproparia a la de fa dos anys si no fos pels 11 milions d’euros destinats a les ajudes per als operadors de la infraestructura, que es mantindran aquest 2022. Tal com assenyala la subdirectora general d’Econòmic Financer del Port de Barcelona, Miriam Alaminos, també ha restat força a la xifra de negoci la lenta recuperació dels creuers, que haguessin permès afegir 10 milions d’euros més als ingressos si aquest mercat hagués tingut un nivell similar al d’abans de la pandèmia.

Aquestes xifres econòmiques s’acompanyen de bons resultats a nivell operatiu. El tràfic total es va situar en els 66,4 milions de tones, només un 1,5% menys que el 2019, quan es van registrar 67,45 milions de tones, una mica per sota del nivell aconseguit el 2018, any rècord per al Port de Barcelona, amb 67,76 milions de tones. “El creixement dels tràfics és encara superior al de la xifra de negoci perquè aquesta inclou el paquet d’ajuts econòmics”, exposa Calvet.

La reactivació que està vivint la infraestructura va incidir especialment en el tràfic de contenidors, que sí que va aconseguir assolir rècords històrics l’any 2021. Concretament, el tràfic es va situar en els 3,5 milions de TEU, un 6,2% per sobre dels 3,3 milions del 2019. Aquest rècord es repeteix tant en els contenidors d’exportació com en els d’importació, així com en els trànsits, assenyala el director general, José Alberto Carbonell. Àsia és la zona del món amb la qual més relació té el port, amb un predomini excepcional de la Xina, que ha augmentat un 42% les exportacions aquest 2021 respecte el 2019 i un 19%, les importacions.

Els creuers han estat un dels tràfics que continua més afectat per la pandèmia, tenint en compte que van estar prohibits fins al juny del 2021. Amb la reactivació d’aquest segment, el Port de Barcelona ha aconseguit tancar l’exercici amb 521.000 creueristes, lluny dels 3,14 milions del 2019, però superant les expectatives inicials, que els situaven en els 200.000. De cara a aquest 2022, Calvet indica que preveuen una bona xifra d’escales de creuers, superior a la del 2021, amb la previsió de superar el mig milió de creueristes de l’any passat i anar recuperant les xifres prepandèmiques al llarg de l’any, sense descartar si es podrà arribar als tres milions de passatgers.

Mentre que els creuers continuen afectats, en el cas dels ferris, la recuperació ha estat més accelerada, arribant a estar només un 34,4% per sota dels tràfics prepandèmia, amb gairebé un milió d’usuaris. Altres tràfics encara frenats per la crisi de la covid han estat els líquids a granel i els vehicles nous, també afectats per la transició que viu el sector automobilístic i la falta de subministres.

Inversió de més de 80 milions

Aquest 2022 el Port de Barcelona destinarà 81 milions d’euros, un 47% més, a diverses actuacions, moltes d’elles centrades en el Port Vell, com la nova llotja de pescadors i l’enderroc de l’Imax, aquesta última amb un pressupost d’un milió d’euros. L’espai que deixarà lliure l’antic cinema es preveu que serveixi al Liceu per ubicar la seva segona seu, projecte que està acabant de ser validat. També s’invertirà en la rehabilitació de l’edifici Portal de la Pau. En aquesta zona que l’Autoritat Portuària de Barcelona està treballant per obrir a la ciutat, Calvet no dóna per perdut l’Hermitage, malgrat els recursos creuats entre l’Ajuntament, el port i els promotors del projecte cultural. “El Port no ha llençat la tovallola”, remarca.

Altres inversions previstes per a aquest any inclouen el pla d’electrificació del Port de Barcelona i continuar amb el desenvolupament del node ferroviari, actuació que també es va emportar bona part de la inversió durant el 2021. La inversió prevista per al 2022 superarà la del 2021, de 55 milions d’euros, una xifra similar a la del 2019. Una de les inversions més importants de l’any passat va ser l’adquisició dels terrenys que Total Petrochemicals tenia a la ZAL Port i que ara s’està treballant per incorporar al domini portuari.