Port Summit Korea 2021
Acte d'inauguració del Port Summit Korea 2021, amb el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, al centre.

El Port Summit Korea fomenta la cooperació i el comerç entre Barcelona i Corea

La nova edició de la Missió Empresarial del Port de Barcelona posa en valor els serveis que ofereix l'enclavament com a hub logístic i de distribució euromediterrani per al mercat asiàtic. Coincideix amb la inauguració de la plataforma logística a través de la qual el Port de Busan tindrà una posició estable a la ZAL, amb uns 9.000 metres quadrats.

Aquests dies s’està celebrant el Port Summit Korea 2021, la missió empresarial del Port de Barcelona. Des d’aquest dimarts fins al divendres, la institució barcelonina acull de manera telemàtica aquesta trobada logística i comercial entre Àsia i Europa. Es tracta de la segona missió que realitza de manera virtual, permetent el contacte entre agents logístics, portuaris i carregadors tot i la pandèmia. És un esdeveniment que aquest any suma ja 23 edicions.

En aquesta ocasió, com en els anys anteriors, la missió empresarial té l’objectiu de fomentar la cooperació entre les comunitats logístiques barcelonina i coreana, especialment amb el Port de Busan, així com el comerç entre el país asiàtic i Europa, amb el Port de Barcelona com a principal hub logístic d’aquest comerç internacional.

Per al Port de Barcelona, Corea és un mercat estratègic. Es tracta d’un país que, amb 51 milions d’habitants, s’ha situat com la desena economia mundial i la quarta d’Àsia, destacant en sectors industrials com l’electrònica, l’automoció, les indústries de transport i la química.

Donades aquestes característiques, se situa a un nivell similar a Espanya a escala internacional: si Corea és el desè país més ric del món en termes de Producte Interior Brut (PIB), Espanya se situa en el lloc 14è. No obstant això, les relacions comercials entre tots dos països, així com les inversions recíproques, tenen encara un llarg recorregut per davant.

Així mateix, malgrat ser una economia principalment exportadora, Corea és un mercat madur per a les importacions. En el cas català, destaquen les vendes d’alimentació, farmàcia i plàstics. Això suposa una gran oportunitat per a sectors locals de productes gurmet, vehicle autònom, medi ambient i intel·ligència artificial, entre altres.

Participació dels màxims responsables institucionals

El programa del Port Summit Korea 2021 compta amb la participació de màxims responsables institucionals del sector portuari i logístic. En la inauguració, celebrada el dimarts, van participar els presidents dels ports de Barcelona i Busan, Damià Calvet i Kang Joon Suk; el secretari general de la Conselleria de Vicepresidència i Polítiques Digitals, Ricard Font; el comissionat de Promoció de Barcelona, Pau Solanilla; la directora adjunta del Ministeri d’Oceans i Pesca de Corea del Sud, Suyeon Kim, i l’ambaixador espanyol a Corea, Juan Ignacio Morro.

Tal com va remarcar a la inauguració el president del Port de Barcelona, les relacions comercials entre Espanya i Corea del Sud són essencials per a la infraestructura catalana, per on passa el 34% de totes les mercaderies, en valor, que es mouen entre tots dos països. Ampliant el focus, Àsia és el principal mercat del Port de Barcelona, ja que és l’origen del 74% dels contenidors d’importació i el destí del 48,5% dels contenidors d’exportació.

presidente port Barcelona Damià Calvet presidente Puerto Busan Kang Joon Suk
El president del Port de Busan, Kang Joon Suk, al costat del de Barcelona, Damià Calvet.

Barcelona i Corea, connectades amb línies regulars 

Les ponències del Port Summit Korea 2021, especialment dirigides als agents logístics i als importadors i exportadors de Corea i Catalunya, han servit per presentar els serveis que ofereix el Port de Barcelona com a hub logístic i de distribució euromediterrani. Actualment, tres línies marítimes regulars de contenidors i tres de car carriers —vaixells per al transport de vehicles— connecten Barcelona amb els principals ports coreans.

A més de comptar amb una ubicació estratègica, el port català ofereix als operadors logístics internacionals una excel·lent connectivitat regional. Ho pot fer gràcies a la completa oferta de short sea shipping amb els ports italians i del nord d’Àfrica. També contribueixen a això els serveis ferroviaris regulars que el connecten diàriament amb els principals mercats d’Espanya i del sud d’Europa.

Actualment, tres línies marítimes regulars de contenidors i tres de car carriers connecten Barcelona amb els principals ports coreans

El programa del Port Summit també ha inclòs un Seminari Tècnic de Duanes, en el qual han intervingut els representants de les Duanes de Busan i Barcelona. S’han donat a conèixer les peculiaritats dels procediments duaners en el Port de Barcelona i en els ports coreans —considerats uns dels més avançats del món—, amb l’objectiu de posar totes les facilitats a la importació i exportació de mercaderies.

Els representants catalans també han exposat als seus col·legues coreans l’aposta que el Port de Barcelona està realitzant per la innovació i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. Així, s’ha explicat el model de port intel·ligent que s’està desenvolupant en la capital catalana, amb la utilització de tecnologies innovadores, com la intel·ligència artificial, l’internet de les coses o les macrodades.

[separator type=”thin”]

Barcelona avança en la futura plataforma logística connectada amb Corea, el Mediterrani i el sud d’Europa

Els ports de Barcelona i Busan han signat aquesta setmana un acord per posar en marxa la societat encarregada de gestionar i promocionar aquesta nova plataforma logística, a través de la qual el port coreà tindrà una posició estable a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) barcelonina. Amb el nom de B2B Logistics Busan & Barcelona hub, comptarà amb una superfície d’uns 9.000 metres quadrats, que es podran ampliar si hi ha demanda suficient des de Corea. Es preveu que comenci a funcionar el 2022. L’acord que ha fet possible aquesta nova plataforma també contempla la possibilitat de situar plataforma per a les empreses catalanes en el port sud-coreà.

En aquesta societat, el Port de Barcelona té el 49% de l’accionariat i el 51% correspon al Port de Busan. Amb aquest repartiment, el vicepresident del port asiàtic, Boo-Won Kang, serà el seu president, i el cap d’estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, el seu director executiu.

L’acord que ha fet possible aquesta nova plataforma també contempla la possibilitat de situar plataforma per a les empreses catalanes en el port sud-coreà

La futura plataforma logística al Port de Barcelona s’emmarca en l’estratègia que segueix la infraestructura sud-coreana de tenir posicions logístiques avançades per a les seves empreses en diferents punts del món. A Europa, també té una al Port de Rotterdam (Països Baixos), que dóna servei al nord del continent. La de Barcelona servirà per al sud, especialment els mercats espanyol, francès, portuguès i italià.

“Els nostres avançats serveis logístics, les nostres connexions ferroviàries directes amb el cor d’Europa, úniques a la península ibèrica, la nostra orientació al client i la plataforma logística exclusiva per a les empreses coreanes que inaugurem ens converteixen, sens dubte, en la millor opció logística per a les empreses de Corea en el sud d’Europa i al Mediterrani”, defensa Calvet.

La presentació d’aquesta setmana és el resultat de l’acord de cooperació que van signar fa un any les autoritats portuàries de Barcelona i Busan i que inclou el desenvolupament d’un centre logístic en la capital catalana. El projecte ha de servir per impulsar els fluxos logístics entre Àsia i Europa a través dels dos ports. Així mateix, ajudarà a la distribució de manera més competitiva de productes coreans a Europa i, potencialment, en el nord d’Àfrica, gràcies als serveis i la connectivitat que ofereix el Port de Barcelona.

Contenidors Port de Barcelona
El Port de Busan tindrà una posició estable a la ZAL que servirà per impulsar els fluxos logístics entre Àsia i Europa a través de tots dos enclavaments.