Plataforma TIM Huesca
La plataforma intermodal de Montsó (Osca) va començar a operar el 2011.

Els ports de Barcelona i Tarragona entren a la terminal intermodal de Montsó

Passen a controlar el 15% de l'accionariat amb l'objectiu de reforçar el tràfic de mercaderies amb Aragó. La resta del capital es reparteix entre el grup aragonès Samca (75%) i Renfe (10%).

Els ports de Barcelona i Tarragona s’han incorporat a l’accionariat de la Terminal Intermodal de Montsó (TIM), reforçant així la connexió entre totes dues infraestructures catalanes amb Aragó. La terminal de Montsó (Osca) va començar a operar el 2011 i va ser impulsada per Samca, un grup empresarial aragonès amb una activitat molt diversificada, que engloba sectors com la mineria, les energies renovables, l’agroalimentària, l’agroquímica o les infraestructures logístiques.

En aquest últim apartat s’inclou TIM. Aquesta plataforma compta amb dues estacions ferroviàries i està centrada en el trànsit de contenidors i els sòlids a granel. Amb una inversió acumulada de 20 milions d’euros des de la seva creació, la terminal intermodal va batre el 2020 el seu rècord d’activitat movent 1.100 trens i gairebé 50.000 contenidors.

Després de l’entrada dels dos ports catalans, el grup Samca continua tenint la majoria del capital de la societat amb un 75%. Els nous socis passaran a controlar un 15% del capital, amb el Port de Barcelona amb un 10% i el de Tarragona amb un 5%. L’accionariat es completa amb LogiRAIL, del grup Renfe, que posseeix el 10% restant.

Aquesta operació servirà per consolidar el negoci de la terminal, que incorporarà la visió comercial i les oportunitats de creixement internacionals que representen aquests dos ports, caracteritzats pel predomini del barceloní en el trànsit marítim de mercaderies i l’especialització del tarragoní en granels agroalimentaris. Més concretament, la incorporació del Port de Barcelona permetrà potenciar les exportacions càrnies de la seva divisió de contenidors reefer (amb atmosfera controlada). També comportarà l’ampliació de la via de Selgua de la plataforma, on l’autoritat portuària invertirà en els pròxims mesos.

La signatura de la incorporació al capital social de TIM ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona en un acte presidit per la consellera d’Economia, Planificació i Treball del Govern d’Aragó, Marta Gastón, i per la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Mercè Rius. També han participat en l’acte el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; el president de Renfe, Isaías Taboas; el director general de LogiRAIL, Óscar Gómez; el president del Grup Samca, Javier Luengo, i el director general i conseller delegat de TIM, Rubén Orera.