La nanomedicina pot aportar solucions per al diagnòstic i tractament de les malalties rares.

El potencial de la nanomedicina per a les malalties rares, a debat des de Barcelona

L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l'Institut de Recerca de Sant Joan de Déu volen reivindicar el paper que pot jugar la nanomedicina en el diagnòstic i el tractament d'aquestes patologies reunint un centenar d'investigadors i metges amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries

Les malalties rares són aquelles patologies o trastorns que afecten una petita part de la població i, per això, també se les coneix com a malalties òrfenes. Un 8% de la població mundial les pateix, xifra que representa un total de 350 milions de persones. En general, les malalties rares tenen un component genètic i presenten uns símptomes molt particulars, cosa que dificulta trobar la seva veritable causa. La complexitat d’aquestes malalties fa que les hagin d’avaluar especialistes, endarrerint el seu diagnòstic i, moltes vegades, agreujant les seves conseqüències.

L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), a través de Nanomed Spain, i l’Institut de Recerca de Sant Joan de Déu (IRSJD) volen reivindicar el potencial de la nanomedicina, l’aplicació de la nanotecnologia a la medicina, en el diagnòstic i el tractament de les malalties rares. La nanomedicina pot aportar solucions per aquests pacients, ja que utilitza eines que permeten l’anàlisi i la manipulació de processos biològics a nanoescala, on es troba l’origen les malalties rares. La contribució de la nanomedicina en aquest camp ofereix un major coneixement de la biologia molecular d’aquestes patologies i trastorns, que permet avançar en el diagnòstic precoç, entre altres qüestions.

Amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, Nanomed Spain i l’IRSJD reuniran un centenar de metges i investigadors aquest dimecres en una jornada virtual, on s’abordarà el camí a recórrer que té la nanomedicina en l’estudi d’aquest tipus de malalties. El NanoRare Disease Day sumarà experts en nanomedicina de diferents camps, com la recerca, l’empresa, la pràctica clínica, les autoritats sanitàries o els pacients, amb l’objectiu d’exposar els últims avenços i posar en valor les opcions de futur que hi ha a l’horitzó.

En concret, intervindran el subdirector de l’IRSJD, Rafa Artuch; els investigadors Regina Rodrigo del Centro de Investigación Príncipe Felipe i Samuel Sánchez de l’IBEC; la directora de Biologia a Minoryx Therapeutics, Pilar Pizcueta, i representants de les associacions de pacients AGLUT1nate o asGLUTdiece. Nanomed Spain, amb Josep Samitier com a coordinador científic, és la plataforma que uneix esforços a Espanya per aplicar la nanomedicina en les malalties rares i l’IBEC, centre de recerca barceloní, s’encarrega de coordinar-la.

El coordinador científic de Nanomed Spain, Josep Samitier.