Andreu Martín i Joan Miquel Capell.
Andreu Martín i Joan Miquel Capell.
IN THE STREAM

La novel·la negra barcelonina creix

El mestre del gènere Andreu Martín i l'excomissari Joan Miquel Capell s'estrenen com parella literària amb Policies

La novel·la negra segueix gaudint de bona salut a Barcelona, ​​tenint en compte les taules de novetats de les llibreries. Fa uns dies ha irromput Policies, una novel·la a quatre mans obra de l’excomissari dels Mossos Joan Miquel Capell i el veterà autor i mestre del gènere Andreu Martín. La setmana que ve faran la presentació oficial.

Per a alguns es tracta d’una estranya parella, però si es pensa bé, la seva col·laboració és fruit d’una evolució lògica d’un escriptor apassionat per la literatura del crim i un policia apassionat per la literatura. Es pot dir que qui sigui o el que sigui els ha criat i el crim els ha ajuntat.

I és que, encara que Policies és la primera novel·la que firmen de forma conjunta, fa temps que treballen junts. Capell és el policia de capçalera de Martín, que fa anys que busca l’assessorament de professionals dels cossos de seguretat. Però ha estat en Capell amb qui ha trobat l’alter ego perfecte. I l’excomissari ha trobat en Martín el mestre que l’ha guiat en la seva trajectòria com a escriptor. De fet, Martín va assistir ja a Capell en la primera novel·la d’aquest últim, Wad-Ras. Només cal compartir un dinar amb tots dos per comprovar que estan totalment sincronitzats i satisfets perquè la seva col·laboració està sent més que fructífera per les dues parts.

Trobo estimulant que un escriptor i un policia, tots dos de llarga trajectòria professional, uneixin els seus coneixements i que la seva col·laboració, encara que ja intensa, surti ara de l’armari amb aquesta novel·la, que promet no ser la primera. Confessen que ja estan preparant una segona obra signada també per tots dos.

Un es pregunta com un policia com Capell decideix fer el pas a la literatura. Ell mateix ho explica argumentant que, en el fons, una investigació policial s’acaba plasmant en un conjunt d’informes que conformen un relat que se serveix al jutge perquè determini les conclusions i la sentència. No és el primer agent reconvertit en escriptor.

No obstant, tret de la televisió i el cinema, no es coneixen casos d’escriptors que acabin resolent crims reals. La pregunta per a Capell és obligada: la dilatada carrera d’Andreu Martín el capacitaria per dirigir una investigació? El sí de l’ex comissari és contundent, perquè per investigar un crim, diu, és molt important fer servir el sentit comú i trobar allò que sempre no és al seu lloc i que porta a la resolució. Martín és molt més prudent i matisa que ell resol sempre els seus crims literaris perquè té tot el temps del món per fer-ho. Per contra, la policia no gaudeix d’aquest avantatge.

Va ser un veterà periodista de successos, Carlos Quílez, qui els va presentar, però tots dos reconeixen la gran tasca del desaparegut Paco Camarasa perquè escriptors i cossos policials es trobessin. Camarasa va tenir un paper molt rellevant en la popularitat de la novel·la negra. Va regentar durant anys la ja mítica llibreria Negra i Criminal a la Barceloneta i va ser el pare de la BCNegra, l’avui reconegut internacionalment festival del gènere. Camarasa és, en molt bona mesura, responsable de la consolidació de la novel·la negra barcelonina, després d’aquell primer boom de finals dels 70 i principis dels 80 liderat pel Pepe Carvalho de Vázquez Montalbán. Andreu Martín va formar part d’aquell fenomen des que el 1979 publiqués la seva primera novel·la, Aprende y calla, que va aconseguir cridar l’atenció de fins a l’enyorat Juan Marsé.

La portada del llibre, escrit a quatre mans.

Martín s’havia iniciat en la dècada dels 60 en el guió de còmics a Bruguera i acumula una prolífica obra. Tot i que el gruix de la seva producció pertany al gènere negre, ha cultivat també la seva faceta com a guionista de cinema i televisió i fins i tot a la literatura infantil i juvenil, on destaca la sèrie Flanagan, escrita a quatre mans amb Jaume Ribera. Una de les seves novel·les més conegudes, Barcelona connection, va ser primer el guió de la pel·lícula del mateix nom dirigida per Miguel Iglesias i protagonitzada per Sergi Mateu i Maribel Verdú. Davant l’èxit de la cinta, Martín va decidir donar-li també format de novel·la.

Només queda saludar l’estrena del binomi Martín-Capell, que contribuirà sens dubte a consolidar el paper de Barcelona en el gènere negre. Policies promet i ja esperem més.

 

Tags from the story